Предстоят тежки сблъсъци за контрола върху оръжията

Барак Обама произнася пред Конгреса словото си „За състоянието на съюза“. Снимка: Белия дом

Президентът Обама заяви, че оръжейният контрол ще бъде централен въпрос през втория мандат от управлението му. Той обеща да внесе в Конгреса нови, широки предложения, свързани с огнестрелните оръжия, още през януари и да използва всичките си правомощия за преодоляване на дълбоката политическа съпротива, посочва в. „Ню Йорк таймс“.

Водещи членове на републиканската партия в Камарата на представителите отвърнаха на поетия от президента ангажимент след касапницата в училище в Кънектикът, заявявайки твърдо несъгласие с нови ограничения върху оръжията или боеприпасите, което гарантира ожесточена законодателна битка и сблъсък на философии около Втората поправка след встъпването в длъжност на Обама.

След като избягваше политически трудните дебати за оръжията в продължение на четири години, Обама обеща да поднови националните дискусии за ролята им в американското общество, за нуждата от по-достъпно психиатрично здравно обслужване и за въздействието на показваното от медиите съдържание, в което присъства крайно насилие, върху националната култура.

Обама предупреди, че тези дискусии (които не доведоха до особени промени след предишната касапница) ще са кратки и ще бъдат последвани от конкретни законодателни предложения, за които той възнамерява да се бори, започвайки още с обръщението си „За състоянието на съюза“ следващия месец, допълва вестникът.

Президентът Обама реагира с похвална експедитивност, поставяйки началото на процес за предприемане на бързи действия за въвеждане на оръжеен контрол след масовото убийство в Нютаун, отбелязва в редакционна статия в. „Вашингтон пост“.

Президентът беше едновременно здравомислещ и конкретен. Истинското изпитание обаче е в това дали ще съумее да улови момента, докато нацията все още следи с внимание темата. Няма да му е лесно. Почти сигурно е, че по всяко законодателно предложение ще се сблъска със съпротивата на могъщото лоби на притежателите и производителите на оръжие.

Обама правилно описа проблема като по-широк от огнестрелното оръжие. Той загатна, че е необходимо достъпът до психиатрични здравни услуги да стане „поне толкова лесен, колкото този до оръжието“. Обама засегна и темата за възхваляването на насилието и оръжията в американската попкултура. Тези мисли минават през главата на всеки от нас в дните, откакто Адам Ланза вилня в началното училище в Нютаун, и заслужават да бъдат предмет на национални дебати и анализи.

Стрелбата в началното училище в Кънектикът, която промени дискусията за оръжията в Америка, поднови и други стари дебати – доколко показващите насилие филми, музика, телевизионни предавания и видеоигри влияят върху престъпността, пише британският в. „Файненшъл таймс“.

Докато Холивуд и телевизионните мрежи отложиха излъчването, спряха или редактираха филмови премиери, телевизионни програми и рекламни трейлъри, в които присъстват оръжия, републиканци и демократи призоваха политиците да преразгледат ролята на медиите.

Всичко за поставянето под контрол на бойните оръжия е добре, но не трябва ли също да престанем да пласираме убийството под формата на игра?, запита в Туитър Дейвид Акселрод, един от съветниците на Барак Обама, след като гледал реклама за изпълнена с насилие видеоигра.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.