Защо всички терористи във Великобритания са лекари?

Най-ужасяващият въпрос след предполагаемия ислямски терористичен заговор във Великобритания е и най-озадачаващ: защо всички заподозрени са медици? Всичките задържани във връзка с неуспешните атентати в Лондон и Глазгоу – двама индийци и шест араби – са свързани с медицинската професия. Сред тях има най-малко четирима лекари: двама индийци, един иракчанин и един йорданец, чиято съпруга също е арестувана.

Британските служби за сигурност за изправени пред трудна дилема: да разберат защо всички заподозрени за терористичните заговори в Лондон и в Глазгоу са лекари. Снимка: Ройтерс

Полицията има на разположение четири седмици, за да ги разпита. Засега срещу никой от тях не е повдигнато обвинение. Източници от службите за сигурност не изключват напълно, но определят като „крайно спекулативна“ възможността да съществува „дремеща“ групировка активисти, свързани с Ал Кайда, които са успели да се инфилтрират във Великобритания благодарение на ползващата се с доверие професия. Те обаче задават следния въпрос: ако това е така, защо лекарите не са използвали професионалните си умения, за да организират атентатите, евентуално чрез биотероризъм или чрез достъпа си до радиоактивни материали?

През миналия ноември тогавашният шеф на британското контраразузнаване МИ-5 предупреди, че бъдещата заплаха за сигурността „може да включва използване на химикали, бактериологични вещества, радиоактивни материали и дори ядрена технология“. Няма данни обаче подобни материали да са били използвани в неуспешните атентати в Лондон и Глазгоу.

„Изглежда не са използвали професионалните си умения за терористична дейност“, заяви източник от службите за сигурност във връзка с разследването на недобре планираното, но потенциално осъществимо взривяване на две коли бомби в Лондон и забиването на горящ джип в терминал на летището в Глазгоу. Според него е възможно заподозрените да са се срещнали във Великобритания и да са станали по-радикални след пристигането си в страната.
„Може би просто са се запознали покрай професията си и са имали близки идеи и възгледи“, заяви анализаторът Хенри Уилкинсън. Той отбеляза, че в миналото екстремистки групировки често са включвали групи приятели или колеги, като един от тях е бил с доминиращо влияние.

Според експерти дори и в терористичния заговор да не са били използвани медицински знания, възможността ислямистки екстремисти да се инфилтрират в британската здравна система трябва да разтревожи службите за сигурност. „Лекарите имат лесен достъп до химикали, до бактериологични и дори радиоактивни материали“, заяви Ем Джей Гохъл от Фондацията за азиатско-тихоокеанския район в Лондон. „Ако всички тези лекари са част от групировката, това е много обезпокоително. И е напълно непозната територия за службите за сигурност“.

Британският премиер Гордън Браун заяви, че е помолил новия министър, отговарящ за борбата с тероризма, да направи незабавна проверка на схемата за назначаване на служители в британската Национална здравна система, в която почти 40 на сто от лекарите са обучавани в чужбина. Според анализатори обаче необходимостта от подобряване на проверките се разпростира и в други отговорни професии като пилоти на самолети и хора, работещи в жизненоважни сектори на националната инфраструктура.

„Това е много трудно. Как могат да бъдат проверявани хората за политическите им убеждения? Очевидно това ще предизвика полемика, но е ясно, че тук се крие заплаха“, заяви Уилкинсън.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.