НЛО и „цунами-бомба“ крият архивите на Нова Зеландия

Франс прес

Проект за създаване на „цунами-бомба“ през Втората световна война и най-официални доклади за наблюдения на неидентифицирани летящи обекти (НЛО): находки от новозеландските архиви, „изровени“ от един писател-журналист

Рей Уару се претърсвал най-различни документи, достъпни за обществеността и заемащи стотина километра рафтове в Новозеландския архив в Уелингтън.

„В началото изглеждаше непосилно – бях решил, че искам да разгледам най-важните документи: Договора от Уайтанги (основополагащия документ на Нова Зеландия), Декларацията за независимост, петицията за избирателно право на жените и още няколко подобни неща“, разказва той пред АФП.

„Но след като веднъж си заровиш носа в папките, една история води към друга и аз реших просто да следвам своя нюх“, споделя авторът, който разказва за находките си в книгата „Тайни и съкровища“.

Петицията от 1893 г. за избирателно право на жените съдържа над 30 000 подписа – близо една четвърт от женското население по онова време. Документът, дълъг 300 метра, бил зрелищно разгънат пред парламента.

След като депутатите гласували, Нова Зеландия, която по онова време е британска колония, става първата страна в света, която дава избирателно право на жените.

Наред с известните исторически документи – сред които писмото на изследователя Джеймс Кук преди последното му пътуване – архивите съдържат и описания на проекти, които са най-малкото… странни.

През 1944 г. Съединените щати и Нова Зеландия решават да създадат „бомба цунами“ – свръхсекретен проект, наречен „Project Seal“. Представител на ВМС на САЩ забелязал, че експлозии за разчистване на коралови масиви близо до островите в Тихия океан понякога предизвикват огромни вълни.

Така се появила идеята за „бомба цунами“. След тестове в открито море северно от Оклънд, учените стигнали до заключението, че е възможно да се създаде такова оръжие. Те решили, че десет големи експлозии могат да породят цунами с височина десетина метра, което може да потопи малък крайбрежен град.

„Тази историята беше невероятна. Ако по нея направите филм за Джеймс Бонд, няма да повярвате. Но е било вярно“, казва Рей Уару. „На някой му хрумнало да създаде оръжие за масово унищожение, като предизвика цунами и Нова Зеландия е разработила проекта до степен почти да го осъществи“, добавя изследователят.

Той попаднал случайно не тези документи, защото били оставени на масата от специалист от архивите. Проектът бил изоставен в началото на 1945 г. въпреки успешните тестове.

Уару има и други находки: стотици разкази за наблюдавани НЛО от пилоти и военни, надлежно събирани от министерството на отбраната. Повечето са за светлини в небето, но има скици на летящи чинии, нарисувани от очевидци, описания на извънземни с „фараонски маски“ и на други странни същества.

Най-прочутата история е за светлините, заснети от телевизионен екип през 1978 г. над крайбрежното градче Каикура на Южния остров. По-късно учените предлагат обяснения: те били отражения в небето на корабни светлини или се дължали на необичаен вид на планетата Венера.

Архивите разкриват тайни за радостите и скърбите на отдавна починали хора – документи за разводи отпреди много десетилетия, както и писма на млад войник до родителите му. „Има тонове документи, някои от които са много важни. Човек много бързо си дава сметка, че всеки къс хартия в даден момент води към конкретен човек“, подчертава Рей Уару.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.