Цецка и Цецко в чудния свят на ски спорта (и хотелиерството)…

В два последователни дни шефката на парламента Цецка Цачева и вицепремиерът Цветан Цветанов застанаха на пътя край Банско заедно с протестиращите местни хотелиери и общински служители.

Двама висши представители на законодателната и изпълнителната власт блокират път и протестират против …самите себе си?

Де се е чуло и видяло двама от най-висшите хора в държавата да блокират път с протестиращи, които очевидно не срещат някаква непреодолима пречка от страна на властта. Протестът на пътя е по-скоро против …еколозите от граждански движения, които нямат никаква власт.
Вицепремиерът Цветанов се изказа като експерт хотелиер, че в Алпите имало хиляди километра писти, а у нас – не.

Ами има, те Алпите са и по-големи от Пирин, а са и два пъти по-високи. Ама за логиката на милиционера на власт тия работи са непознаваеми.

Така 300 изкарани протестиращи и присъединилите се Цецка и Цецко искат нови писти и лифтове. А кой им пречи? Сегашното правителство? В никакъв случай. Срещу кого е този протест тогава?

Единствената пречка против новото строителство е законът и границите на територията „Натура 2000”, които пазят природата от мераци за печалба.

Хотелиерите и ресторантьорите, които искат още писти за Цеко Минев, трябва да направят проекти според закона и да ги представят за одобрение, експертизи и т. н. Всички тези цековци обаче не искат това, искат да строят направо, даже ако може без разрешения.

Както е известно сегашните писти на фирмата на Цеко Минев „Юлен” са излезли извън разрешената концесия с 1600 декара повече. И искат да направят още два пъти повече писти и лифтове от сега съществуващите. Което няма как да стане в тази малка планина, на такава надморска височина и в защитена територия.

И затова протестират на пътя, а ги подкрепя правителството и мнозинството в парламента.

Айде, нека да им променят закона, да нарушат границите на „Натура 2000” и България да излезе от Европейския съюз, ако трябва, но да направят пистите на банскалии.

И да им сложат едни цени, по-високи от цените в Алпите. Защото сезонната карта на Банско наистина е по-скъпа от тази в австрийските и италианските курорти.

А дневна карта на цена близо 60 лева не е за българи. Тоест – планината е затворена за средния жител на страната, а е само за чужденци и богати. Това искат Цецко, Цецка и общинарите на Банско, заедно с местните хотелиери.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.