Генадий Онишченко: Десет дни на ужас започват в Русия

Генадий Онишченко, главен санитарен лекар на Русия, е прочут с ексцентричните си забрани и препоръки. Колаж: шведоф

„Десет дни на ужас“: в Русия всичко е замряло през дългата новогодишна ваканция, само за милионите шишета с водка няма почивка. Всяка година хиляди хора препиват до смърт или пребиват семействата си. Елитът бяга на юг.

Най-голямата страна в света е замряла. Не само заради сковаващия студ с температури под минус 30 градуса, който отне живота на 142 души и доведе до премръзването на 1340 човека, а и заради новогодишната ваканция. През десетте дни по Нова година в Русия се върши само най-необходимото. Това означава, че учрежденията са затворени, вестниците не излизат, заводите спират производството, стотици жп вагони стоят изоставени из огромната страна.

Докато икономиката понася загуби за милиарди, хиляди хора препиват до смърт. Само пожарната и полицията са в състояние на тревога – опитът показва, че броят на пожарите и престъпленията се увеличава многократно. Главният санитарен лекар Генадий Онишченко нарича свръхдългата ваканция „десет дни на ужас“.

Учени и социолози непрекъснато настояват някои от почивните дни да бъдат преместени в друго време на годината или дори да бъдат премахнати. При сковаващия студ с температури доста под минус 30 градуса, хората преди всичко в отдалечените села почти няма какво да правят. „След три-четири дни парите свършват. Тогава започват проблемите“, предупреждава московският психолог Сергей Ключников. По това време властите регистрират забележимо увеличаване на сбиванията и домашното насилие.

Изпиват се стотици милиони шишета с водка

„Всичко свършва с преяждане и прекомерна употреба на алкохол, а това води до болезнена ситуация за всяко семейство“, отправя критики Онишченко. По това време народът, наброяващ някъде над 140 милиона жители, унищожава стотици милиони шишета с водка, шампанско и бира – оплаква „невъздържаното пиене“ вестник „Известия“.

Въпреки това никой политик не се осмелява да подкрепи непопулярни мерки като премахване на безумието на почивните дни. А през 2013 г. има изгледи руснаците да почиват десет дни подред не само в началото на годината. Благодарение на удобното сливане на почивни дни страната отново е заплашена от колективно пиянство между Деня на труда на 1 май и Деня на победата над нацистка Германия на 9 май. По изчисления на икономисти ваканцията струва около 1 милиард рубли (близо 25 милиарда евро) от брутния вътрешен продукт (БВП).

„Страна, която е на 50-о място в света по БВП, не може да си позволи такъв дълъг отпуск“, каза за правителствения вестник „Росийская газета“ анализаторът Игор Николаев.

Освен производителите на алкохол големи печалби регистрират и туристическите фирми. Все по-замогващата се средна класа бяга колкото може по-бързо към Турция или Тайланд, а богатият елит избира изискани места в Алпите, като Куршвел или Давос, които по Нова година редовно се превръщат в малка Москва.

Много руснаци недоволстват, че дългата зимна ваканция е въведена от Кремъл единствено, за да й се радват неколкостотин властници и красавици.

Много болнични на първия работен ден

Всъщност многото почивни дни по Нова година започнаха едва след падането на комунизма и свързаното с него засилено влияние на православната църква. Оттогава официални почивни дни са не само 1 и 2 януари, а и православната Коледа на 7 януари.

Няколкото дни между тези дати бързо се превърнаха в почивни – нещо, което неотдавна беше узаконено от държавата. Тъй като през 2013 г. двата почивни дни на 5 и 6 януари се падат в края на седмицата, ваканцията се удължава до 8 януари.

Така че първият работен ден е на 9 януари – но само официално, защото немалко руснаци удължават почивката си чак до 14 януари, когато впрочем свършва „старата нова година“ според използвания някога Юлиански календар. Болничните след прекаленото празнуване не са рядкост. „Най-големият враг на руснака е самият той“, твърди Онишченко.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.