Фирмата, купила дюните край Несебър, се оказа храненик на ГЕРБ, намесен е кумец на Цветанов

Строителни работници край унищожените дюни в терена.Снимки: от страницата на Тома Белев във Фейсбук

Собственикът на фирмата „Ти Ви Би“ ООД Тодор Иванов Бояджиев, който преди две години е прехвърлил на Цветан Цветанов два от шестте му апартамента на занижени цени се оказа съдружник с управителите на фирма „СЛЕ груп“. По признанията на самия Цветанов, направени в разгара на скандала с многобройните му апартаменти, Тодор Бояджиев му е дългогодишен приятел и кумец.

В края на миналата година стана ясно, че „СЛЕ груп“ е придобила 29 декара дюни в Несебър за 4 млн. лв., ден след като същия терен е бил продаден от Министерството на земеделието на пловдивчанина Димитър Петров. До разкритието се стигна след като природозащитникът Тома Белев алармира, че булдозери заравняват дюните, които са в защитена зона по „Натура 2000“ и започва строителство на ваканционно селище.

Общата фирма на Тодор Бояджиев с управителите на „СЛЕ груп“ се казва „Бийч Холидей“ ООД с ЕИК 202221654. Учредена е едва преди три месеца в Несебър, на 04.09.2012 с капитал от 100 лв. показват данните от Търговския регистър. Тодор Бояджиев има 50% от капитала, а Лъчезар Богданов и Станимир Стоянов по 25%. Самото име на фирмата, което се превежда като „плажна почивка“ е индикация какъв бизнес възнамерява да развива.

„СЛЕ груп“ и „Бийч холидей“, както и строителната фирма „ЛС груп“, която до вчера заравняваше дюните, делят един и същ офис в Несебър на ул. „Отец Паисий“ № 27 А, ет. 1. Това ясно показва, че всъщност става въпрос за един и същ икономически субект зад двете юридически лица.

Лъчезар Богданов и Станимир Стоянов не са собственици, а са само управители в „СЛЕ груп“, която по информация на „Медиапул“ се свързва с несебърския бизнесмен Чавдар Александров. Самият Александров обаче е изпратил опровержение на „Медиапул“ след като избухна скандала. Официален собственик на „СЛЕ Груп“ е холандска фирма, представлявана в България от същия адвокат, който представлява и близкия до властта Чавдар Александров.

Вчера Мирослав Найденов даде специална пресконференция, на която се опита да манипулира обществото като заяви, че данните от Агенцията по вписванията, изнесени от „Биволъ“, не са верни. Той включи в продажната цена и таксата за изключването им от горския фонд, което е абсурдно. Въпреки това изкуствено надуване, няма обяснение за това как земята в защитена зона е продадена за 581 хил. лева и препродадена още на следващия ден на цена от 4 млн лв.

Няма процесуално обяснение и за рекордния срок от един месец за издаване на строително разрешение. Има обаче корупционно обяснение, предвид връзките на въпросния Бояджиев с вицепремиера Цветанов.

Преди време справка на „Медиапул“ в архива на Агенцията за обществени поръчки показа, че Фирмата на Тодор Бояджиев „Ти Ви Би“ е спечелила и обществени поръчки за близо 9 млн. лева.

Според публикация на в-к „Галерия“ от октомври 2010 г. срещу Тодор Бояджиев има заведени 3 дела и 4 прокурорски постановления заради контрабанда на цигари. Чадър през всичките години му е разпъвал Иван Петров – бивш шеф на РДВР – Хасково, а в момента депутат от ГЕРБ. След заведените дела Бояджиев прекарва домашния си арест в собствения си хотел „България“, който се намира на Минералните бани – Хасково.

От сайта „Биволъ

Дружествен договор за учредяване на обща фирма между кумеца на вицепремиера Цветанов и двамата управители на фирмата, купила дюните край Несебър.
Дружествен договор за учредяване на обща фирма между кумеца на вицепремиера Цветанов и двамата управители на фирмата, купила дюните край Несебър.
България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.