Номинацията на Виктор Понта поставя началото на безпрецедентен експеримент

в. Ромъния либера

Траян Бъсеску номинира Виктор Понта за премиер. Погледнато през призмата на резултата от парламентарните избори, на сигналите, изпратени от Европейския съюз и от САЩ, както и на нестабилната ситуация на икономиката, жестът не е изненадващ.

Интересен обаче е фактът, че номинирането на Понта за втори мандат начело на правителството има и друг смисъл, който се простира отвъд интересите в краткосрочен план (да се избегне нова политическа криза и съответните рискове на равнище икономическа и социална стабилност).

Това е едно решение, което тласка Румъния по пътя на един безпрецедентен политически и обществен експеримент: най-малко две години (мандатът на Бъсеску изтича през 2014 г. – бел. ред.) съдбата на страната ще зависи от начина, по който ще си сътрудничат три враждебни един на друг центрове на властта: президентство, правителство и парламент.

Отварям скоба: някои ще кажат, че е станала грешка с мотива, че правителството и парламентът са контролирани от Социал-либералния съюз (СЛС), тоест че няма конфликт. Забележката би била уместна, само ако останем вкопчени в мита за устойчивостта на СЛС. Затварям скобата.

Връщайки се сега към този експеримент, който няма аналог в 23-те години след Революцията, хайде да направим преглед на няколко елемента, които потвърждават тезата, че между (президентския дворец) Котрочени и (Министерския съвет) Двореца Виктория е било договорено едно съжителство в най-точния смисъл на думата, така както е дефинирано в речника.

Дали то ще има или не търсения ефект е отделен въпрос.

Откъде да знаем ние, към днешна дата най-малко, дали ходът на президента с номинацията на Виктор Понта не е някакво краткотрайно увлечение, вместо дългосрочен облог с ясни корени в суровата и безмилостна действителност? Един облог, за който е ясно, че той не е искал и който от негова гледна точка вероятно води до патентоване на второ „неморално решение“ в неговите президентски мандати. (през 2004 г. Траян Бъсеску привлече Румънската партия на хуманистите на Дан Войкулеску (днешна Консервативна партия) в дясноцентристка коалиция, която състави тогавашното правителство, при положение че хуманистите бяха участвали в изборите в съюз със Социалдемократическата партия, която спечели най-много гласове, но под 50 процента. След това Бъсеску нарече този ход „неморално решение“ и наричаше партията на Войкулеску с това определение – бел. ред.)

За консултациите в понеделник между президента и лидерите на партиите се говореше надълго и нашироко още от вечерта на 9 декември, веднага след като бяха публикувани резултатите от екзит-половете. Може да се констатира обаче, че дискусиите в Котрочени продължиха изключително кратко и протекоха в малко необичаен формат – Траян Бъсеску водеше диалог на тема определяне на премиер с всички парламентарно представени партии едновременно. В допълнение – името на Виктор Понта фигурираше като единствено предложение, представено на Траян Бъсеску. Стана ясно, че очакваните консултации от Двореца Котрочени са били де факто декора, в който бе дадена формата, а не същината на определянето на премиера.

Затова би било по-благоразумно да мислим, че името на Понта като министър-председател не е било определено между Дан Войкулеску, Крин Антонеску и Виктор Понта (това са лидерите на партиите, които съставляват Социал-либералния съюз – бел. ред.), а между Траян Бъсеску, Европейския съюз, САЩ, Келемен Хунор (лидер на партията Демократичен съюз на унгарците в Румъния – бел. ред.) и Виктор Понта.

И всичко това, известно време преди парламентарните избори, когато резултатът от гласуването вече бе станал предвидим. В центъра на нещата са били тежки и дълги преговори, от които всяка от страните си е тръгнала накрая не само с придобивки, но и със задължения. Задължения, които онези, които са ги поели, трудно биха признали публично или пред досегашните си съюзници, имайки се предвид начина, по който протече политическата битка в Румъния, и имайки се предвид дневния ред, по който се водят много от групите, доминиращи политическата среда, и който противоречи на националния интерес.

Самата намеса на Великите сили в решаването на оплетената ситуация в Румъния дава допълнителни гаранции, че тандемът Бъсеску-Понта не се е появил от нищото и не е краткосрочно решение, което може да бъде манипулирано по вкуса само на Траян Бъсеску или само на Виктор Понта.

Не, този път нещата стоят другояче, а западняците са по-решени отвсякога да научат местните политици и румънците като цяло на няколко от по-малко популярните тайни на демокрацията.

Институционалното съжителство между политици, които не се понасят, и привикването на електората с идеята, че политическата битка не е война, нито ода, посветена на ирационализма, са само два от уроците, които западняците се мъчат да ни вкарат в главите. Правят го в техен интерес, но и за наше добро.

Западът и Траян Бъсеску могат да приемат в даден момент премиер като Виктор Понта, въпреки това, че е доказан плагиат и през лятото водеше армада, която обсади правовата държава.

На свой ред Понта е в състояние да се съгласи с един сценарий, в който продължава да участва и Бъсеску, въпреки тежките думи и обвиненията, които двамата си хвърлиха един на друг през 2012 г.

Но и единият, и другият имат нужда от нещо в замяна. Затова имаше преговори, за да се очертае тънката линия на компромиса. Веднъж преодолян деликатният момент на определянето на премиер, който да бъде приет от президента и от парламентарното мнозинство и който на свой ред да приема държавния глава, за доброто на румънската демокрация, както и заради интересите на САЩ и на ЕС в зоната, ще остане само едно голямо препятствие: съотношението на силите в парламента.

В този момент той е изключително небалансиран, а в дългосрочен план мнозинство от 65-70 процента, каквито има СЛС, може да създаде големи проблеми. Междудругото, едно такова мнозинство може да хвърли във въздуха досегашните договорености, на които мнозина – и в страната, и извън нея, разчитат с надеждата, че те няма да доведат Румъния до нова политическа криза и имплицитно – в икономическо и социално свободно падане.

Затова имаше нужда Демократичният съюз на унгарците в Румъния да бъде отново на гребена на вълната.

АКТУАЛИЗАЦИЯ. Определянето на Виктор Понта за премиер е станало въз основа на „споразумение за съжителство“ между Бъсеску и Понта, както призна за Хотнюз говорителят на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц. Последният е получил документа именно от Траян Бъсеску. Още едно потвърждение на факта, че европейските лидери не искат да оставят Румъния да се подхлъзне.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.