Какво я чака Македония през новата година

в. Утрински весник

Навлязохме в 2013 г. Зад себе си оставихме тежка и изпълнена с неизвестности година. Годината, от която излязохме само преди денонощие, ще остане запомнена в по-новата македонска история като една от най-драматичните за последните две десетилетия.

Една от онези години, които бихме искали да забравим колкото може по-скоро, тъй като ни донесе много тревоги в политически и икономически план и още едно в поредицата неизпълнени очаквания в международен план.

Въпреки че ефектите от световната икономическа криза не бяха толкова разрушителни и драстични като при съседите ни, все пак е факт, че миналата година живяхме по-лошо и по-бедно, отколкото в предходната година.

Продължи икономическото разслояване на населението, да си намериш работа бе възможно само с партийна книжка, а заплатите и пенсиите не стигаха дори за режийните разходи и храната.

Извършено бе петорно убийство на един от най-големите християнски празници – Великден, стигна се до влошаване на междуетническите отношения, които отидоха и крачка напред и прераснаха в междурелигиозна нетърпимост.

Спазването на човешките права и свободи се върна няколко стъпки назад, политическата нетърпимост и поляризация нараснаха до нажежаване, свободата на изразяване и сдружаване бяха застрашени още повече.

А финалът на цялата тази негативна енергия, трупана с месеци, кулминира с най-новите събития в македонския парламент, когато по време на приемането на бюджета опозицията бе насилствено изхвърлена от парламента заради, както твърдят властите, обструкцията на процедурата, а журналистите бяха отстранени от парламентарния балкон.

Опозицията с изключение на Демократичната партия на албанците на Мендух Тачи обяви бойкот и напусна парламента и замени парламентарната трибуна с улицата.

И докато правителството твърди, че е предотвратило държавен преврат и насилствено превземане на институциите без да се зачита волята на гражданите, изразена на последните избори, опозицията обявява, че тръгва на нов поход – за връщане на демократичните ценности.

В момента, заради новогодишните празници, цари привиден мир. Но само за кратко! Всичко това прави перспективите за 2013 г. много неясни.

Още повече, че прогнозите на анализаторите и експертите са доста песимистични относно това доколко е реално да се надяваме, че ще живеем по-добре и по-качествено тази година.

Особено като се знае, че след по-малко от две седмици председателят на събранието Трайко Веляноски трябва да насрочи местните избори, които ще се състоят през март тази година.

В условия, когато политическият диалог официално е обявен за мъртъв и няма признаци, че може да се излезе от клиничната смърт и пациентът да се съживи, още повече се усложнява политическата ситуация, която прераства в агония.

Ако опозицията не се върне в институциите, стои въпросът може ли да се приемат изборни правила, които да осигурят честни и демократични избори.

Изборният процес може да се гарантира само ако се основава на доверието на участниците, което в този случай може да се наруши още в началото, ако изборните правила не са приети с консенсус.

Ако опозицията се реши да бойкотира изборите, това ще означава увод в нова нестабилност, което още повече ще усложни и без това сложното положение в страната, която лесно може да изпадне в безизходица и още по-голяма криза.

Март е критичната точка, до която Македония е длъжна да даде видими резултати за отблокиране на процеса на евроинтеграция.

По-точно, Европейската комисия трябва до пролетта на 2013 г. да изготви доклад за Македония, който ще се основата а два параметъра – извършване на реформите в контекста на диалога на високо равнище, както и стъпки, които трябва да направим за добросъседски отношения не само с Гърция, но и с България.

Никак лека и никак проста задача, която изисква много умение, търпение, дипломатическа мъдрост. Но и отказване от някои исторически истини, за които, поне в част от нашия политически елит и гражданството, няма нито желание, нито воля.

За начало, това са прекалено много „лоши знаци“ край пътя, които не обещават нищо добро. Защото, ако не се намерят вътрешни конструктивни сили, за да се излезе от политическата безизходица и да се надмогнат политическите суети и подялби, тепърва ни предстоят тежки и неспокойни дни.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.