Не се бойте, Абе е тук

в. Уолстрийт джърнъл

Три години след съкрушително изборно поражение, в неделя японската Либерално-демократическа партия (ЛДП) се върна на власт с категорична победа над управляващата Японска демократическа партия (ЯДП). Шиндзо Абе ще има възможност да стане министър-председател за втори път, след като безцеремонно се оттегли през 2007 г. Още преди обаче той да е започнал работа, критици предупреждават, че японската политика опасно се насочва надясно.

Те грешат, като не разбират колко консервативна е станала ЯДП, откакто дойде на власт, и колко наляво се е изместила ЛДП по вътрешнополитическите въпроси. Абе е изправен пред страховита задача у дома, но едва ли може да се каже, че той е представител на възраждащия се национализъм, който може да въвлече Азия в криза.

Отиващият си министър-председател Йошихико Нода преживя поражение, каквото не е сполитало никой японски лидер. ЯДП загуби почти 200 места в долната камара на Диетата и спечели едва 57 според изборни данни към момента на публикуване на статията. Поне петима настоящи министри загубиха своите места, включително бившият министър-председател Наото Кан.

Предвожданата от Абе ЛДП спечели най-малко 291 места в 480-членната долна камара. Заедно със своя по-малък партньор – партията „Нова комейто“ (която спечели 30 места) – ЛДП ще разполага с квалифицирано мнозинство от две трети, което ще й позволи да преодолява волята на контролираната от ЯДП горна камара.

Все пак победата на ЛДП разкрива и значителни слабости. Избирателната активност беше с цели 10 процентни пункта по-ниска, отколкото през 2009 г. В нито едно социологическо проучване ЛДП не събра повече от 30 процента подкрепа, а доста над една трета от всички анкетирани японци не бяха решили за кого да гласуват или не подкрепяха никоя партия.

От тази гледна точка победата на ЛДП очевидно беше референдум за провалите на ЯДП, а не категоричен вот на доверие за консерваторите. Самият Абе разбира това, заявявайки, че избирателите са били разочаровани от трите години на „политическа бъркотия“ при управлението на ЯДП, и че доверието в неговата партия не се е възстановило от предишното му слабо представяне.

Избирателите обаче също така знаят, че няма толкова голяма разлика между партиите. За разлика от международните коментатори те не се страхуват, че Абе е националист отстъпник, който иска да разпали криза с Китай.

Настоящите и бъдещите лидери на Япония споделят много по-близки позиции по външнополитическите въпроси, отколкото смятат критиците. Абе често е охулван като националист, въпреки че подобри отношенията с Китай при предишното си управление. Вярно, тази година той призова за увеличаване на военните разходи на Япония, но това няма да има голямо значение на практика. През последното десетилетие бюджетът на Токио за отбрана постепенно намалява, а този на Пекин нараства с двуцифрени стойности.

А планът на Абе да преименува Силите за самоотбрана в Сили за национална отбрана в най-добрия случай е несъстоятелен. Преувеличените критики срещу тази идея са карта, разигравана единствено от тези, които изпитват непоносимост към всякакъв надежден японски отбранителен потенциал.

По-същественото е, че критиците просто не си дават сметка колко твърдолинейна е станала ЯДП през последните години. Настоящият министър-председател Нода реши да купи изтребител тип стелт „Ф-35“ и два хеликоптероносача и внесе промени в съществуващата от десетилетия забрана за износ на оръжия. Още по-либералният Кан одобри през 2010 г. публикуването на документ за нова национална стратегия, подчертаващ заплахата, която увеличаващият се военен потенциал на Китай представлява за японската територия, и призоваващ за нова политика на „динамична отбрана“, която да замени традиционната пасивна позиция на Токио.

ЯДП също така продължи изпитанията на балистични ракети съвместно със САЩ и настоя за по-твърд тристранен отговор с Южна Корея и Америка на севернокорейската агресия. През последните месеци Нода отвръща на китайските опити за претенции към спорните острови Сенкаку, като редовно изпраща бреговата охрана и военновъздушни части.

Абе не изглежда да се отдалечава твърде много от Нода и по икономическите въпроси. Ядрото на неговата икономическа политика по време на кампанията беше количественото облекчаване. То може да помогне на Япония да излезе от дефлацията, но икономиката се свива през последните две тримесечия и страната отново затъва в рецесия. Той може да установи, че по-лесните пари няма да помогнат за истинско възстановяване без истински стимули за инвестиране или вдъхващ доверие план за реформи за справяне със свръхрегулацията в страната.

Абе също така показва, че ще разчита на стимулиращи разходи, за да даде тласък на икономиката, което е в съответствие с първоначалните планове на ЯДП, когато тя дойде на власт през 2009 г. Това е обратен завой за Абе, който избягваше подобни идеи при предишното си управление, след като водената години наред политика на стимулиране на икономиката от ЛДП през 90-те години на 20 век не успя да съживи икономиката.

Освен това Абе показва, че подкрепя спорното увеличаване на данъка върху продажбите, което попари шансовете на Нода за изборна победа. Но за разлика от Нода, който някога подкрепяше голям многостранен търговски договор, Абе не представя конкретни идея за либарализация като увеличаване на преките чуждестранни инвестиции в Япония или опростяване на процеса на одобрение на чуждестранни медицински и хранителни продукти.

Най-същественото е, че Абе не е войнолюбец, нито ще промени радикално политиките на Япония във външната политика и сигурността. Той вероятно ще продължи сегашния подход на Япония към Китай и Северна Корея.

Ако има скрити опасности, които наистина да заплашват Абе, то те са свързани с представянето на ясен план за растеж, който да насърчава инвестициите и нововъведенията. ЯДП обаче също не го направи. Това, което наистина интересува избирателите в Япония, е икономиката, а на тях изглежда ЯДП им е омръзнала поне дотолкова, че да дадат възможност на ЛДП. Останалата част от света би трябвало да уважи тяхното решение и да не се страхува от новите лидери на Япония.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.