МВФ вече препоръчва по-меко намаляване на дефицита

Франс прес

Международният валутен фонд (МВФ), също като Европейската комисия, изпраща все повече сигнали в подкрепа на не толкова рязко намаляване на дефицитите във Франция и в други европейски страни, за да не се изостри допълнително кризата през 2013 година.

В сряда ръководителят на мисията на Фонда за Франция – Едуард Гарднър – ясно призова правителството „да обсъди в по-широк европейски контекст“ целите си за 2013 година.

Вашингтонската институция, също като Европейската комисия, залага на бюджетен дефицит за Франция от 3,5 % от брутния вътрешен продукт (БВП) през идната година и прогнозира, че Франция няма да спази обещанията си, освен ако не вземе допълнителни мерки, които обаче крият опасността да изострят допълнително ситуацията.

Повече от дефицитите „от значение е наистина надеждността на (икономическата) политика в средносрочна перспектива“, подчерта Гарднър. При тези условия евентуално поставяне под въпрос на 3 % още през 2013 година, които продължават да бъдат табу за правителството, „би било по-ефикасно и по-надеждно (ако наистина бе сторено) по съгласуван начин“, допълни шефът на мисията на Фонда за Франция.

МВФ, който призова в четвъртък и Германия, чрез гласа на управляващия си директор Кристин Лагард, да върви „малко по-бавно от другите по пътя на оздравяването“ на сметките си, за пореден път се включва в дебата около риска от прекалено строгите мерки за икономии в еврозоната..

„МВФ започва да разбира, че положението във Франция е станало опасно“ и „се опитва да подготви общественото мнение за неспазване на правителствените цели“, коментира Марк Туати, икономист и президент на компанията за пазарни изследвания ACDefi.

„Това не е наистина нов дебат“, макар международните институции „да поставят все повече ударението“ върху необходимостта да се остави повече време за намаляване на дефицитите, отбелязва с по-мек тон г-жа Фредерик Серизие, икономист в банката BNP Paribas.

На практика с разрастването на кризата идеята за удължаване във времето на намаляването на дефицитите си прокарва път, карайки еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен да отвори вратичка преди Коледа за „по-меко коригиране“ на държавните сметки във Франция.

И макар целта за бюджетен дефицит „от 3 % да продължава да бъде отправна точка, то трябва да се вземат предвид най-вече усилията за структурно коригиране на бюджета, които държавата полага със забележителна енергичност“, допълва той.

Засега френското правителство е глухо за тези призиви. То повтаря при всеки удобен случай, че френският дефицит ще бъде намален от 4,5 % на 3 % от БВП през идната година благодарение на растеж от 0,8 % на икономиката, определян като прекалено амбициозен от икономистите.

Министърът на икономиката Пиер Московиси публикува в четвъртък мнение в германския икономически в. „Ханделсблат“, подчертавайки „амбициозните“ си цели в областта на дефицитите. „Наш дълг е“ да променим тенденцията на нарастване на дълга, допълни Московиси.

Дългът достигна в края на септември 89,9 % от БВП, намалявайки с 14,5 милиарда евро спрямо края на юни, според най-новите данни на Insee, публикувани в четвъртък.

В крайна сметка Франция, която възpприема изключително ниските лихви по държавните си облигации като признак за доверието на пазарите, е принудена да комуникира предпазливо, за да не накърни авторитета си, анализира госпожа Серизие.

При все това „фактът, че имаме възможността да започнем да обсъждаме всичко това, е доказателството, че страните са станали по-надеждни в изпълнението на икономическите си цели“, допълва тя.

Според Кристиан Шулц, главен икономист на германската банка Berenberg, европейските правителства могат „да не икономисват прекалено бързо поне на теория“. Само че когато става дума за Франция, „структурните реформи не бива в никакъв случай да бъдат забавяни“, коментира той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.