Ще изплува ли градът на Севт III от дъното на язовир Копринка?

Компютърно изображение на бетонната стена в язовир Копринка, която ще извади на сухо древния град Севтополис. За да се осъществи проектът са необходими 85 млн евро. Снимка: Тилев Архитекти ООД

През 1956 година водите на току-що построения язовир Копринка потапят едно от най-големите археологически богатства на България. Под водата остава Севтополис – градът на тракийския владетел Севт ІІІ, столица на Одриската държава от края на ІV-ІІІ в.пр.н.е. Днес инициатива на общината в Казанлък е на път да извади древния град от водите на язовира и да го превърне в туристическа атракция. Това ще се случи, ако се намерят близо 85 млн. евро за проекта, който предвижда бетонен ринг да огради Севтополис от водата и да го направи достъпен за туристите.

В момента тракийският град се намира на 20 метра под водата. Той е разположен на площ от 50 декара на 7 км западно от Казанлък и на 2 км от могилата Голяма Косматка, където през 2004 година Георги Китов намери бронзовата скулптурна глава на тракийски владетел.

Снимки на разкопките на гр. Севтополис от 50-те години. Градът е открит случайно през 1948 година и до 1954 е подробно проучен и документиран. Снимка: Тилев Архитекти ООД


Градът на цар Севт ІІІ е открит случайно през 1948 година, когато започва строителството на язовира. Тогава археологът проф. Димитър Димитров заедно със свои студенти решава да проучи тракийски могили по поречието на река Тунджа и така открива единствения цялостно проучен до момента тракийски град на българска територия. Работата на археолозите продължава шест години, като всичко е заснето и документирано подробно.

Тракийският владетел Севт III, обединител на одрисите, издигнал града най-вероятно около 320 г. пр. н. е. като своя столица след успешните борби срещу македонската хегемония в Тракия. Севтополис се намира върху развалините на укрепена царска резиденция и тракийско селище, на левия бряг на река Тунджа, наричана тогава Тонзус.

Подробна скица на Севтополис, ограден от стената. В чертежа се виждат крепостните стени, дворците, улиците, светилището на Дионис и агората. Снимка: Тилев Архитекти ООД

Градът е опасан с крепостна стена, дълга 890 м. От двете градски порти тръгват две широки главни улици, които в центъра се пресичат под прав ъгъл и оформят голям градски площад със светилище на Дионис. Тук живеели 50-ина семейства на одриската аристокрация. Царската резиденция е в североизточния край. Дворецът на Севт III е двуетажен, фасадата му е дълга 40 м и е с богата украса. От многобройните помещения изпъква просторна зала, разкошно украсена с многоцветна мазилка, наподобяваща мрамор.

Севтополис съществувал до началото на III в. преди Христа, когато бил опожарен и разрушен. Археолозите са открили много луксозни старогръцки керамични съдове, украшения, фрагменти от каменни скулптури, амфори и др.

Компютърно изображение на проекта за Севтополис, който се намира на 7 км от Казанлък и на 2 км от могилата Голяма Косматка. Снимка: Тилев Архитекти ООД

Идеята да се извади Севтополис от водата е огласена през 2005 година на научна конференция на празниците на Долината на тракийските царе. Там е представен проектът на доц.д-р арх. Жеко Тилев, според който в средата на язовира ще бъде вдигнат бетонен ринг. До него ще се стига с катери и лодки, които ще акостират на 15-меров кей. Кръглата язовирна стена ще бъде с външен диаметър 420 метра и ще опасва петоъгълния град. В нея ще има ресторанти, конферентни зали, хотелски комплекс и спортни зали с обща площ 23 160 кв. м. В комплекса ще има подводни етажи с прозрачни стъклени стени. До дъното на язовира ще водят панорамни асансьори, а терасите от вътрешната страна ще бъдат превърнати в парк „висящи градини”.

Компютърно изображение на бъдещия проект за града на Севт ІІІ, построен в Долината на тракийските царе през 320 г. пр. н. е. Снимка: Тилев Архитекти ООД

Останките от Севтополис ще бъдат реставрирани и ще бъдат постоянно достъпни. Ще може да се разглеждат светилището на Дионис, кулите и крепостните стени, главните улици и двореца. Има план мястото да бъде свързано с другите обекти в Долината на тракийските царе със седемкилометрова въжена линия.

Рисунка на останките от Севтополис, които сега се намират на 20 м под водната повърхност. Илюстрация: Тилев Архитекти ООД

Преди две години група интелектуалци заявиха своята подкрепа за възстановяване на древния град. Проф. Иван Маразов, Евтим Евтимов, Иван Гранитски и други писаха в призив към президента: „Убедени сме, че възстановяването на Севтополис ще предостави уникалната възможност той да се превърне в емблема на богатото ни минало, творчески потенциал и реално бъдеще”. Според доц. Тилев, за реализирането на проекта ще са необходими две години. Засега обаче той е на етап предварително проучване и набиране на средства.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.