Бизнес въртят в Косово бивши отговорни представители на Бил Клинтън

Франс прес

Косово е сърцето на Сърбия. Плакат срещу независимостта на Косово

Тринадесет години след бомбардировките на НАТО, които прогониха сръбските сили от Косово, бивши високопоставени американски ръководни представители, подкрепили независимостта на тази бивша сръбска област, се завръщат като бизнесмени за голямо съжаление на сърбите, които осъждат това като скандално.

В Косово, което провъзгласи през 2008 г. независимостта си от Сърбия, „всеобщото мнение е, че човек трябва да има за бизнес партньори хора, които познава и на които има доверие“, отбелязва политическият анализатор Адриан Арифай.

Участващият в правителството на Бил Клинтън бивш генерал Уесли Кларк, който ръководеше военната кампания през пролетта на 1999 г., както и тогавашният държавен секретар Мадлин Олбрайт, се ползват с такова доверие до степен, че в градовете на Косово улици носят техните имена, подобно на Клинтън, който има и статуя в Прищина.

Уесли Кларк поиска през юни в Прищина лиценз, за да разработва на концесия залежи на въглища от името на канадската компания Ендивити, която ръководи.

Ендивити иска също да произвежда синтетично гориво на основата на въглища и обещава да инвестира до 6 милиарда долара за период от шест години – удивителна сума, като се има предвид, че бюджетът на правителството за 2013 г. е в размер на 1,42 милиарда евро.

И тъй като няма закон, позволяващ на правителството да предостави концесия, властите демонстрираха бързина. „Вече бе подготвен проектозакон и ще бъде внесен в скоро време в парламента“, увери за АФП официален източник, пожелал анонимност.

Колкото до г-жа Олбрайт, оглавяваща „Олбрайт кепитъл мениджмънт“, тя се стреми в рамките на консорциум да придобие компанията за телекомуникации (ПТК) – една от най-печелившите компании в Косово. Прищина се надява да получи 300 милиона евро за 75 процента от акциите на ПТК – компания, чиято годишна печалба е около 40 милиона евро.

Резултатът от търга ще бъде обявен скоро, но ако се вярва на местния ежедневник „Зъри“, премиерът и бивш командир на бунтовниците за независимост Хашим Тачи ще бъде изправен пред много труден избор. Тъй като ПТК е силно желана и от друга компания, която се ползва от лобито на бившия специален пратеник на Бил Клинтън на Балканите Джеймс Пардю.

Тачи не е опровергал информациите във всекидневника. Като приветства „изключително важния принос“ на САЩ за „създаването на държавата Косово“, министърът на развитието Бесим Бечай уверява, че Прищина „не дава привилегии на когото и да било“ в приватизациите – процес, който обаче постоянно е белязан от обвинения за корупция.

Сърбите са възмутени

„Със завръщането на Мадлин Олбрайт и Уесли Кларк заради икономически интереси може да се каже, че „убиецът винаги се връща на мястото на престъплението“, заяви за АФП Марко Якшич, един от лидерите националисти на сърбите в Косово. В Белград говорителят на правителството Мики Михайлович заяви, че тази реалност „издава тяхното лицемерие и компрометира САЩ и техния имидж на лидер в света“.

Кампанията на НАТО, която целеше да сложи край на репресиите (1998-1999/, осъществявани от сръбските сили в Косово, стана причина за смъртта на около 500 цивилни сърби, според неправителствената организация Хюмън райтс уоч, и причини щети на инфраструктурата на Сърбия, изчислявани на 30 милиарда долара от управляващия тогава режим в Белград.

В Косово други американски компании, за които лобираха бивши членове на администрацията на Клинтън, спечелиха договори, включително компанията Бехтел, която подписа през 2010 г. договор за строеж на магистрала, чиято стойност се изчислява на 900 милиона евро.

Сърбия критикува процеса на приватизация в Косово, където неколкостотин фирми бяха купени от чужди компании от 2002 г. насам, и вече обяви, че ще оспори сделката във връзка с ПТК пред международното правосъдие. „Чуждите компании са в течение на заплахите на Сърбия и засега не сме почувствали никакво колебание от тяхна страна да дойдат да инвестират в Косово“, отговори от Прищина Бечай.

Още по темата: Сърбите трябва да дадат на Косово шанс, казва косовски албански лидер

Томас Брей
ДПА

Бившият косовски бунтовнически лидер и бивш премиер Рамуш Харадинай призова в понеделник непокорните сърби в Северно Косово да дадат шанс на плана, предлагащ им автономия.

„Дайте шанс на плана на Ахтисаари и ще видим какво ще донесе в обикновения живот. Сърбите в Северно Косово дори не знаят какво съдържа планът“, каза Харадинай за ДПА.

Става дума за план, предложен през 2007 г. от финландския дипломат Марти Ахтисаари след провалянето на спонсорираните от ООН преговори между Сърбия и Косово за статута на Косово.

Косово, населено главно с косовски албанци, е бивша област на Сърбия, която обяви независимост през 2008 г. на базата на плана на Ахтисаари.

Западните сили подкрепиха стъпката на Косово, но Белград продължава да настоява за своя суверенитет върху косовската територия. В северната част на Косово, където сърбите са преобладаващото население, Косово не успя да наложи властта си.

Косовските сърби многократно се възпротивяваха на прилагането на споразуменията, постигнати при последните разговори, този път с посредничеството на Европейския съюз, които целят да нормализират живота в региона.

В понеделник те блокираха гранично-пропускателен пункт, открит едва преди седмица, заявявайки, че го възприемат като утвърждаване на граница между тях самите и Сърбия.

Харадинай твърди, че лидерите на сърбите от севера не са им казали, че ще получат широка автономия, ако приемат плана на Ахтисаари.

Но сърбите и Сърбия, които смятат Харадинай за терорист и военнопрестъпник заради миналото му на командир на бунтовниците, борили се срещу сръбските сили за сигурност в Косово през 1998-1999 г., са недоверчиви.

44-годишният Харадинай два пъти бе съден в Международния трибунал за военни престъпления и два пъти бе освободен от отговорност по обвинения за зверства срещу сърби.

Харадинай, който бе премиер преди първия процес в Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия през 2004 г., сега, след като бе повторно оправдан през ноември, смята да се върне на власт и да се споразумее с бившия си съратник Хашим Тачи, който в момента е премиер.

Воденият от Харадинай Алианс за бъдещето на Косово в момента е в опозиция на Демократическата партия на Тачи.

Харадинай каза за ДПА, че той и Тачи са се споразумели „по принцип“ за съюз, който ще осигури възможността той да стане премиер, а Тачи президент, може би още през януари. Така Тачи ще води преговорите със Сърбия като държавен глава.

Харадинай оцени, че разговорите, започнати през март 2011 г. и достигнали до равнище премиери през септември, се нуждаят от спешно постигане на повече резултати.

„Целта на разговорите трябва да бъде решаването на най-важните въпроси през първата половина на 2013 г.“, каза той. Разговорите вече доведоха до определени споразумения, включително спорното споразумение за съвместно управление на гранично-пропускателните пунктове.

Харадинай отхвърли предложението на сръбската страна, направено от премиера Ивица Дачич, за разделянето на Косово по етнически линии.

Това е изключено дори в контекста на размяна на територии, при която Северно Косово би отишло в Сърбия, а населените главно с албанци общини в Южна Сърбия биха се присъединят към Косово, каза Харадинай.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.