Петте събития на годината според „Файненшъл таймс“

Действията на управителя на Европейската централна банка Марио Драги за спасяване на единната европейска валута са най-важното от петте събития, определили облика на отиващата си 2012 г., според рейтинга на вестник „Файненшъл таймс“.

„Ако еврозоната отново навлезе в спиралата на кризата, тогава обещанията на Марио Драги „да направи всичко необходимо“, за да спаси еврото, както и неговото обещание за потенциално неограничено изкупуване на облигации, могат да се превърнат просто в бележка под линия в аналите на историята. Но за момента намесата на Драги несъмнено е едно от петте най-важни събития на годината“, посочва вестникът.

На второ и трето място са класирани войната в Сирия и идването на „Мюсюлманските братя“ на власт в Египет, което показва, че Близкият изток продължава да изсмуква времето, енергията и нервите на световните лидери, посочва вестникът.

„Какво ще дойде след режима на Асад е пълна мистерия. Но изборът на Мохамед Морси за президент в Египет е най-важният индикатор накъде е тръгнал този район. Победата на Морси на изборите и присъствието на ултраконсервативните салафити в египетския парламент са доказателство за засилващото се могъщество на политизирания ислям.

Фактът, че Морси успя да докара оспорваната конституция до референдум подсказва, че арабският либерализъм ще продължи да отстъпва и догодина“, посочва „Файненшъл таймс“.

През отиващата си година бяха избрани лидерите на четири от петте най-големи икономики в света. В САЩ и Франция имаше президентски избори, в Япония либералдемократите се върнаха на власт, а в Китай бе избран нов генерален секретар на комунистическата партия. Ако Си Цзинпин се окаже реформатор, тогава изборът му на върха на властта в Китай несъмнено ще се превърне в едно от най-значимите събития на 2012 г.

Що се отнася до Франсоа Оланд във Франция, то той едва ли е реформатор. А в Япония нито един от лидерите й през последните 20 години не е успял да извади страната от икономическия ступор.

Затова сред петте най-важни единственото събитие, свързано с избори, е преизбирането на Барак Обама, макар че и този избор – от практическа гледна точка – не промени нищо. Но преизбирането на Обама е признак за последователност. „Вярно е, че светът щеше да се чувства по много по-различен начин, ако сега чакахме Мит Ромни да положи клетва“, посочва вестникът.

На пето място в класацията на важните политически събития на „Файненшъл таймс“ е спорът между Пекин и Токио за суверенитета върху няколко необитаеми острова в Източнокитайско море. Това е стряскащ признак за бъдещето – не на последно място заради факта, че Вашингтон даде да се разбере, че оспорваните острови попадат в обхвата на договора за сигурност между Япония и САЩ.

Има и други събития, които също можеха да попаднат в „топ пет“, посочва вестникът. Ураганът Санди удари Ню Йорк и не е изключено това да е повлияло на резултата от президентските избори. При това природата удари в момент, когато американските политици на практика се бяха отказали да говорят за климатични промени – сега този проблем бе върнат в дневния ред.

По същия начин масовото убийство на деца в Кънектикът може да се отрази върху контрола над огнестрелните оръжия в САЩ.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.