Най-вероятният бъдещ министър на отбраната на САЩ е близък с Обама

Асошиейтед прес

Морски пехотинци в Афганистан. Снимка: официален сайт

Бившият сенатор Чък Хейгъл е умерен републиканец, носител на военни отличия ветеран от Виетнам, който най-вероятно ще подкрепи по-бързо изтегляне на американските войски от Афганистан.

Като основен кандидат на президента Барак Обама за поста министър на отбраната, Хейгъл има и друго предимство, важно за президента: лични връзки с Обама от времето, когато и двамата са били в американския Сенат и скрепени при съвместни отвъдморски пътувания.

66-годишният Хейгъл се очерта миналата седмица като водещия кандидат за главния пост в Пентагона, четири години след като изостави кариера в Сената, по време на която си извоюва репутация на човек с независимо мислене и откровено говорене.

Ранен по време на войната във Виетнам, Хейгъл подкрепяше войната в Ирак, но по-късно се превърна в яростен и аргументиран критик на военната политика на администрацията на Буш, като редовно пътуваше до Ирак и Афганистан. Той се противопостави на плана на президента Джордж У. Буш да изпрати допълнително 30 000 войници в Ирак – ход, на който се приписва заслугата за стабилизирането на хаотичната страна – като „най-опасната външнополитическа грешка (ако това стане) на страната Виетнам насам“.

Въпреки че Хейгъл подкрепяше резолюцията за започването на войната в Афганистан, с времето той ставаше все по-критичен към продължилия над десетилетие конфликт, придружен от сложни усилия да се изгради нация.

Често гледащ към войната в Афганистан през призмата на службата си във Виетнам, Хейгъл е заявявал, че военните са „създадени, за да водят и печелят войни, а не да спояват провалящи се нации“. В радио интервю тази година, той говори надълго и широко за нуждата от по-сериозна дипломация като подходящия път за Афганистан, отбелязвайки, че „хората в Америка не искат да са в тази война“.

Ако бъде номиниран – съобщението може да дойде тази седмица – и утвърден от Сената, Хейгъл ще наследи военния министър Лион Панета. Панета подсказа намерението си да напусне поста в началото на следващата година, но още не е говорил публично кога точно ще стори това. Той пое поста в Пентагона през юли 2011 г.

В същото време Обама обмисля да назначи за държавен секретар един от бившите колеги на Хейгъл в Сената, демократа Джон Кери.

Запознатите с политиката и отбраната не са изненадани от избора на Обама за Хейгъл.

Бившият сенатор споделя много от идеалите на първия шеф на Пентагона при Обама, републиканецът Робърт Гейтс. Когато Обама стана президент през 2009 г., той поиска Гейтс да остане министър на отбраната и така той стана единственият член на кабинета от администрацията на Буш в новата администрация. И двамата – и Хейгъл, и Гейтс, говорят за нуждата от глобални отговори на регионални конфликти и поставят ударение върху така наречената мека сила, включително икономическа и политическа помощ, за да подкрепят слаби държави.

„Номинацията на Хейгъл е знак за интерес и ангажимент да се продължи двупартийния подход към националната сигурност,“ заяви Дейвъд Бърто, вицепрезидент на Центъра за стратегически и международни изследвания.

Той заяви, че двата мандата на Хейгъл в Сената, преди да се пенсионира през 2009 г., обхващат от годините на намаляване на военната мощ след Студената война до увеличаването й след 11 септември. „От гледна точка на бюджета той е видял и двата края на спектъра и това му дава добра перспектива откъде да започне.“

Възможният избор на Хейгъл предизвика първоначални одобрителни реакции от ключови членове на Сената, включително от председателя на сенатската Комисия за въоръжените сили, сенатор Карл Левин, който заяви, че Хейгъл би бил „страхотен“.

На този избор биха могли да се противопоставят някои еврейски групи и той би могъл да разтревожи демократите, които се тревожат от свързани с Израел проблеми. Хейгъл критикува намеренията за военен удар срещу Иран от страна на САЩ или Израел. Той подкрепя опитите да бъде накаран Иран да седне на масата за преговори за бъдещия мир в Афганистан. „Назначаването на Чък Хейгъл би било плесница в лицето на всеки американец, който е загрижен за сигурността на Израел,“ заяви Мат Брукс, изпълнителен директор на републиканската Еврейска коалиция.

Хейгъл често е прекрачвал партийната линия и е имал сериозни кавги със свои колеги републиканци.

През 2008 г. той критикува кандидата за вицепрезидент на републиканците Сара Пейлин, заявявайки, че на нея й липсват външно-политически качества и че би било „пресилено“ да се смята, че тя има квалификацията да стане президент. Хейгъл също така беше смятан за възможен кандидат за шеф на Пентагона, когато Обама бе избран за пръв път.

Като министър на отбраната Хейгъл ще контролира изтеглянето на военните сили от Афганистан и последните дни на войната, и ще направлява някои от най-сериозните съкращения на разходи за Пентагона от години. Той ще има за задача да преструктурира една смалена армия, която може да се оттегли от изнурителните войни от последните 11 години и да се фокусира върху различни регионални предизвикателства от Сирия, Иран и Северна Корея до тероризма в Африка и засиленото военно присъствие в Тихия океан.

Голяма полза ще бъде неговият опит и неговите съюзници в Конгреса.

Военният анализатор Лорън Томпсън от разположения във Вирджиния мозъчен тръст – институт Лексингтън, заяви, че Хейгъл познава политическата система и е известен с нестандартното си мислене, което би помогнало в момент на орязвания на бюджета.

„Той е ветеран, който разбира как работи Конгресът и който остава „в час“ със събитията във военната политика,“ заяви Томпсън. „Той не е свързан със статуквото и ще мисли творчески за това как да работи с военните сили на САЩ.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.