Технологиите променят представите за света с ускоряващо се темпо

ДПА

Айпад и айпад мини в магазин. Снимка: e-vestnik

„Най-добрият начин да предвидиш бъдещето е да го изобретиш.“

Това изказване е въведено от пионера в компютърните науки Алън Кей, който последва собствената си максима, като става един от първите хора, създали дизайн на лаптоп и графична операционна система, освен множество други изобретения.

Гледайки в бъдещето си струва да запомним максимата на Кей, понеже най-големите промени, които ще окажат влияние върху технологичния свят вече са изобретени. Сега те просто трябва да се разпространят.

Мери Мийкър, легендарен технологичен анализатор, превърнала се в предприемчив капиталист, очерта най-големите пробиви в технологична дискусия в началото на декември в университета Станфорд.

Светът е в средата на „промяна на представата на почти всичко,“ заяви Мийкър. От здравеопазване и образование до начина, по който хората взаимодействат с компютрите, обработват информация и се придвижват през света, неумолимият поход на технологията тепърва започва, и темпото се увеличава с всеки изминал ден.

Според Мийкър, най-голямата промяна в идните години ще бъде повсеместното разпространение на смартфони във всякакви форми и размери.

Въпреки че вече има над 1 милиард смартфона в употреба по света, те все още представляват само 20 процента от броя на мобилните телефони в употреба. Това означава че още близо 4 милиарда души ще направят ъпгрейд към умните устройства през следващите няколко години, предизвиквайки дълбоки промени в начина на навлизане и ползване на интернет в ежедневния живот на хората.

Мобилната революция, комбинирана със социалните мрежи помогна да се зароди „арабската пролет“. Като се има предвид, че най-бързите темпове на нарастване на употреба на смартфони идват от места като Китай и Иран, технологията би могла да доведе до допълнителни изпитания за авторитарните режими, предвижда Мийкър.

От консуматорска страна, разпространението на интернет и появата на вездесъщия „облак данни“ (data cloud/), в който информацията може да се пази, вече са променили някои от най-основните форми на човешки услуги и поведение.

Потребителите на смартфони и широколентов интернет, свикнали максимално с възможностите им, водят живот „с малко вещи“, заяви Мийкър.

„По-лесно е за хората да вземат това, което искат, когато го искат, като си купят „Е достъп“ до широка гама от блага и услуги – например всички филми в Нетфликс (Netflix) – вместо да притежават конкретен обект или заглавие,“ обясни тя.

Не само филмите, но и музиката и други видове развлекателно съдържание са очевидни примери за този нов модел на достъп. Споделяне на коли и схеми за наемане на почивки също могат да се включат към примерите.

Моделът дори се отнася и към начини за пестене на време. С приложния като Таскрабит (TaskRabbit) и Заарли (Zaarly), чиято популярност нараства, вече е по-лесно от всякога да намериш хора за извършването на лични задачи и домакинска работа.

Докато това са страхотни новини за хората с ограничено време, експоненциалният растеж на мобилната мрежа вещае лоши новини за Майкрософт.

Уиндоус, който някога държеше почти пълен монопол при персоналните компютри, сега е играч от малцинството. Андроид и iOS на Епъл сега заедно представляват 45 процента от пазара за операционни системи, докато Уиндоус отговаря за 35 процента. С нарастващия с повече от 1 милион всеки ден брой на устройства с Андроид и iOS, делът на Майкрософт и влиянието му ще продължат да се смаляват.

Мийкър предупреждава са се пазим от мисленето, че тази „промяна на представата за почти всичко“ ще отнеме дълго време, за да се осъществи.

Докато темпото на навлизане на нови устройства продължава да се ускорява, тя казва, че „величината на идващата промяна ще бъде зашеметяваща,“ подклаждана от перфектната буря от условия, включително „крайно конкурентни пазари, безстрашни предприемачи и потребители, лесно достъпен капитал и ниски цени за стартиране на бизнес.“

Въпреки това тя предупреждава, че много неща могат да застанат на пътя на технологичния прогрес, например политически проблеми, социални конфликти и икономически кризи.

„Има много, за което да се вълнуваме от технологията,“ казва Мийкър. Но също така има и много, от което да се безпокоим в други области.“

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.