Македония – диктатурата си показа рогата

в. Утрински вестник

Диктатурата показа големите си рога. Правителството на страха показа грозното лице на твърдия режим. С полицейски терор, с пребити граждани, а казват, че бил бит и лидерът на опозицията, бившият президент и премиер Бранко Цървенковски. Властта на ВМРО-ДПМНЕ демонстрира невиждана досега бруталност към политическите си противници. Насилствено, противоконституционно и противозаконно бе приет бюджетът на Република Македония. Депутатите от опозицията със сила бяха отстранени от парламентарната зала. Депутатката Радмила Шекеринска унизително бе влачена по пода. Журналистите бяха отстранени със заплахи от работните си места в галерията на парламента, за да не виждат фалшификациите на режима и насилието. Премиерът и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски прие ролята на диктатор и суспендира парламента и конституцията.

Кордони въоръжени полицаи и коли заеха позиции пред парламента, а специални части за бързо реагиране влетяха в парламентарните зали, което е немислимо в поне минимално демократични системи. Пребити граждани, депутати и опозиционни политици, нажежена атмосфера в залите на парламента и на улицата пред него, замеряне с камъни, ругатни и огромна омраза бе драматичната и срамна картина за Македония, която вече обиколи света.

Най-напред правителството, в съгласие с председателя на парламента Трайко Веляноски, грубо запуши устата на парламентарната комисия за финанси и бюджет. След този акт напрежението от парламента се пренесе в обществеността. Преди това с изявления и речи партийните лидери и президентът на държавата Георге Иванов нажежиха атмосферата. Председателят на парламента Веляноски тайно, без зачитане на правилника, след като прескочи обсъждането в комисията на най-важния въпрос в парламентарните демокрации – как ще се харчат парите на гражданите, информира грешно правителството, че дискусията в парламентарната комисия е приключила.

Безотговорното пилеене на народни пари без отчет пред обществеността и задлъжняването на държавата за непродуктивни обекти, които не са от върховен приоритет във време на голяма криза и бедност, бяха повод от няколко дни опозицията да услови в процедурен демократичен дебат приемането на бюджета, който според нея е разсипнически. Недостигът на демократичен капацитет на властта и вече изпробваната стратегия да задължава държавата преди всеки избори с огромни суми от над 200 милиона евро се превърна в сериозна политическа криза, полицейско насилие и цялостна деградация и на малкото формална демокрация, която остана в държавата, а това са дискусиите в парламента.

Вчерашният ден в Македония беше тъжен, тревожен и предупреждаваше за много неща. Властта отказа да поеме отговорността за сигурността на гражданите, което е нейно основно конституционно задължение. Вместо това тя издаде нареждане да бъдат бити граждани, депутати и политически противници. Подстрекателски, с език на омразата към опозицията от дни властта организира контрапротести по същата рецепта, по която това се правеше в съседна Сърбия по времето на Слободан Милошевич.

По партийни директиви на улиците в центъра на Скопие дефилират земеделци, артисти, спортисти, пенсионери, лекари, музиканти, тютюнопроизводители, пчелари, получаващи социални помощи. Всички те са загрижени какво ще стане с блокирането на бюджета от опозицията и ще получат ли заплати, пенсии, субсидии и социални помощи, макар съществуващите закони да регулират тези плащания и без приет бюджет.

Вчерашният ден отново показа македонската медийна катастрофа и падането на журналистиката до самото дъно, дълбоко под минимума професионализъм и етични принципи. Впрегнати в апологетската кола на властта, най-гледаните телевизии игнорираха събитията пред и в парламента. Можеха да се видят и прочетат няколко строго подбрани и цензурирани информации.

Разбира се, лесно можеше да се предвидят и днешните журналистически заглавия във вечерните и сутрешните издания. Медийният контрол най-лесно се вижда, когато нещо се крие от обществеността. Властта по никакъв начин не може да разбере, че сме в 21 век и сме дълбоко навлезли в ерата на интернет. Нищо не може да се скрие. Колкото повече нещо се крие, толкова повече се вижда.

Целта на тази драма и насилие, извънзаконното приемане на бюджета, е от страха на властта да не изгуби изборите. На властта, това се се превърна в правило, й трябват над 200 милиона евро заем за избори. Много благоприятен заем, който ще връщат бъдещите поколения. Толкова струва една изборна победа на ВМРО-ДПМНЕ. С насилие тази цена всеки ден нараства. Ще дойде ден, когато това няма да може да се плати с пари. На този ден ще трябва сметките да бъдат извадени на светло и да бъдат платени.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.