Гърция и Турция се сблъскват в Егейско море

в. Етнос

Балансът на военноморските сили в Егейско море се преобръща напълно, докато Гърция остава хваната в мрежите на икономическата криза, а гръцкият корабостроителен сектор не може да се справи с огромните си проблеми.

В същото време Турция се въоръжава с бързи темпове, превръщайки се в мощна регионална сила като подкрепя местното си производство. С финализиране на програмата за строителството на осем корвета в периода 2015 г. – 2020 г., Турция съобщи, че ще реализира друга колосална програма за строителството на осем фрегати с общ бюджет седем милиарда долара.

Поръчката ще бъде възложена на местни корабостроителници, които ще си сътрудничат с една от международните отбранителни компании – американската Локхийд Мартин (Lockheed Martin), британската БАЕ системс (BAE Systems) и испанската Навартия (Navartia). Чужденците ще предоставят на Анкара нужната технология по отношение на оръжейните системи и електрониката. Местна компания ще разработи противовъздушен радар.

Показателен е фактът, че Турция смята тази програма да е последната, която ще изисква чуждестранно участие. В бъдеще всички основни програми ще бъдат разработвани и реализирани от местната отбранителна индустрия.

Изпълнителният комитет за отбранителна промишленост на Турция съобщи, че фрегатите с противовъздушни системи са нужни за защита срещу оръжия, изстрелвани от самолети или от други платформи. Те ще се използват за контрол, навременно предупреждение и разпознаване на чужди цели, сухопътни войни и войни с подводници…

Плановете на Анкара предвиждат новата програма за строителство на военни кораби да е приключила през 2023 г., за да съвпадне с отбелязването на 100-годишнината от създаването на турската република.

Двете турски програми поставят открит въпроса как ще отговори Гърция на увеличените изисквания за сигурност, главно заради възможното откриване на залежи на петрол и природен газ южно от остров Крит. Вече е ясно, че разликата между отбранителните разходи на Гърция и Турция отново става голяма в полза на Анкара, особено след 2009 г. поради икономическата криза. Тази констатация поставя важен въпрос за Гърция. Ще може ли министерството на отбраната да изготви една активна програма за реформи в посока по-доброто използване на наличните ограничени средства или ще продължи да следва политиката на постепенно умъртвяване на основните дейности, което подронва оперативните способности на въоръжените сили?

Кризата е шанс сега да се предприемат необходимите инициативи за преразглеждане на приоритетите. Тъй като планът е нужен, правилното изпълнение на програмата е наложително, тъй като в близкото минало много решения останаха само на хартия. И това сега се плаща от работещите с намаляване на заплатите и обезщетенията им.

За разлика от Турция гръцката отбранителна индустрия от дълго време е в застой, в резултат на което сега е изправена пред разруха и свиване без възможност да бъде подкрепена по традиционния начин чрез възлагане на поръчки. Гръцките въоръжени сили вече не могат да поръчват дори винтче….

Ситуацията става още по-трагична заради промените, налагани в рамките на Европейския съюз. Над компанията Гръцки отбранителни системи (ЕАС) вече виси изискването на Европейската комисия за пълно изясняване на националните планове във връзка с новия режим на работа, както и за начина на приватизация и особено на отделяне на производствената от непроизводствената част на компанията.

Допълнително забавяне в изпълнението на изискването може да доведе до обвинение от страна на ЕК за държавно субсидиране на компанията, което ще затрудни приватизацията й и ще доведе до пълна финансова безизходица. Подобна беше ситуацията и с корабостроителницата Скараманга.

От сравнението на военноморските сили на Турция и Гърция се разкрива турското превъзходство по отношение на притежаваните модерни подводници, фрегати, платформи за изстрелване на ракети, всякакви средства за патрулиране в морето, кораби за сухопътни и морски операции. Турското превъзходство по отношение на военно-въздушно сътрудничество е почти пълно. Големият брой фрегати, с които разполага Анкара (16), е заплаха за морските сили на Гърция.

Вече няма време, отбелязват източници от гръцката държавна отбранителна промишленост. Нужна е системна подготовка и преки действия, за да бъде предотвратена вероятността за по-нататъшно свиване на сектора до степен, която ще застраши отбранителната способност на страната.

На европейско ниво в този момент отново се прокрадват сценарии за сливания, изкупувания и сътрудничество на различни компании. Добре би било този път правителството да ускори модернизацията на сектора и ако се прецени за необходимо да насърчи интегрирането на местни компании в европейската отбранителна промишленост. В противен случай те ще са напълно неспособни да участват в следваща фаза на въоръжаване.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.