Русия – защо намаляват участниците в протестите на опозицията?

Полицаи поставят заграждения на Лубянския площад в Москва. Снимка: ридус

Събитията в събота на Лубянския площад в Москва, където се събраха близо хиляда опозиционери, сочат рязък спад в интереса на хората към протести от този род, пише в. „Независимая газета“.

Изданието отбелязва, че се е сбъднала прогнозата му отпреди година, след стохилядните акции на руската опозиция в столицата, когато писа, че ораторите по митингите не разбират копнежите на основната маса участници. Според експерти на всекидневника организаторите на публични акции искат „незабавна битка“, а участниците – „действен протест на политическите партии по конкретни поводи“.

В коментар за неразрешената акция „Известия“ изтъква „щадящия режим“ – пише, че властите са дали възможност на участниците в акцията да поднесат цветя пред т. нар. Соловецки камък, паметник на жертвите на политическите репресии в Русия, и да стоят на площада цял час и нещо.

Бие на очи и драматичният спад в броя на участниците. „Буржоазните лидери“, както ги нарича „Известия“, цяла година се перчеха колко много хора ги подкрепят. „Сега няма с какво да се перчат“, коментира вестникът, цитиран от Би Би Си. Според „Известия“ най-важното е, че изчакала фазата на упадък на опозицията, властта е преформатира протеста й, свалила е нивото му.

Политологът Алексей Макаркин обаче заявява пред „Ведомости“, че опозицията интуитивно е взела печелившо решение, като не е направила компромис с кметството за маршрута на планираното протестно шествие.

„В разрешената акция едва ли биха участвали над 10 000 души, щяха да я сравняват със септемврийския митинг на бул. „Сахаров“ и да разправят, че протестите отслабват“, пояснява експертът. При все това, „за да не отблъсне умерените, Координационният съвет на опозицията не бива да се радикализира и членовете на съвета разбират това“, добавя той.

В редакционен коментар „Ведомости“ се пита „как ще се държат властите занапред“, след като „изглежда са се окопитили и са помислили, че могат да върнат статуквото отпреди декември 2011 г.“ – началото на масовите протести в Русия.

За една година руските власти силно свиха полето за легитимен протест, приеха закони, предвиждащи по-строг ред за провеждане на масови акции и по-сурови наказания за нарушителите. Но стесненото законно пространство за изразяване на собствено мнение и намалелият брой участници в митингите не означава, че властите са надвили „сърдитите градски жители“, пише всекидневникът.

В Русия все още са факт неефективното държавно управление, лошокачествената работа на бюрократите, високото ниво на корупцията и неравенството пред закона. Към тях ще се добавят и нови проблеми, дразнещи не само активните граждани, но и ограничените хора с патерналистични нагласи – поскъпване на услугите и нарастване на платените за сметка на безплатните, чието качество ще спадне, предупреждава изданието.

„Протестът бе организиран от обикновени хора без никаква намеса на външни сили. Никой никому не е нареждал какво да прави и къде да ходи“, подчертава вестникът. Недоволството е чувство – няма да го премахнат нито грешките на опозиционните лидери, нито забраните за протестни митинги от страна на властта, добавя „Ведомости“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.