Избор ли? Цветанов си назначи главен прокурор. Нали утре трябва да ги спасява

Срамното в избора на главен прокурор е, че той беше пародия на демокрация. За главен прокурор е назначен фаворитът на вътрешния министър, с което става очевидно, че в съдебната власт има само игра на независимост и демократичен избор.

Имаше кандидатури и дебати за пред Брюксел, но избор нямаше. Имаше назначение.

За избрания Сотир Цацаров се изказаха ласкаво на няколко пъти вицепремиерът Цветанов и премиерът Борисов. Според Борисов, като главен секретар на МВР той работел отлично със съдия Цацаров. Тоест – премиерът разбира съда не като арбитър, а като подразделение на МВР, което трябва да довършва неговите акции.

Любимецът на Борисов вече е избран за главен прокурор и ще довършва акциите на Цветанов. Но най-важното в неговия избор е друго – той е назначен, за да не създава проблеми на Борисов, който рано или късно ще слезе от властта. Има поне няколко публично известни случая с Борисов, за които той ще бъде разследван рано или късно.

В демократична Франция един кмет на Париж стана президент – Жак Ширак, пенсионира се и чак тогава беше осъден за далавери в кметството, с 15 години закъснение.

С Борисов няма да се проточи чак 15 години, по-скоро ще е. Нито той, нито Цветанов са се поучили от най-новата история. Сините, докато бяха на власт с мнозинство, на два пъти си назначиха свои хора за главен прокурор – Татарчев и Филчев. И двата пъти избраните от тях се обърнаха против тях.

Може би Цветанов и Борисов са по-прозорливи – държат кампромати за Цацаров и разчитат, че той няма къде да мърда и ще ги слушка. С многобройните си имоти и неразбориите с тях, грешки при вписвания, платени данъци върху фиктивна цена и т. н., Цацаров без съмнение остави впечатление на човек, за който има злепоставящи факти. Въпрос на време е те да излязат, ако се осмели да посегне на когото не трябва.

Но това са криви сметки. Именно такива като Цацаров са способни да се обърнат на 180 градуса и да ухапят ръката, която ги е назначила.

Във всеки случай, ако някой си е правил илюзии, че в България има прогрес в политическото развитие, лъже се. Нагла и безскрупулна милиционерска власт подменя демокрацията.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.