IBM: Следващитe компютри ще усещат мирис и вкус

ДПА

Смартфоните, които сега държим в ръцете си, са далеч по-мощни от много от персоналните компютри, на които разчитахме само преди няколко години. След още няколко години обаче днешната най-нова технология би могла да се окаже толкова остаряла, колкото пишещата машина, ако се сбъднат някои от годишните прогнози, направени тази седмица от екип учени от IBM.

Всяка година изследователите на технологичния гигант споделят някои от своите прогнози, базирани на проучване, проведено в лабораториите на компанията. Прогнозите са изложени в доклад, наречен „5 след 5“, насочващ вниманието към пет водещи напредъка, които до пет години вероятно ще станат всекидневие.

Бърнард Мейърсън, главен директор за иновациите в IBM, заяви, че тази нова ера на компютъризиране ще „произведе машини, които се отличават от днешните компютри толкова, колкото същите тези компютри от предшестващите ги механични табулиращи устройства“.

Новите компютри ще „имитират и засилят сетивата“, откривайки „ерата на познавателните системи“, прогнозира Мейерсън. Това ще доведе до компютри, които имитират петте човешки сетива и използват огромния компютърен капацитет, за да създават ценни преживявания и услуги.

Компютрите ще могат не само да улавят образи, но и да „разбират“ съдържанието на 500-те милиарда снимки, които се правят всяка година, според Джон Смит от IBM. Компютрите могат да бъдат научени да разпознават симптоми на болести и заболявания в рентгенови и други медицински снимки. Те биха могли да анализират снимки в социалните мрежи, за да предскажат интересите на хората, или пък да помагат на спасителните екипи за бързо реагиране да анализират въздействието на бури и други природни явления.

„След пет години компютрите ще могат да усещат, разбират и реагират в съответствие с тези огромни обеми визуална информация, за да ни помагат да взимаме по-добри решения и да вникваме в свят, който преди това те не можеха да дешифрират“, посочва Смит.

Дотогава телефоните също ще имат хаптични (осезателни – бел. ред.) свойства или тактилна обратна връзка – технологии, които ще предават физически усещания и различия в консистенцията, според IBM. Това би могло да доведе до революция в начина, по който хората пазаруват, фермерите се грижат за реколтата си, а докторите лекуват пациенти от разстояние.

Компютрите ще имитират човешки слух, анализирайки звукови и честотни модели, за да предсказват, например, слабостта на мост, преди той да поддаде. Да не говорим за подобряването на все още съвсем базовите преводачески услуги, които в момента са достъпни онлайн.

Димитри Каневски, софтуерен експерт в IBM, е на мнение, че до пет години компютрите ще могат да анализират различни бебешки звуци, за да интерпретират как се чувстват бебетата. Телефоните автоматично ще отстраняват смущаващите шумове и биха могли да преобразуват речта в свръхзвукови вълни, което ще позволи гласът да се пренася на по-далечни разстояния от нормалното.

Компютрите също така ще могат да „вкусват“ – анализирайки индивидуални предпочитания и използвайки информация за химични съединения, верижни структури и други данни, за да създават нови здравословни и вкусни рецепти.

„Ако можете да оптимизирате вкуса и в същото време да покриете хранителните ограничения, можете да намалите здравословните проблеми“, отбелязва научният изследовател д-р Лав Варшни.

Телефоните, които могат да миришат, биха могли да предоставят още по-важни функции.

„Скоро сензори ще засичат и различават миризми: химикал, биомаркери, дори молекули в дъха, които влияят върху личното здраве“, твърди Хендрик Хаман, мениджър в компанията. „Същата обонятелна технология, съчетана с усъвършенствани обучителни системи, би могла да засича нередности в хигиената в операционната зала, почвените условия за реколтата или санитарната система на един град преди човешкото обоняние да установи, че има проблем“, допълва той.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.