Смартфони, iPad, iPhone – най-безполезните подаръци за Коледа

Който иска телефон, да не си купува неудобни играчки

Трудно се пишат думи за търсене с Гугъл на смартфон и айфон. Снимка: e-vestnik

Има технологични маниаци, които непрекъснато си купуват нови модели смартфони, айфони и т. н. И непрекъснато говорят за тях и сравняват качества, като се държат с високомерие към останалите „непросветени”, които не ги разбират тия работи.
Следващите редове са за обикновените хора, които не ги разбират тия работи и в момента преди Коледа са бомбардирани от реклами за смартфони, айфони и др. подобни.
Станах последователно притежател на айпад и на два различни смартфона, за да се убедя, че тези хай-тек уреди има още много да се развиват, докато станат удобни за ползване.
За Коледа мнозина искат да зарадват децата си, приятелите, роднините с някой подобен нов модел.
Нека, преди да купят нещо такова, чуят някои аргументи доколко са полезни и доколко безполезни тези машинки.

Кошмарните смартфони и айфони

Та са доста по-голям кошмар от айпад (за айпада – по-долу). При тях т. нар. тъч-скрийн, тоест екранът, върху който се управлява всичко с натискане с пръсти, може да доведе потребителя, свикнал с обикновен джиесем, до полуда. Всъщност, за неосведомените – айфонът е смартфон, но е произведен от „Епъл”, с претенции да е нещо по-така, по-съвършено. Но само дето е по-скъп, а има смартфони, които превъзхождат гордостта на „Епъл”.

Момичета рекламират смартфони LG. Снимка: LG

Далеч съм от мисълта да правя сравнения между най-популярните подобни устройства – айфон, „Нокиа”, „Самсунг”, HTC, макар да съм пробвал няколко от тях. При толкова много модели винаги един е по-добър от друг по отношение на едно или друго, но общото между всичките е, че са по-неудобни като телефони от обикновен джиесем.

С обикновен джиесем трябва да натиснеш две копчета, за да извадиш номер от телефонния указател. Със смартфона или айпада винаги натискаш най-малко едно копче повече. И като прибавиш непослушния тъч-скрийн, със сигурност всяко действие е забавено. Натискаш едно върху екрана, отваря се друго, включват се някакви приложения, функции, които дори не си натискал. Като местиш апарата от една ръка в друга или докато се опитваш да отговориш на обаждане, също може да се отвори нещо друго. Истински кошмар. Ако разчиташ, че това е мобилен телефон, не е точно. По-скоро е играчка, натоварена с куп функции, за да ти вземат парите, а най-трудно върши работа именно като телефон.

Затова, първият въпрос, на който трябва да си отговори потребителят, ако иска смартфон или айфон е – телефон ли иска или играчка с разни функции? Ако иска телефон, не е много удобно.
С обикновен джиесем можеш да вървиш по улицата и в движение да отвориш телефона, с едно поглеждане да извикаш номер и да звъниш. Със смартфон или айфон не е толкова лесно. При всички случаи трябва да гледаш в екрана повече и да натискаш разни иконки и бутони. И за да не сгрешиш с калпавия тъч-скрийн, пак трябва да спреш и да се позанимаваш само с това. Дори да изведеш някои номера на клавиши за бързо набиране, пак е по-неудобно от обикновен джиесем.
Не дай си боже, както са свикнали много хора, да пишат есемеси или да търсят номер, докато карат кола. Вероятността да се блъснеш някъде е доста по-голяма.

Смартфоните и айфоните комбинират няколко ценни неща– освен че са джиесеми, осигуряват интернет достъп, джипиес, фотоапарат, камера.
Можеш да си проверяваш пощата, сайтове, да следиш на картата къде се движиш, като пътуваш, да снимаш с нелошо качество.

Смартфоните и айфоните като фотоапарати. Само най-скъпите модели съперничат на малките фотоапарити по 100-200 евро. Снимка: Коншъс блог

Но ако погледнем всяка от тези функции една по една, никоя от тях не е на ниво.
Интернетът е неудобен на малкия екран, колкото и при смартфоните той да е по-голям, в сравнение с обикновен джиесем. А писането на миниатюрната клавиатура на тъч-скрийна е кошмар. И смартфонът има толкова настройки за интернет, че потребителят може да полудее. Непрекъснато нещо се включва или изключва, без да искаш.
Апаратът сам се свързва с нета, тегли данни, прави си ъпгрейди, води си някакъв свой живот, без ти да подозираш. И после се оказва, че ти е натрупал кошмарна сметка, освен ако не си си направил предвидливо абонамент за неограничен интернет. Защото при повечето абонаментни планове се плаща на трафик, на мегабайт.
Ако някой държи да има интернет в джоба, може да ползва и обикновен джиесем – повечето имат интернет достъп, можеш да си провериш пощата, макар и без тъч-скрийн.

Джипиесът на айфона и смартфоните е добър, но отстъпва на един обикновен джипиес за кола. Трябва да си играеш да увеличаваш и намаляваш картата, защото екранът е сравнително малък. Не върши работа в движение, трябва да спираш, за да гледаш екрана.

Смартфоните и айфоните имат фотоапарати, но не всички правят хубави снимки. Рекламите за камера с еди колко си мегапиксела е подвеждаща. Не е толкова важен броят на пикселите. За любителски снимки за спомен и 3 мегапиксела са достатъчни. Важна е оптиката, а това е голям проблем за тези малки машинки. Само най-скъпите модели имат добра оптика. Останалите не могат да съперничат на малки фотоапарати за по 100-200 евро, дори да са смартфони с камери по 5-6 или 8-9 мегапиксела. Всеки може да се убеди като направи една и съща снимка за сравнение. Впрочем, преди да купиш такъв джиесем-фотоапарат, е добре да направиш снимка с него, за да се убедиш какво може. И да сравниш няколко модела.

Удобството да снимаш и пращаш снимката веднага по интернет вече не е приоритет само на смартфоните и айфона – на пазара се продават малки фотоапарати с възможност за безжичен интернет и функции за изпращане на снимки.

И с толкова много функции смартфоните естествено имат още един проблем – бързо им свършват батериите. С обикновен джиесем можеш да караш и 5 дни без зареждане, а със смартфон или айфон може да ти се наложи да зареждаш всеки ден. Трябва да му изключваш непрекъснато всички онези функции, за които си дал пари, за да не му се изхабят батериите бързо.

Целият проблем със смартфоните и айфоните не може да се опише накратко, но в общи линии, който иска да има телефон за разговори, по-добре да си спести парите за такава играчка. Само ще му докара неудобства.

Какъв е смисълът от айпада

Айпад, или iPad, както го изписват и по българските издания, най-общо казано е нещо като малък лаптоп, но с по-скромни възможности.
Няма USB вход и нищо не можеш да качиш на него (или да изтеглиш), освен онлайн от бездънния магазин на Apple и други безкрайни капани за прибиране на пари от мрежата.

Айпад и айпад мини в магазин. Снимка: e-vestnik

Още при регистрацията айпадът ти иска номера на кредитната карта и като се регистрираш веднъж, започва непрекъснато източване на пари, уж те пита, ама си взима и сам – зависи какво и как си заявил и регистрирал.
Най-ужасното е прочутият тъч-скрийн – екранът, върху който управляваш всичко с натискане с пръсти на иконки, с писане на виртуална клавиатура. Натискаш понякога по 3-4 пъти едно и също, докато екранът зацепи и реагира. Или натискаш едно, отваря се друго – кой знае защо реагира съседна иконка, която само си докоснал или дори не си докоснал, а не тази, която упорито натискаш.

Това творение на 21 вeк – тъч-скрийнът има още много да се развива, докато стане напълно удобно. Засега потребителите само инвестираме в това бъдеще, като си даваме парите за такива таблети и смартфони.
Да пишеш на клавиатурата върху екрана на айпада е неудобно. Пак не всичко реагира, както трябва, не може да се пише бързо като на класическа клавиатура. По-добре е, разбира се, от малките екрани на смартфон и айфон, буквите са по-големи, но пак не е съвсем удобно.
Хубавите страни на айпада са, че има бърза операционна система, не забива като „Уиндоус”, можеш да провериш бързо поща, интернет сайт. Но това може да стане и с някой малък лаптоп със същите размери, който има доста повече удобства.

Да пишеш на айпад е по-удобно от айфон, но изобщо не може да се сравнява с обикновена клавиатура на лаптоп. Снимка: e-vestnik

Не знам дали с всички е така, но конкретно моят айпад трудно се включва в безжични мрежи, стария ми лаптоп се свързва много по-бързо от този последен писък на техниката – сравнявал съм ги един до друг.

Може да си инсталираш на айпада програма и да го използваш за четене на електронни книги. Но електронният четец на „Амазон” струва само 100-ина долара, а не 700-800 долара, колкото струва един айпад у нас, и върши същата работа. А и четецът, също като айпада, позволява да ровиш в интернет и да проверяваш пощата си.

Айпадът има прекрасен екран, с хубави цветове, много добър фотоапарат, но някак това е нелепо – за какво ти е такъв таблет, да го вдигаш като фотоапарат и да снимаш? Няма ли за тази цел по-малък и по-удобен фотоапарат, който прави още по-добри снимки? Камерата отпред на екрана на айпада е удобна за ползване в Скайп. Всъщност по отношение на Скайпа е най-голямото му удобство – можеш да го разнасяш из къщи навсякъде. Но това едва ли си струва да дадеш за него 800 долара, примерно, след като можеш да вземеш малък лаптоп за двойно по-малко.

Обективът на камерата на ръба на айпада. Прави добри снимки, но дали това устройство е най-удобният фотоапарат е спорно. Снимка: e-vestnik

И – внимание – айпадът става още по-безполезен, ако няма опция за 3G мрежа. Продават се модели със и без тази възможност. Тоест – да може да ползва мрежите на мобилни телефони. Тогава ще има интернет достъп навсякъде. Но ако моделът няма 3G, ползва само безжичен интернет на места, където има такъв.
Да имаш достъп до мрежата на мобилните оператори пък е нож с две остриета – означава задължително да имаш абонамент за неограничен интернет, защото един куп приложения и ъпгрейди ще ти правят трафик и сметка, ако плащаш на мегабайт.
И в това отношение айпадът не надскача лаптопите – на тях можеш да им включиш в юесби входа сим-карта от мобилен оператор.
Затова, преди да налетиш на айпад за подарък за Коледа, помисли върху всички възможности.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.