Нова година с коняк и хайвер за руснаците според официалната статистика

За празничната си новогодишна трапеза едно средно семейство в Русия ще похарчи 3478 рубли (към 114 долара), сочат данни на официалната статистика, цитирани в „Росийская газета“.

Примерното меню не включва традиционната за случая руска салата (наричана в Русия салата „Оливие“, б. р.), нито водка; затова пък са предвидени коняк и хайвер. Според федералната статистическа служба празничната семейна вечеря е поскъпнала за една година с 5,4 на сто.

В новогодишната „кошница“ с лакомства ведомството е сложило 23 вида храни и напитки за „кротка семейна гощавка“ – колкото да стигнат за бащата, майката, детето и отбил се на гости пълнолетен роднина.

Сред ордьоврите вестникът изрежда 700-грамов буркан туршия, по половин кило студенопушен колбас, пушено месо, пушена риба, сирене, пресни краставички и доматчета.

Според статистиците средното руско семейство ще изяде в новогодишната нощ 200-грамово бурканче червен хайвер във вид на сандвичи с 200 грама краве масло и по половин килограм бял и черен хляб. Основното ястие ще бъде пиле (един килограм), съпроводено с килограмово „парче говеждо“.

Домашният банкет ще бъде украсен и с плодове – портокали, банани (общо 1,5 килограма) и 200-грамов лимон. Предвижда се също почти килограмова торта и половин килограм шоколадови бонбони. Руската статистика добавя към това изобилие и напитки: по един литър газирана вода, минерална вода и сок, една бутилка шампанско и половинлитрово шише коняк.

Статистическата кошница с новогодишни лакомства не включва водка. Преди няколко години този продукт отпадна от примерните менюта на статистиката по идеологически мотиви, напомня шефът на „Росстат“ Александър Суринов.

Новогодишната трапеза в този вид е по джоба на повечето хора в Русия, твърди той. „Според мен у нас толкова обичат Нова година, че семействата ни ще осигурят в общи линии необходимото за гощавката; дори ще им остане туй-онуй за Старата Нова година“, отбелязвана в Русия срещу 14 януари, добавя шефът на федералната статистика.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.