Министър Найденов, продадените дюни край Несебър и булдозерите – как се разви скандалът

Строителни работници край унищожените дюни в терена.Снимки: от страницата на Тома Белев във Фейсбук

При всички претенции на правителството на ГЕРБ за борба с корупцията, заменките и т. н., лъсна нагла сделка на Министерство на земеделието – то е продало терен с дюни край Несебър, който на следващия ден е препродаден за 7 пъти по висока цена, а сега там навръх Нова година булдозери унищожават дюните.

Тези снимки е пуснал в страницата си във Фейсбук Тома Белев, природозащитник, бивш директор на Народен парк „Витоша“. Правени са на 29.12.2012 от случайно преминаващи край Равда и Несебър хора. Снимките документират унищожаването и застрояването на дюни край Несебър, които са в територията на „Натура 2000“. Тома Белев припомня закона, – чл.10 на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие забранява всякакво строителство върху дюни. Съгласно чл.6 на същия закон дюните се публична държавна собственост.

Булдозер унищожава дюни на 29 декември 2012 г. Снимки: от страницата на Тома Белев във Фейсбук

Булдозер унищожава дюни на 29 декември 2012 г. Снимки: от страницата на Тома Белев във ФейсбукТака изглежда още неизровеният терен. Снимки: от страницата на Тома Белев във ФейсбукСнимки: от страницата на Тома Белев във ФейсбукСнимки: от страницата на Тома Белев във ФейсбукСнимки: от страницата на Тома Белев във ФейсбукСтроителни работници край унищожените дюни в терена.Снимки: от страницата на Тома Белев във ФейсбукСнимки: от страницата на Тома Белев във ФейсбукСнимки: от страницата на Тома Белев във ФейсбукСнимки: от страницата на Тома Белев във Фейсбук

Освен това се оказва, че държавата продава терен в „Натура 2000“ и издава разрешителни да се строи върху него. Това е очевидно престъпление и ще бъде интересно дали прокуратурата, под ръководството на нов-новеничкия главен прокурор ще се сезира да разбере как тези дюни са станали частна собственост, кой и как е разрешил строителство.

Сайтът „Биволъ“ веднага е направил проучване, което разкрива потресаващи факти. На 27 ноември Министерството на земеделието е продало терена с площ от близо 29 декара за 581 хил. лева, тоест на цена 20 лв. на кв. метър. (Виж по-долу документите от Агенцията по вписванията). Това е под данъчната оценка, която е 50 лева на кв. м. за терени в района, пише „Биволъ“. Община Несебър е приела наредба, че никой не може да продава имоти под данъчна оценка, но имотът не е общински, а държавен, уточнява „Биволъ“.
На следващия ден собственикът, някой си Димитър Петров, продава закупената държавна земя на фирма „СЛЕ груп“ ООД за над 4 млн. лева – 7 пъти по-висока цена, около 140 лв. на кв. м. Явно земята не е платена веднага и се учредява ипотека в полза на Петров. Разликата между цената на закупуване и на продаване е 3,5 млн. лева.

Само за 1 ден държавата е била ощетена с 3,5 млн. лв., пише „Биволъ“ и обещава да продължи разследването. Според сайта няма друго обяснение за тази неизгодна сделка освен задоволяване на корупционни интереси по етажите на властта.

Карта на крайбрежието между Равда и Несебър. С дебели червени линии е очертан терена, който е продаден от министерството на земеделието, а тънките червени линии очертават „Натура 2000“. Илюстрация: Биволъ

След публикациите в интернет (и никъде в големите медии), министър Мирослав Найденов се обадил по телефона на Тома Белев по поръка на премиера. Найденов му казал, че теренът бил оценен първоначално за 300 хил. лева, министерството поискало нова оценка и тогава бил оценен на над 500 хил. лева. Но нищо по въпроса за дюните. Шефът на РИОСВ Бургас, кадър на ГЕРБ, заяви пред сайта „Офнюз“, че теренът там никога не бил категоризиран като дюни. Значи, ако едни дюни не са категоризирани от него като дюни, те не са дюни – това твърди човекът, който трябва да пази природата (виж снимката му по-долу в илюстрация на Владимир Дойчинов – Ладо).

Докато текат всички тези приказки, багерите заравняваха дюните. Когато големите медии дочуха, че се обаждал премиерът Борисов по случая, веднага се хвърлиха да обясняват, че той спрял унищожаването на дюните. Лакейски издания като „Стандарт“ и „Всеки ден“ излязоха в сайтовете си със заглавия „Борисов спря строеж върху дюни“. Министър Найденов даде извънредна пресконференция, на която заяви, че тиражираните цифри за продажна цена в интернет не са верни, макар да посочи същите 581 хил. лв. цена, на която имотът е продаден от министерството.
Как така тази земя е променила статута си и е била продадена на частно лице, което естествено иска да строи? По този начин всички дюни могат да изчезнат, след като им бъде променен тихомълком статута и бъдат разпродадени.

Очевидно ГЕРБ, който така и не отмени престъпните заменки на Тройната коалиция, започва с още по-нагло и цинично разграбване на природния ресурс – директни продажби на държавни парцели на безценица и то в защитени територии, коментира „Биволъ„.

Документ от Агенцията по вписване показва, че Министерство на земеделието е продало терена за 581 хил. лева, за 20 лв. на кв. м.
Документ от Агенцията по вписване показва, че собственикът на другия ден е препродал терена вече за над 4 млн. лева, тоест за около 140 лв. на кв. м.
Илюстрация: Владимир Дойчинов – Ладо
Скица на терена от кадастъра.
България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.