„Анти-Магнитски“ или срещу сираците – Путин подписа чудовищен закон

Путин в кадетско училище. Снимка: роспрес

Руският президент Владимир Путин подписа федералния закон „За мерките за въздействие върху лица, замесени в нарушения на основните човешки права и свободи и на правата и свободите на гражданите на Руската федерация“, съобщи ИТАР-ТАСС. Законът е известен още като „Закон „Дима Яковлев“ или „Закон „Анти-Магнитски“. Законът влиза в сила от 1 януари 2013 г.

Преди това „Комерсант“ описа как горната парламентарна камара е гласувала единодушно забраната американци да осиновяват руски сираци, и каква е била атмосферата в залата. „След „антимагнитския закон“ сенаторите бяха развличани с музика, клоуни и банкет по случай приключването на есенната сесия“, разказва изданието.

„Независимая газета“ констатира в заглавие „огорчително единодушие в Съвета на федерацията“. „При това горната камара надцака Държавната дума и обеща на страната да поработи върху пълна забрана за осиновяване на русначета в чужбина“, забелязва всекидневникът.

Различни руски структури вече обсъждат как да бъде сведена до минимум вредата от забраната за осиновяване в САЩ. Русия е поела ангажименти, сключвайки двустранно споразумение в тази сфера, и отказ от него ще означава рискове за реномето на Москва, смята Галина Шинкарецкая, експерт от Института за държавата и правото към РАН.

„Никой няма да ни хвърли в затвора – уточнява тя. – САЩ естествено може да сезират някой международен орган, примерно Международния съд на ООН, с жалба, че Руската федерация не спазва ангажиментите си. Не сме заплашени от преки санкции, но реномето ни ще пострада. И ще е далеч по-трудно да движим международните въпроси занапред.“

Петнайсетината активисти, дошли пред Съвета на федерацията, да протестират срещу „антисирашкия закон“, „един след друг бяха нахвърляни в затворнически коли“, посочва „Новие известия“ в коментар за „полицейското прочистване“. Според изданието жени с плакати в подкрепа на спорния акт обаче са били оставени на мира.

Мнозина в Русия вярваха, че „един толкова чудовищен закон задължително ще бъде спрян на някакъв етап“, коментира „Ведомости“. В единодушието сред руските сенатори вестникът съзира и положителен момент: „Още няколко десетки хиляди жители на Русия свалиха розовите очила и се убедиха, че никакви разумни доводи и морални принципи не могат да надвият у тях страха пред началството“.

Скандалът около закона едва ли ще стихне след новогодишната ваканция – той разтърси вече активната част от обществото, прогнозира всекидневникът. Според него е „необходимо“ хората да протестират срещу използването на деца сираци в политиката, но това не стига. Авторът предлага на гражданското общество да поеме отговорността за съдбата на сираците в Русия.

Обещанията на милиардера Михаил Прохоров да плаща по 50 000 долара на осиновилите дете инвалид и апелът към депутатите сами да отгледат по едно сираче едва ли ще са от голяма полза – „деца не се осиновяват за пари или по заповед на партията“.

Емоционалната реакция на мислещата част от руското общество е разбираема и обяснима, но след проклятията към депутатите страната има нужда от обмислен, съгласуван план за действия. Той би могъл да залегне сред позитивните програми на протестното движение, натрупало полезен доброволчески опит по детски домове и интернати, добавя „Ведомости“.

Путин подписа и указ „За някои мерки по изпълнение на държавната политика в сферата на защитата на децата сираци и на децата, останали без родителско попечителство“. Дима Яковлев е момченце на година и половина, осиновено от американско семейство и загинало заради безотговорното поведение на приемния му баща.

Новият закон бе приет като реакция на приетия в САЩ „Закон Магнитски“, с който се въвеждат визови и финансови ограничения за лицата, взели решение да забранят излизането от страната и замразяването на активи на граждани на Русия с аргумента, че са замесени в нарушения на човешки права.

Като допълнителни мерки от руска страна вече бе въведена временна забрана за дейността на неправителствени организации, занимаващи се с политическа дейност със средства, отпуснати от САЩ.

Освен това се забранява на граждани на САЩ, извършили престъпления срещу руски граждани или произнесли необосновани и несправедливи присъди спрямо руски граждани, или занимавали се с необосновани юридически действия срещу руски граждани, да влизат на територията на Русия.

От текста на подписания от президента Путин закон се подразбира, че на хората, обявени за „персона нон грата“ ще бъдат блокирани средства и активи в Русия и се прекратява дейността на техни юридически лица и представители в управителни съвети на компании.

Списъкът на гражданите на САЩ, на които е забранен достъп до руска територия, ще се поддържа от руското външно министерство.

В допълнение към закона „Дима Яковлев“ Съветът на федерацията прие и постановление „За мерките за усъвършенстване на механизма за осиновяване на деца, граждани на Руската федерация“, посочва ИТАР-ТАСС.

Постановлението на практика забранява на граждани на САЩ да осиновяват русначета. Междувременно съдът в московския район Тверской оправда бившия заместник-директор на следствения изолатор „Бутирка“ Дмитрий Кратов. Той бе обвинен в престъпна небрежност, довела до смъртта на адвоката Сергей Магнитски, консултант на инвестиционния фонд „Хермитидж кепитъл“, предаде ИТАР-ТАСС.

Адвокатът почина през ноември 2009 г., след като лежа месеци зад решетките. Според негови колеги смъртта му е настъпила при полицейски тормоз от хора, които той е обвинил във финансови измами и злоупотреба с 230 милиона долара държавни средства. Руски медии писаха, че Магнитски не е получил адекватно лечение в изолатора на следствието.

Съдът взе решението с оглед позицията на прокуратурата, настоявала по време на процеса Кратов да бъде оправдан, тъй като в деянията му няма състав на престъпление. Представители на роднините на Магнитски пък отправиха молба делото да бъде върнато за доразследване. „.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.