Риба, увита във вестник, за журналист. Кой се прави на Дон Корлеоне?

Риба, увита във вестник „Свободен народ” е подхвърлена пред вратата на жилището на Иво Димитров, главен редактор на вестника, на 29 декември.

Това е театрален жест, познат от книгите и филмите за мафията. С него мафиотите предупреждават някой свой враг за предстоящото му покушение. Дали това може да се взима насериозно у нас?

Кой иска да уплаши журналист?

Случката съвпада с изказване на американската посланичка в София, която заяви, че журналистите били сплашвани и си налагали автоцензура. Няма да коментираме доколко новата посланичка е навлязла в особеностите на българската журналистика. Но сплашването е налице.

От една страна у нас е без значение какво пише в един вестник. Разобличените в която и да е медия си живеят спокойно, няма никакви последствия за тях, нито прокуратура се сезира по такъв повод.

От друга страна – има доста случаи вече на бомби пред жилища на журналисти и редакции на вестници. А недалеч на Балканите в съседни страни има и убити журналисти (убийствата на Боби Цанков, Георги Стоев не се броят, това са хора, които са имали взаимоотношения с мафията, не са убити за „журналистическата“ си дейност). Дали сега посланието с рибата, нагласено като във филм, е сериозно или театрален жест за сплашване? Пакетът е намерен пред свидетели и описан в полицията, макар че сигурно някой ще обвини Димитров, че „сам го е инсценирал“.
Иво Димитров, главният редактор на „Свободен народ”, е и съпруг на Кристина Патрашкова, която пък е главен редактор на вестник „Галерия”. Не им е за пръв път. Преди дни, пак през декември, на вратата им е бил нарисуван кръст. Преди близо две години пред в. „Галерия” гръмна бомба, която изкърти две врати, бюра и каменно стълбище, и потроши стъклата на 3 сгради наоколо.

И двата вестника са остро критични към властта и Бойко Борисов. Свързват ги с Алексей Петров. Той, впрочем, е дежурният мотив, на когото приписват всяка критика или разобличение към властта на Борисов и хората му. Така е удобно – ако някой нещо разкрие за властта, му лепваш етикета, че е човек на Алексей Петров.

В случая по-важното обаче е – трябва ли да се подминава с мълчание такъв опит за сплашване? Бутафорен или не, това е опит за сплашване, за психически тормоз.

Ако някой беше подхвърлил риба, увита във вестник „Телеграф”, на вратата на Пеевски, властта и медиите му сигурно щяха да ореват света. Но защо се случва така, че не заплашват послушните към властта медии?

Сегашният премиер е известен с това, че държи портрет на Марлон Брандо в ролята на Кръстника на стената в жилището си в Банкя. Това не означава, че точно негови хора подхвърлят риби, увити във вестник на журналистите, които го дразнят.

Но не са чудни такива мафиотски послания, след като мутри навлязоха в политиката.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.