Могат ли палестинците да изолират Израел?

Асошиейтед прес

Седмици преди израелските избори палестински служители вече кроят планове за серии от строги стъпки срещу Израел, които да бъдат предприети, ако, както предричат сондажите, министър-председателят Бенямин Нетаняху бъде преизбран и усилията за постигане на мир останат в застой.

Окуражени от новия си статут в ООН, палестинците говорят за подаване на съдебни искове срещу Израел по обвинения във военни престъпления, за организиране на масови демонстрации на Западния бряг, насърчаване на международната общност към налагане на санкции и за прекратяване на сътрудничеството си за поддържане на сигурността в региона, което спомогна за опазването на мира в последните години.

Тези намерения, съчетани с нарастващото международно нетърпение към строителството на израелски селища в окупираните земи, могат да станат причина за бъдещи проблеми и международна изолация за израелския лидер.

В поредица интервюта за Асошиейтед прес редица палестински представители изразиха сходна позиция: след признаването от Общото събрание на ООН на „Палестина“ за държава нечленка през ноември статуквото не може да продължи.

„2013 г. ще стане свидетел на нов палестински политически път. Ще има нови правила във връзката ни с Израел и света“, каза Хусам Зумлут, функционер в движението „Фатах“ на президента Махмуд Абас.

Израелско-палестинските мирни преговори се провалиха малко преди избирането на Нетаняху през 2009 г. и останаха замразени по време на мандата му, главно заради спора върху строителната дейност на Израел в Източен Ерусалим и Западния бряг. Палестинците искат тези области заедно с ивицата Газа за бъдещата си държава. Те бяха превзети от Израел по време на Шестдневната война от 1967 г.

Палестинците настояха Израел да прекъсне строежа на жилища, преди да стане възможно преговорите да бъдат подновени, твърдейки, че продължаването на строителната дейност е признак за недоверие. Нетаняху от своя страна заяви, че разговорите трябва да бъдат подновени без наличието на предварителни условия и отбеляза, че наложеното от него преди 2 години 10-месечно частично замразяване на строежите не е успяло да доведе до съществени преговори.

Отчаяни от безизходицата, палестинците се обърнаха към ООН с искането за признаване на независима държава в Западния бряг, Източен Ерусалим и Газа. Израел, който се оттегли от Газа през 2005 г., отхвърля идеята да се върнат границите от 1967 г.

Макар в действителност вотът на ООН да не промени ситуацията, все пак той имаше сериозни последици. При само 9 страни гласували против, вотът означаваше силна международна подкрепа за палестинската позиция относно бъдещите й граници. Освен това той позволи на палестинците да се присъединят към международните организации, където ще могат да подадат оплакванията си от Израел.

Нетаняху обвини палестинците в заобикаляне на директните преговори.

„Може да се надяваме, че през 2013 г. действително ще станем свидетели на подновяването на израелско-палестинските преговори“, каза говорителят на Нетаняху Марк Регев. „Няма заместител на директните преговори. Не можеш да постигнеш мир чрез резолюции на ООН или на други международни форуми.“

В центъра на безизходицата е огромната пропаст, която дели условията на двете страни. Нетаняху е приел идеята за създаване на палестинска държава заедно с Израел. Логично погледнато обаче, ако скоро не бъдат предприети действия, Израел ще се намери в позиция, в която под негов постоянен контрол ще бъдат милиони лишени от граждански права палестинци, които застрашават статута му на демокрация с еврейско мнозинство. Но Нетаняху е добавил толкова много условия, включително отказ да превърне Ерусалим в обща столица и искания да задържи значителни части от Западния бряг, че палестинците смятат преговорите за безсмислени.

Палестински служители заявиха, че се надяват да бъде намерена нова формула за рестартиране на преговорите след изборите в Израел на 22 януари, може би чрез нова инициатива от страна на американския президент Барак Обама.

Палестинците започнаха да говорят и за пробен шестмесечен преговорен период. Аззам ал Ахмед, топ съветник на Абас, заяви, че арабски дипломати ще представят плана в западни столици, Русия и Китай следващия месец. Но предвид това, че палестинците настояват за замразяване на строежите, а изследванията на общественото мнение предричат нова консервативна израелска коалиция начело с Нетаняху, очакванията не са големи.

Палестинските представители заявиха, че не възнамеряват да прибързват с каквито и да било наказателни мерки, но са твърдо решени да не стоят безучастни.

„Трябва да се подготвим за дълга и тежка битка“, добави Ясер Абед Рабо, генерален секретар на Организация за освобождение на Палестина (ООП), главен изпълнителен орган на палестинците. „Ще си послужим с всички възможни политически инструменти.“

Сред възможните варианти е прекъсване на сътрудничеството между израелските и палестинските сили за сигурност на Западния бряг. То се смята за ключов елемент в поддържането на спокойствието на Западния бряг в последни години, което силно контрастира с тежките сблъсъци преди десетилетие.

„Няма да има никакво сътрудничество за поддържане на сигурността, докато не се появи политически хоризонт“, заяви министърът от кабинета Мохамед Ищая.

Също така палестинците говорят и за увеличаване на „народната съпротива“ – термина, който използват за демонстрациите срещу израелски войници. Често пъти подобни „лице в лице“ конфронтации се превръщат в напрегнати сблъсъци – протестиращите хвърлят камъни, а военните прибягват до употребата на сълзотворен газ и водни оръдия – и крият риска да прераснат в по-ожесточено насилие.

Вероятно най-тревожният факт за Израел е, че палестинците освен това искат да се възползват от новопридобития си статут на световната сцена, за да насърчат предприемането на международни действия срещу Израел.

Техни представители казват, че ще се насочат към присъединяване към Международния наказателен съд (МНС), където се надяват да повдигнат обвинения във военни престъпления срещу израелската държава заради строителните й дейности. Макар пътят към предприемане на законови действия в МНС да изглежда дълъг и сложен, това въпреки всичко поуплаши израелските представители.

„Ние ще следваме тази политика, докато не стигнем точката, в която успеем да накараме международната общност да наложи санкции срещу Израел“, заяви друг представител на ООП, Каис Абдалкарим.

Макар амбициозна, тази палестинска цел най-вероятно ще срещне твърда съпротива от Израел и неговите международни съюзници. Израел има няколко коза на свое разположение, включително евентуален военен и икономически натиск върху палестинците. Западните израелски съюзници, особено САЩ, също най-вероятно ще защитят Израел от всеки опит да му бъдат наложени международни санкции, поне в близко бъдеще.

Но въпреки това се появиха признаци, че международното търпение към Израел намалява. Израелският план за построяване на хиляди нови домове за заселници като отговор на палестинската инициатива в ООН, бе посрещнат с учудващо остра и гневна реакция.

САЩ с особено рязък тон обвиниха Израел, че започва да навлиза в „модел на провокативни действия“. Всички членове на Съвета за сигурност на ООН, освен САЩ, заклеймиха израелския строителен план по време на състоялата се тази седмица специална среща.

Европейският съюз също осъди плана. 27-членният блок излезе с изявление по-рано този месец, в което спомена за възможността да изиска от Израел да обозначава всички експортни стоки, които произлизат от зоната на селищата. ЕС също предупреди, че бъдещи споразумения за сътрудничество няма да включват територии, завзети през 1967 г., включително и Източен Ерусалим, за който Израел претендира като неделима част от своята столица. Има опасения, че някои европейски държави може да наложат отделно свои собствени санкции.

Израелски представител призна, че международните критики са изненадали кабинета. „Нещо се промени“, каза той. „Ясно е, че е била премината някаква граница.“ Той пожела да запази анонимността си, защото коментира дипломатически срещи, състояли се при затворени врати.

Бившият заместник-министър на външните работи и участник в мирните преговори Йоси Бейлин заяви, че „няма начин“ статуквото да продължи и че Нетаняху „разбира, че тази ситуация, в която САЩ са единствените, които подкрепят Израел, не може да продължи вечно“. Той твърди, че Нетаняху, след като угаждаше на консерваторите по време на предизборната кампания, най-вероятно ще се опита да привлече центристка партия към своята коалиция след изборите, за да придаде на правителството умерен облик.

„Реалността може да се наложи по такъв начин, че да станем свидетели как той прибягва до неща, като например междинно споразумение с палестинците, които сега изглеждат невъзможни“, казва Бейлин. „Той ще направи малки стъпки, за да успокои противниците си. А за Нетаняху целият свят е противник.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.