Лъжливи хвалби за сериала „Под прикритие” – наивни ли са медиите или купени?

Реклама на сериала „Под прикритие“. Продуцентите са много силни в рекламата и маркетинга, но са слаби в драматургията и качеството.

Сериалът „Под прикритие”, който върви по БНТ, бил излязъл на трето място в престижна световна класация за криминални сериали в сайта IMDB – това съобщиха почти всички български вестници и новинарски емисии, жълти, сериозни и т. н. След него се нареждали прочути сериали като „Семейство Сопрано” и др.

Новината само доказва за пореден път колко мизерни са българските медии, а аудиторията ги възприема безкритично. Защото цитираната класация не е нито престижна, нито определяща за качеството на сериала. Това е едно гласуване от читатели на сайта, което може да се сравни с лайкчета във Фейсбук на някаква страница. И в това гласуване очевидно не участват зрители от цял свят, а само фенове на сериала от България. Докато за сериала „Семейство Сопрано” не е така. А най-вероятно за „Под прикритие“ е гласувано и с едни характерни методи, с които по традиция с есемеси се избира и „Мис България“. Само че тук е безплатно, а за есемесите се купуват карти…

Само за сравнение – за българският сериал има 9000 гласували, а за „Семейство Сопрано” 79 700. И българският е оценен вече с 9,6 от 10 и от няколко дни излезе начело в класацията в IMDB (виж тук). Доколко това гласуване е реално и доколко е някаква кампания на българските продуценти не може да се докаже. Но тази глупава новина едновременно във всички медии създава съмнения за маркетингови номера.

След като медиите в България разтръбиха за „грандиозния“ успех на „Под прикритие”, любопитни зрители са посетили сайта и са гласували с максимална оценка – демек, ние сме първи, няма да се дадем на някакви чужди сериали. Въпросът с гласуването става въпрос на измислен патриотизъм и надпревара да покажем на света колко сме голяма работа.

От това обаче „Под прикритие” няма да стане по-хубав филм. Сериалът очевидно се ползва със симпатиите на властта и цели да укрепи доверието към органите на МВР. Но създава една измислена реалност, която има много малко общо с борбата с престъпността и с действителната мафия в България. Която е проникнала надълбоко и нависоко и в МВР – нещо, което не може да се види в сериала.

А от гледна точка на качеството като филм, „Под прикритие“ колкото повече продължава, по зле става. И драматургично тъпче на едно място, и ситуации, диалози, мотиви за действия изглеждат все по-нереални. Доброто актьорско присъствие на някои персонажи не може да компенсира това.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.