Джиджи Бекали, лицето на новия парламент на Румъния

Бекали изобразен като Свети Йоан
Снимка: BBC.CO.UK

Джиджи Бекали вече се превърна в образа на румънския парламент. Пресата го следва като примадона по колонадата, веднага щом пристигне в парламента. Обграждан, питан, глезен, „осветяван“ от светкавиците и камерите. Ходи, поклащайки се, леко изпънат назад.

Усмихва се. Канонизира се професионално. Обещава, че след клетвата ще се промени. Само днес е самият себе си. „До клетвата ще се държа както преди. След това ще имам съвсем друго поведение. Влизам в каноните на длъжността и в каноните на институцията“, казва развълнуван той.

Джиджи е универсален парламентарист и войник номер едно, по собствените му думи, на румънското депутатско войнство. По един или друг начин това е наказанието на универсалния и демократичен вот. „Не искам да бъда министър-председател, какъв министър? Не ми отива да бъда подчинен на (премиера Виктор) Понта. В парламента съм обикновен войник, но съм номер едно сред войниците. Има ли някой по-як?!“ „Никой!“ отеква ехото между мраморните колони.

Джиджи е образът на парламента като световна институция. „Ами, аз съм и евродепутат, и румънски депутат“, казва той, и се оглежда наоколо без да вижда нищо, защото физиката му не се издига до нивото на политическата му осанка.

„Виждате ли тук някой друг като мен?!“, пита с лека клаустрофобия тълпата от оператори и репортери, струпали се около него във фоайето на Камарата на депутатите, където е дошъл да се отбележи в официалните списъци, за да си получи атрибутите на парламентарист.

Джиджи е обсебен от номер едно. Живее на номер едно, подстригва се първи номер и когато (лидерът на Национално-либералната партия, чийто член е Бекали – бел.ред) Крин Антонеску стане президент на Румъния, той ще стане номер едно в партийната политика.

„Ще се изкача стъпка по стъпка. Целта ми е Антонеску – президент, аз – председател на НЛП. През 2014 г. аз ще подписвам, аз ще правя правителствата… Това е моята цел“, казва той и се обажда по телефона си, от злато.

Джиджи е твърд тип, скала, почти невъзможен за убеждаване. „Антонеску трябва да ми каже: „Джиджи, аз си тръгвам. Моля те, имай грижа! Оставям ти една ценност, за която да се грижиш с всеотдайност, защото НЛП трябва да остане в силни ръце, защото ако остане в ръцете на (бившия лидер на парията Калин Попеску) Таричану, нищо няма да остане от НЛП“, декламира кратко и замълчава апотеозно.

Джиджи е познавач на правосъдието, обикалял е доста из съдилищата. Опитът му в тази материя го налага. „Вече говорих с групата на НЛП и поисках да съм в юридическата комисия. А (заместник-председателят на НЛП Еуджен) Николаеску ми каза, че е уредено и ще бъда включен в юридическата“.

После си тръгва, поглеждайки към високия таван, с ръце на гърба и вдигнати рамене. „Ще се поразходя пак тук!“

Да, Джиджи е избраникът. Войник номер едно в новия парламент. По мнението му, най-добрият. Предстои да стане номер едно в партията. После номер едно в правителството. После номер едно в държавата. После номер едно в политиката Може и в света…?!

Представяте ли си това? Непременно трябва да си го представите. Иначе апокалипсисът е нищо…

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.