Трудна реформа предстои на Обама след трагедията в Нютаун

Училището в Нютаун, Кънектикът, по време на масовото убийство. Снимка: от тв екрана

Трагедията в начално училище в град Нютаун, в щата Кънектикът, където в петък 20-годишен американец застреля 27 души, повечето от които деца на възраст 6-7 години накара САЩ да се замислят за контрола върху оръжията, но реформата в тази насока се очертава тежка задача за Обама.

В. „Вашингтон пост“ посвещава на жертвите специален раздел – помества техни снимки и кратки описания, предоставени от хора, които са ги познавали. Сега САЩ се опитват да разберат каква е причината за това престъпление, чийто извършител е действал сякаш е играел видеоигра, в която изобилства насилието и в която всяко убийство носи все повече точки, посочва вестникът. Изданието съобщава, че детективи са открили при претърсването на дома на убиеца Адам Ланза доказателство, което може да обясни начина му на мислене и евентуално мотива му, но засега информацията не е съобщена на медиите.

Във всеки случай сега дойде време за налагане на контрол върху продажбите на оръжия, защото ужасът в Нютаун би трябвало да накара американската политическа система да се отърси от страхливостта и опортюнизма, пречещи й да предприеме действия за намаляване на подобен род престъпления, пише изданието в коментар. В друга статия вестникът припомня, че в САЩ мнозина гледат на огнестрелните оръжия като на отговор на проблема с насилието, а не като на източник на самия проблем.

В. „Ню Йорк таймс“ отделя внимание на речта на президента Барак Обама в памет на жертвите, поизнесена в градчето, където се разигра трагедията. Обама призна, че САЩ не правят достатъчно за защитата на своите деца и обеща да направи необходимото, за да не се повтарят подобни трагедии.

Разследващите ужасяващото престъпление предупреждават, че ще са необходими седмици, за да се изгради ясен психологически портрет на убиеца и да се разкрият мотивите му, посочва в. „Уолстрийт джърнъл“. Някои близки на майката на убиеца твърдят, че отношенията й със сина са били проблемни, други казват, че тя е отделяла много внимание на Адам, пише още вестникът.

Изданието цитира и Ричард Новия, директор по въпросите на сигурността в училищния окръг Нютаун през 2007 г. Той си спомня добре „казуса Адам Ланза“, но не защото е бил опасен, а защото е бил прекалено изолиран. Новия посочва, че трима охранители на гимназията в Нютаун, където е учил Адам, са му докладвали за момчето и той им е препоръчал да го наблюдават внимателно. Училищното ръководство дори е назначило на Ланза постоянен психолог. Според училищното ръководство направени са били опит Ланза да се интегрира в живота на съучениците.

Ланза е учил после в университета на Западен Кънектикът в съседния град Данбъри, но и там е бил аутсайдер. Не общувал, седял винаги в дъното на класната стая и носел понякога дрехи с качулка. Интересното е, че състудентите на Адам Ланза и неговите преподаватели дори не си го спомнят добре. За последно младежът учил там през 2009 г., после е прекъснал образованието си. Една от състудентките на Адам все пак си спомня, че Ланза е посещавал от време на време магазин за видеоигри, където тя е работела.

Начални училища, киносалони, университетски градчета, църкви – както изглежда в САЩ няма места, които да са имунизирани срещу епидемията на масовите убийства. Но нито една от тези трагедии досега на можа да накара Вашингтон да приеме закон за контрол на оръжията, отбелязва в. „Файненшъл таймс“.

Накратко, Адам Ланза може да бъде описан с две думи – къща, пълна с оръжия и съзнание, пълно с видеоигри, пише британският в.“Индипендънт“. Твърди се, че момчето е било фен на компютърните игри с насилие, войни и убийства. Дали не е прекрачило границата между измисления свят на игрите и някакъв изкривен вариант на действителността. На този въпрос трудно ще се отговори, защото когато разследващите са претърсили дома на Ланза, са открили, че харддискът на компютъра му е бил разбит, вероятно от него самия.

Трагедията засили призивите към Обама да вземе мерки за контрола над оръжията. Но това ще е трудна задача, посочва в. „Индипендънт“. Темата за контрола на оръжията е по-чувствителна за американците дори от темата за здравеопазването, а видяхме вече колко трудно беше на Обама да прокара здравната си реформа.

Ще се наложи Обама да промени конституцията, за което ще са му необходими мнозинство от две трети в двете камари, плюс подкрепата и на 38 щатски парламента, но много южни щати, както и щати от Средния запад са против промени в режима за притежаване на оръжия, предупреждава британското издание, но посочва че все пак усилията в тази насока могат да попречат на други хора с психически разстройства в бъдеще да извършват подобни кланета като това в Нютаун.

Британският в. „Гардиън“ пише, че може да изглежда необичайно, но Адам Ланза не е бил заразен от манията Фейсбук и не е имал страница в социалната мрежа. Изданието цитира негови съученици от гимназията в Нютаун, които го описват като един от може би най-умните хора, които са познавали, но говорят и за неговата изолираност и за липсата му на приятели. Изданието посочва, че разследващите вчера са намекнали за евентуални имейли на Ланза, които биха могли да разкрият мотивите му.

Изданието „Дейли бийст“ излиза с печална равносметка за масовите убийства в САЩ от 2005 г. насам. За седем години в САЩ са регистрирани 431 подобни убийства. Това означава, че подобни престъпления се извършват в САЩ средно на всеки 5,9 дни. Рекордьор в това отношение е Чикаго, където за 7 години са извършени 17 масови убийства с общо 30 убити и над 70 ранени. Изданието предлага и интерактивна карта на епидемията на американските масови убийства. Когато човек кликне на някой от показаните в нея градове, той получава информация за броя на масовите убийства, извършени там и за броя на жертвите.

Френският в. „Фигаро“ отбелязва, че всеки месец в САЩ се продават 1 милион оръжия, което показва какви трудности ще има Обама, за да сложи край на трагедии като тази в Нютаун. Изданието цитира съседи на семейство Ланза, които твърдят, че майката на Адам сякаш го е криела от другите хора.

Италианският в. „Кориере дела сера“ припомня, че в САЩ е имало закон, забраняващ използването на щурмови оръжия и ограничаващ броя на патроните в пълнителите. Законът е подписан от Бил Клинтън през 1994 г., но е отменен от Джордж Буш-младши.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.