Пакистанските талибани ожесточават стратегията

Ройтерс

Талибан. Снимка: афнюз

Пакистанските талибани, една от най-страховитите въоръжени групировки, се подготвят за смяна на водача си, което може да означава по-малко насилие срещу държавата, но и повече нападения срещу водените от САЩ сили в Афганистан, твърдят военни източници от Пакистан.

Хакимула Мехсуд, безмилостният командир, който ръководи Техрик-е-талибан Пакистан (ТТП) през последните три години, е загубил управленческия контрол над движението и доверието на бойците си, заяви висш представител на пакистанската армия, базиран в племенния регион Южен Вазиристан, твърдината на групировката.

По-умереният втори в командването на организацията,40-годишният Вали-ур-Рехман, е вероятният наследник на Мехсуд, който с крайното си насилие отблъсна много от бойците си и това значително го отслаби, сподели за Ройтерс военният източник.

„Рехман бързо се издига като консенсусна кандидатура, която официално да замести Хакимула,“ заяви военният представител, който отказа да се идентифицира поради деликатността на темата. „Сега може да видим как бруталният командир ще бъде заместен от по-прагматичен, за когото помирението с правителството на Пакистан е станало приоритет.“

ТТП, известни като пакистанските талибани, бяха създадени като организация-майка на талибанските бойци през 2007 г.

Основната им цел е да свалят поддържаното от САЩ правителство в Пакистан и да наложат строгия си ислям в страна с население от 185 милиона души, въпреки че извършват атаки и в съседен Афганистан.

Бойците засилиха борбата си срещу пакистанската държава след нападението на армията срещу Червената джамия в Исламабад през 2007 г., която бе завзета от съюзници на групировката.

Мехсуд, за когото се смята, че е на около 35 години, застана начело на пакистанските талибани през август 2009 г. Той стана известен през 2010 г., когато американски прокурори го обвиниха с участие в атаката, при която бяха убити седем служители на ЦРУ в американска база в Афганистан. Славата му нарасна още повече, когато се появи на видеозапис заедно с йорданския атентатор-самоубиец, който уби служителите.

Ройтерс интервюира няколко висши пакистански военни служители, както и племенни старейшини и местни хора, по време на тридневно пътуване заедно с армията в Южен Вазиристан, получавайки рядък шанс за достъп до зона, в която практически е невъзможно журналисти да влязат, след като там през октомври 2009 г. започна офанзива на армията.

Трима висши военни заявиха, че от информатори – пакистански талибани – са научили, че Мехсуд вече не ръководи групировката. Пакистански талибански командири не отговориха на неколкократни молби за коментар на възможна смяна на водача им.

Според американски представители макар Рехман да е естественият наследник на Мехсуд, не бива да се очаква незабавна промяна. Позициите на Мехсуд сред пакистанските талибани може да са отслабени, но той още има последователи, заявиха те.

Вашингтон е предложил награда от 5 милиона долара за информация, която да доведе до залавянето на Мехсуд или Рехман.

Пакистански военен представител, служил в Южен Вазиристан повече от две години, заяви, че негови източници от пакистанските талибани за пръв път му сигнализирали за намаляващото влияние на Мехсуд преди шест месеца, когато постоянният натиск от пакистанските военни, ударите на американски безпилотни самолети, както и влошено здравословно състояние започнали да пречат на водаческите му способности.

„Тъй като Рехман е по-умерен, има вероятност, че под неговото ръководство ТТП ще спре борбата си срещу Пакистан, за разлика от Хакимула, който вярва в безразборното унищожение,“ заяви военният, базиран в столицата на Южен Вазиристан – Вана.

Според него това може да доведе до нови нападения през границата с Афганистан, защото Рехман подкрепя идеята бойците на групировката да обърнат оръжията срещу западните сили.

Други фракции сред пакистанските талибани като групировката Назир в Южен Вазиристан и фракцията Хекмат Гул Бахадур в Северен Вазиристан вече са сключили мирни споразумения с пакистанските военни, докато в същото време насочват атаките си срещу западни и афганистански сили в Афганистан.

Смяна във фокуса на действията на пакистанските талибани би усложнила опитите на Запада да стабилизира Афганистан преди повечето войски на НАТО да напуснат страната до края на 2014 г., заяви Риаз Мохамад Хан, пакистански дипломат, който е заемал няколко поста, свързани с Афганистан.

Съединените щати вече се бият срещу афганистанските талибани и групировката Хаккани, която е базирана покрай неспокойната граница между Афганистан и Пакистан и която е може би най-опасният враг на Вашингтон в Афганистан.

Последното нещо, от което водените от САЩ войски на НАТО имат нужда с наближаването на 2014 година, е нов, страховит враг.

Въпреки това, една такава промяна на стратегията на талибаните би намалила броя на самоубийствените атентати, които измъчват Пакистан през последните години и отблъскват инвестициите, необходими за икономиката, която отбелязва незначителен растеж от 2007 г. насам.

Пакистанските талибани, които са близки с Ал Каида, са все така издръжливи въпреки серията военни офанзиви. Те участваха в няколко мащабни операции, включително нападение срещу главната квартира на армията през 2009 г., атаки срещу военни бази и опита за убийство през октомври на пакистанската ученичка Маляля Юсуфзай, която води кампания за образование на момичетата.

Пакистанските талибани бяха обвинени и за бомбения атентат през 2008 г. на хотел „Мариот“ в Исламабад, при който бяха убити повече от 50 човека.

При Мехсуд организацията сключи сложни съюзи с други военни групировки, пръснати в цял Пакистан.

Но тя отдавна е раздирана от вътрешни съперничества за стратегията. Мехсуд държи на войната срещу пакистанската държава, докато други като Рехман искат битката да бъде срещу САЩ и съюзническите сили в Афганистан.

„В миналото Рехман дори е водил тайни преговори с пакистанското правителство, но Хакимула винаги му е пречел, искайки да продължи битката срещу пакистанските военни,“ заяви втори военен представител, базиран във Вана.

Двамата се били хванали за гушите по-рано тази година и били стигнали до открит конфликт помежду си, казват източници от талибаните.

„Различията в редиците само стават по-големи, не по-малки, и затова днес ТТП е далеч по-слаба, отколкото преди няколко години,“ заяви вторият военен представител.

Източник, близък до талибаните, каза на Ройтерс, че през последните месеци се водят вътрешни разговори за намаляващата подкрепа за пакистанските талибани сред местните и бойците в племенните райони, където групировката е убила множество проправителствени старейшини.

„Талибаните знаят, че водят пиар война и с водач като Хакимула мога само да я загубят,“ добави източникът, който отказа да бъде назован поименно, защото не е упълномощен да разговаря с медиите. Не е ясно дали Мехсуд ще предаде лидерския пост на Рехман без битка.

Евентуална борба за власт би могла да разцепи групировката, правейки набирането на млади бойци по-трудно и също така би навредила на безопасността на убежищата в Пакистан, ползвани от афганистанските бунтовници.

Съгласно приетата практика, съвет на ръководителите или шура ще вземе крайното решение дали официално да замени Мехсуд с Рехман.

Според представители на разузнаването Мехсуд не е командвал нито една от неотдавнашните операции, включително атаката от 16 август срещу авиобазата Минхас в Пакистан и самоубийствения атентат на уличен пазар през май, при който бяха убити 24 човека.

Военни източници заявиха, че Рехман е планирал бягството от затвора в Банну, Пакистан, на 15 април, при което бяха освободени 384 затворници, включително приблизително 200 талибани и свързан с Ал Каида боец, който се опита да убие бившия президент Первез Мушараф.

Според твърдения на представители на разузнаването в района бруталността на Мехсуд е обърнала собствените му подчинени срещу него, докато по-умереният Рехман се е издигнал до основен военен стратег на групировката.

„Ако един водач не се държи като водач, той губи подкрепа. В продължение на дълго време Хакимула вършеше мръсната работа, докато Вали-ур-Рехман е мислителят. Талибанските бойци разпознават това,“ заяви първият пакистански военен източник.

Местен възрастен човек описа Мехсуд като „сприхав и избухлив“. „(Мехсуд) работеше по 24 часа на ден, неуморно. Но също така беше готов да опре пистолет до главата на всеки и да го убие за каузата,“ казва местен собственик на магазин, който има роднини, свързани с пакистанските талибани.

Мехсуд спечели репутацията си, сражавайки се заедно с афганистанските талибани срещу американските и съюзническите сили в провинция Хелманд в Афганистан. По-късно му бе поверено командването на талибанските фракции в регионите Бажаур, Оракзай, Хибер и Курам.

Той пое контрола над пакистанските талибани след продължила няколко седмици битка за позицията с Рехман след смъртта на Байтула Мехсуд при удар от безпилотен самолет. Двамата Мехсуд не са роднини.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.