Още по-лоша година за Гърция

2013-та ще е по-лоша за всички гърци от зловещата 2012-та, която най-сетне свърши. Несполуките през изтеклата година обаче ще продължат и през Новата 2013-та, при това те ще са още по-мрачни, на фона на рецесията и на влошаващите се доходи на населението.

Напълно безсмислени са трагикомичните усилия на правителството на тройната коалиция на Самарас, Венизелос и Кувелис да създадат погрешното впечатление, че през 2013-та животът на гърците ще се подобри. Това в никакъв случай не може да стане. Защото става въпрос за съзнателно поднасяна лъжа, обслужваща политически цели, и най-вече защото цифрите са безпощадни.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Гърция ще спадне отново за шеста поред година от 2008 г. насам. Това не се е случвало дори през войните. От 208,5 млрд. евро в края на 2011 г. БВП се е сринал до 194,7 млрд. евро в момента, а самият държавен бюджет предвижда нова спад до 183 млрд. евро през 2013-та. Става дума за понижение от 50 млрд.. евро – от 231,6 млрд. през 2008 г., което е над 20 на сто.

Заплатите през изминалата година също паднаха неимоверно. Средно те намаляха с 13 на сто, според изследване на Националната банка, като се предвижда да паднат поне с още 6 на сто през 2013 г. Доходите намаляха с 10 на сто и през 2010 г. и 2011 г. За тези три години, откакто Гърция се финансира от външни кредитори, този спад е над 20 на сто. В резултат на рестрикциите през тези три кошмарни години доходите на много работещи в страната намаляха с 30 до 50 на сто. За момента „късметлии“ са тези, които все още продължават да работят.

Един милион души бяха прибавени към онези 370 хиляди, останали без работа в Гърция през 2007 г. През септември миналата година безработните в страната достигнаха 1 300 000, от които 200 хиляди даже не взимат помощи за безработни. Един милион безработни не получават нищо от никъде! Колкото до общия брой на безработните, оценките сочат, че те ще се увеличат още повече през 2013-та.

С други думи, повечето от тях никога повече няма да заработят в живота си! Кой отново ще създаде един милион работни места, след като на година десетки хиляди частни предприятия затварят, а държавният сектор поне още десет години занапред ще се свива непрестанно на принципа „един назначен на петима уволнени“, бълвайки по този начин безработни или пенсионери?

Мащабите на това поголовно социално унищожение са видни и от потресаващия факт, че в частния сектор без работа вече са един на всеки трима!

С „подстрижката“ на облигациите до разпад бяха доведени осигурителните фондове, резервите на страната и банковата система. Рухването на пенсионните фондове води след себе си до непрестанни намаления на пенсиите, процес, който ще продължи още много години. Неговият край ще е тъжен и жесток за хората от третата възраст, които ще трябва да гладуват, ако не бъдат подпомогнати от децата си или от други близки и роднини.

Но как ветераните на труда да получат пенсия, която да им осигури елементарно съществуване, след като безработните скоро ще достигнат един милион и половина, а онези, които работят вече ще получават по-малко пари и брутни възнаграждения на месец от 586 евро, а тези които са на възраст под 25 години –  по 511 евро?

Възможно ли пенсионерите да получават повече от работещите, като се има предвид, че 3,7 милиона работещи в Гърция трябва да осигурят живот на 4,7 млн. гърци – 3,4 млн. финансово неактивни /пенсионери, деца, домакинства и други/ и 1,3 млн. безработни.

Точно поради тези обстоятелства 2013-та ще е „черна година“ за Гърция. „Растежът на Гърция ще продължи едно до две десетилетия“, прогнозира германският шеф на Европейският инвестиционна банка. Очевидно нощта ще е много дълга.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.