Фейсбук елиминира есемесите и мейлите по празниците…

Потребителите са забелязали промяната – писукането на джиесемите с вълна от есемеси по празниците, като преди 2-3 години, вече го няма. Пак се получават, но не толкова. И електронната поща не е препълнена като преди с коледни картички и поздравления.

Основната вълна от пожелания за Коледа се пренесе във Фейсбук. Валят съобщения по чата, статуси на стената, вградени музикални парчета от YouTube…
За какво ти е да пращаш есемес, като половината ти приятели са във Фейсбук? За какво ти е да им пращаш мейл, като ги виждаш онлайн, или знаеш, че поне веднъж днес ще влязат във Фейсбук и ще прочетат съобщението.

Нещо се случва с комуникацията и с нас самите пред очите ни, но май още не го осъзнаваме. Мнозина вече живеят във Фейсбук. В Англия правили проучване – благодарение на това се увеличили извънбрачните връзки, но пък намалял като честота сексът – не му отделят толкова време.

Мобилните оператори няма да си признаят колко съобщения по-малко са изпратили. Но за компенсация при тях е нараснал интернет трафикът през мобилни телефони. Смартфоните изместват традиционните телефони, за добро или за зло. Вече цъкаш в интернет и в тоалетната, чатиш, докато се возиш на трамвай или дори като караш автомобил, снимаш си коледната трапеза и веднага качваш снимката пак във Фейсбук.

Какъв ще е резултатът от всичко това ще се види след няколко години най-рано. Или след едно поколение, когато ще се появят други хора, с друго съзнание, с друг тип нервна система. За добро ли, за зло ли…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.