Жизел Бюндхен – най-успелият модел на всички времена

Жизел Бюндхен. Снимка: Уебшотс

Тя е най-скъпоплатеният модел в света. През 2006 г. е спечелила 33 милиона долара, а състоянието й се оценява на 150 милиона. Миналия месец списание “Форбс” я постави на 53-то място в традиционната си класация на 100-те най-влиятелни знаменитости. Списание “Ролинг Стоун” я нарече “най-красивото момиче в света”, а вестник “Сънди Таймс” й даде прозвището “най-перфектното тяло на планетата”. Тя е на 26 години, казва се Жизел Бюндхен и е записана в книгата на Рекордите на Гинес като най-богатия супермодел на всички времена.

Моделството

Жизел е родена на 20 юли 1980 г. в малкото бразилско градче Трес де Майо в семейството на германски имигранти. Има пет сестри, едната от които е нейна близначка. Майка й Ваня е банкова чиновничка, а баща й Валдир – университетски преподавател и писател. Като малка Жизел искала да стане волейболистка и да се състезава за бразилския национален отбор. Понеже била доста висока и слаба, в училище й измислили прякора Оливия Палито (така се произнася на португалски името на приятелката на анимационния герой Попай Моряка – Олив).

Често разказвана от медиите история за “откриването” на Жизел е, че, когато била на 14 години, тя си похапвала със сестрите си в едно от заведенията “Макдоналдс” и там била забелязана от агент за модели. Истината е малко по-различна. Година по-рано по настояване на майка си Жизел започнала да посещава курсове за манекени. Техният ръководител Дилсън Стейн я харесал и завел нея и още няколко момичета в Сао Паоло. Там те участвали в голямо ревю и били поканени в национален конкурс, организиран от международната модна агенция “Елит”. Жизел се класирала на второ място и това й дало право да представи страната си на световния конкурс на остров Ибиса.

Бюндхен представя модел от колекцията на Гучи. Снимка: Ройтерс

През 1996 г. Жизел се преместила в Ню Йорк, където започнала активната й кариера в модата. Три години по-късно – през юли 1999 г., дебютирала на корицата на престижното списание “Воуг”. Статията, посветена на нея, била озаглавена “Завръщането на извивките” и обяснявала, че е дошъл краят на господството на прекалено кльощавите модели като Кейт Мос. Жизел се появила отново на корицата на “Воуг” през ноември и декември 1999 г. и през януари 2000 г. и така станала един от малкото модели, които са имали три последователни корици. А през септември 2000 г. Бюндхен станала четвъртата манекенка в историята, поставена на корицата на списание “Ролинг Стоун”.

От дебюта си на модния подиум до момента Жизел е участвала в рекламните кампании и ревютата на всички световноизвестни дизайнерски къщи – Кристиан Диор, Баленсиага, Долче&Габана, Мисони, Версаче, Селин, Живанши, Булгари, Валентино, Ралф Лорън, Зара, Клои, Луис Вуитон, Виктория Сикрет и др. През май 2006 г. тя сключи рекламен договор за няколко милиона с компанията Apple Computer за промотиране на новата линия компютри “Макинтош”.

Жизел има собствена марка обувки, наречена “Ипанема” и притежава хотел в южната част на Бразилия. Освен това скоро на пазара ще се появи колекция бельо с нейното име, разработена от компанията H&M. В момента Жизел е рекламно лице едновременно на Долче&Габана, Кристиан Диор, Мисони, Ралф Лорън, Стефанел и Ив Сен Лоран.

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/1dUucXV2h-U“, width=“425″, height=“350″ [/swf]

Актьорството

Дебютът на Жизел на големия екран беше през 2004 г. във филма на Люк Бесон “Такси”. Тя имаше и епизодична роля в миналогодишния хит “Дяволът носи Прада”, а сега се носят слухове, че ще участва в лентата по романа на Дан Браун “Ангели и демони”. “Не бих се отказала от моделството, за да стана актриса – твърди Жизел. – Харесва ми да се снимам във филми, но имам много важни договори и ангажименти като модел. Все още съм млада и ми харесва това, с което се занимавам, но вярвам, че човек трябва да се възползва максимално от предлаганите възможности. В крайна сметка повечето хубави неща в живота се случват само веднъж.”

Мъжете

Когато не работи и не пътува по света, Жизел обича да прекарва времето си със своите приятели и йоркширския си териер Вида (на португалски “живот”). Първото й гадже в САЩ беше моделът Скот Барнхил, но двамата излизаха само 6 месеца. След това медиите й приписваха връзки с хотелиерския магнат Викрам Чатуол и с актьора Джош Хартнет, но тя нито потвърди, нито отрече тези слухове.

Жизел и Леонардо Дикаприо на Оскарите през 2005 г. Снимка: Ройтерс

Най-коментирана беше връзката на Жизел с филмовата звезда Леонардо Дикаприо. Двамата бяха заедно почти 5 години и на няколко пъти се събираха и разделяха. Бюндхен придружи актьора на церемонията по раздаването на наградите Оскар през 2005 г., когато той беше номиниран в категорията за главна мъжка роля за филма “Авиаторът”. Няколко месеца по-късно те се разделиха и известно време Жизел излизаше със сърфиста Кели Слейтър. От около половин година тя има връзка с ръгбиста Том Брейди.

“Аз съм много затворен човек – казва Жизел по повод непрестанното ровене на таблоидите в личния й живот. – Обичам да си стоя вкъщи и да се занимавам с мои си неща. Мразя чужди хора да се бъркат в живота ми и да ми задават прекалено лични въпроси. Това е проява на неуважение. Даже си мисля, че трябва да забранят намесата в личния живот на известните личности със закон.”

Малко известни факти за Жизел

Жизел на парти на „Виктория Сикрет“. Снимка: Уебшотс

-В Бразилия е смятана за национален герой подобно на краля на футбола Пеле.
– Появявала се е на повече от 7 хиляди корици на списания по света. Единствената жена, която е била на повече, е принцеса Даяна.
– Фигурира на 43-то място в списъка “123 причини да обичаш Ню Йорк”, изготвен от списание “Ню Йорк Мегазин”.
– През 2001 г. отказва да сключи договор за 20 милиона долара с компанията за клониране на хора Clonaid.
– През 2003 г. дарява 150 хиляди долара – хонорара си от едно от ревютата от Седмицата на модата в Сао Паоло, на местна детска клиника за борба с рака.
– През 2000 г. отклонява предложение за главна роля във филма “Ангелите на Чарли” заради прекалено натоварения си график.
-Жизел е сред любимите гости на популярния тв водещ Джей Лено.
– Притежава 4 жилища – къща и апартамент в Ню Йорк, имение в Лос Анжелис и ранчо в Уудсток.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.