Предложение, на което не можеш да откажеш

Бойко Борисов. Снимка: Булфото

Вместо пожелания за Нова година, българите получиха от властта предупреждение. Да си опичат акъла.

Повече или по-малко завоалирано. В стила на практиките от началото на 90-те години. Или предложение, на което не можеш да откажеш.

„Не сме толкова богати, че винаги да започваме от начало“ – каза президентът в навечерието на годината, в която предстоят парламентарни избори. Т.е. преизберете политическата сила, която ме излъчи и в чийто кабинет бях министър.

Иначе лошо, намекна, но не довърши изречението държавният глава. За разлика от партийния лидер и премиер, който директно предупреди: или ни преизбирате, или идва политическа дестабилизация и икономически срив.

За политическата дестабилизация тепърва ще се види, но икономическият срив е познат вече четвърта година в общините, в които управлява различна от ГЕРБ политическа сила. Списъкът на спрените проекти в районите, където е съсредоточен традиционният електорат на ДПС, е дълъг, а сагата с кмета на Първомай е достатъчно красноречива. Кметът, избран като кандидат на БСП открито заяви, че няма да може да реализира инвестиционните планове, ако не се присъедини към управляващите.

Икономическият срив е познат и на над 2 милиона българи със замразени четвърта година доходи при 11,6-процентна инфлация. Познат е и на майките с помощ 1 лев под официалната линия на бедността. Познат е на 12-те процента регистрирани безработни и на още толкова невписани в регистрите на Агенцията по заетостта. Познат е на собствениците и 97-те хиляди работници от 1400-те закрити през 2012 г. малки и средни фирми.

„В противен случай /ако не се избере ГЕРБ – Кафене.нет/ вие виждате другите партии с по 5, по 7, 15 процента, какво ще направят – коалиция пак“.

Какво по-различно от практиката на последните 4 години ще направи една коалиция – ще увеличи външния дълг с два милиарда, ще краде, ще замрази пенсиите, ще увеличи местните данъци, ще въведе данък върху лихвите от влоговете, ще назначи роднините и приятелите си от групировките на добре платени постове, ще подслушва масово, ще продаде дюните край Несебър за жълти стотинки на кумеца, ще си храни кучето със сьомга или ще се излага в Европа и ще подсмърча пред шенгенската бариера?

Всичкото това става и без коалиция.

В българските условия нормални понятия от политическата практика се преобразуват като в криво огледало. В коалиция управляват примерно политическият ментор на г-н премиера Ангела Меркел и европейският отличник Доналд Туск.

Разбира се, за разликата между коалицията в Европа и коалицията в България, също както за разликата между етиката на управляващите еднопартийно в Европа и в България има фразеологизъм от категорията на любимите на премиера. Свежда се до това, че разликата е голяма.

Затова в крайна сметка в българските условия да се плашат половин година преди изборите хората с бъдеща коалиция, в която не се знае кой ще влезе и ще я има ли изобщо, е напълно развозначно на уверението /заплахата/, че сегашното управление ще продължи. За съжаление.

От Кафене.нет

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.