Кишинев настоява „човекът с пушка“ да напусне бреговете на Днестър

Парламентът на Молдова. Снимка: официален сайт

Кишинев настоява Русия да изтегли тежката си бронирана техника от зоната за сигурност в Приднестровието, пише „Независимая газета“. Оттук трябва да тръгне демилитаризация на този бивш район на бойни действия и тристранната военна миротворческа мисия в региона да бъде сменена с международна гражданска, цитира вестникът мнение на молдовския министър на отбраната Виталие Маринуца.

„Надеждите на Кремъл, че ще успее да опази статуквото в региона, ще останат излъгани – приднестровското ръководство няма да отстъпи“, смята обаче източник на изданието в молдовското правителство.

Русия, Молдова и Приднестровието – трите участнички в миротворческата мисия, се разбраха да изтеглят бронетранспортьорите от зоната за сигурност още през 2003 г. Молдовците и приднестровците го сториха, но руските БТР-и си останаха в миротворческия батальон, напомня Виталие Маринуца. Според молдовския министър 20 години след създаването на зоната „по бреговете на Днестър цари мир“ и „присъствието на „човека с пушка“ внася (. . .) излишно напрежение в обстановката“.

Нуждата от пребиваването на миротворчески сили в Приднестровието трябва да бъде сведена до нула, но за целта конфликтът трябва да бъде решен, обобщава руското издание коментар на Дженифър Браш, шеф на мисията на ОССЕ в Молдова, говорила пред местната агенция Info-Prim Neo.

Вниманието на местното население, на цялата общественост обаче е насочено към миротворците, а не към решаване на споровете, отбелязва Браш. Хората в Приднестровието не желаят руските миротворци да напуснат региона, защото смятат, че без тях може да се повтори въоръжената конфронтация от 1992 г.

Според приднестровските представители в Обединената контролна комисия (ОКК), наблюдаваща зоната на бившите бойни действия, в град Бендери например де факто има двувластие – молдовска полиция и приднестровска милиция, две съдилища, две прокуратури. Приднестровците твърдят, че там се засилва присъствието на молдовски силови структури; Молдова пък заявява, че Приднестровието иззема от ОКК контрола над обстановката. Градът напомня буре с барут и то не избухва благодарение на контрола от страна на руската военна комендатура, която постоянно разтървава страните, пише вестникът.

При това положение миротворците от Русия трябва да останат в Приднестровието – местните руски граждани нямат друга защита, изтъква пред него Дмитрий Соин, депутат от сепаратистката република. Молдова обаче настоява „човекът с пушка“ да си отиде от региона, защото смята, че без руските миротворци Кишинев отдавна би се споразумял с Тираспол, при това би му наложил собствени условия, добавя „Независимая газета“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.