Гафът с приветствието на Плевнелиев никак не е дреболия, държавата е болна

Снимката с илюстрацията на Владимир Дойчинов – Ладо, който разкри оригиналната снимка от Колорадо, използвана в президентското новогодишно приветствие, и я разпространи в интернет.

Интернет се изпълни с коментари за снимка, илюстрираща красивата природа на България в новогодишното приветствие на президента Плевнелиев. За съжаление единствената фотография от българска природа в това приветствие се оказа от курорта Аспен, Колорадо.

Повечето зрители се възмущават, а отделни защитници на Плевнелиев се опитват да го оправдаят с думите – „голяма работа какво имало на картинката”. Други твърдят, че не е виновен, виновни били журналистите. Вероятно читатели си мислят, че „журналята”, както ги наричат, са избирали снимката.

Но никакви „журналя” не са виновни в случая, а Плевнелиев хич не е невинен.

Най-напред неговият екип е избрал това зле режисирано приветствие, илюстрирано с фотографии на една трета от екрана до лицето му.
Той и неговият екип са изгледали записаното приветствие и никой не е забелязал, че тази снимка няма как да е от България – не е никак характерен пейзаж от българска планина.

Нещо повече – това е снимка на два върха в планините край световно известния ски курорт Аспен, които се наричат Maroon Bells – „кафеникавочервените камбани”, поради характерната си форма и цвят.
Който е работил по новогодишното приветствие на президента – независимо дали това са хора от неговия екип или и от БНТ – е направил голям гаф. Пейзажът е разпознаваем, още повече е взет в нарушение на авторските права.

Грешката може да се обясни лесно – същият пейзаж е сложен като пейзаж от Пампорово в сайта на туроператора „Балкантурист“, в сайта на една туристическа фирма – welcome-to-bulgaria.com. Вероятно е слаган и в други български туристически сайтове, откраднат от американски сайтове. И оттам е попаднал и в руския сайт vokrugsveta.ru като илюстрация за България. (Служителката на „Балкантурист“, сложила снимката в техния сайт, е уволнена, съобщи шефката на фирмата на другия ден след скандала).
Вероятно хората, които са готвили президентското приветствие, са чопнали снимката за илюстрация някъде от тези сайтове, мислейки, че е от Пампорово или от другаде из български планини. Но от пръв поглед се вижда, че пейзажът не е български.

Сайт на българска туристическа фирма, който представя Аспен, Колорадо за Пампорово.

Това поставя въпроси за това колко компетентни хора работят в президентския екип и в БНТ. И как може самият президент, роден в Гоце Делчев, в подножието на Рила, Пирин и Родопите, като си е гледал приветствието, да не забележи това, което хиляди българи забелязаха в новогодишната нощ.

В контекста на властта на ГЕРБ и нашествието на калинки в държавната администрация случката е само още една илюстрация за некомпетентност в управлението.

Но цялата дилетанска среда на българските медии води до такива гафове. Те не признават и не зачитат авторски права. Само ако се бяха поинтересували в БНТ за авторските права за снимката, нямаше да стане гаф. Но това не е грижа нито на „професионалистите” в БНТ, нито във вестниците, които без свян изписват като автор на снимка „интернет”.

Унизително е, защото в България има достатъчно красиви планини, достатъчно красиви снимки от български фотографи, но дилетантите от екипа на президента и БНТ са закърпили това приветствие с чопнато оттук оттам от интернет.

Отделен въпрос е съдържанието на самото приветствие. Мнозина го намират за по-добро, по-земно от приветствията на Първанов, които бяха подобни на тези на Тодор Живков, и омръзнаха за 10 години слушане всяка Нова година.

Но има и коренно противоположни мнения. Президентът Плевнелиев беше скован, прекалено режисиран, видимо четеше текста на приветствието си в аутокю и изглеждаше неубедителен, сложен в преднамерен и неестествен кабинет с библиотека, елхичка и знамена на България и ЕС (виж тук приветствието). Впрочем, коледна елхичка на Нова година по света не се слага в телевизионни приветствия – това е останка от комунизма, когато на Нова година идваше дядо Мраз.
Цялостното му излъчване не беше на президент и държавник, а на кукла на конци, коментират зрители в интернет.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.