ПроКредит банк блокира суми от сметките на всички клиенти

Изпълнителните директори на Прокредит банк Петър Славов, Марияна Петкова и Емилия Царева. Снимка: сайт на банката

От Нова година Прокредит банк блокира авансово от сметките на клиентите си сума равна на 6 месечни такси за обслужване. Това е наречено „минимално салдо”. Тоест, в сметките е блокиран неснижаем остатък в размер на 6 месечни такси. При фирмените сметки това са 6 лв. на месец, тоест банката блокира 36 лева от парите на клиентите.

При различни видове разплащателни сметки на физически лица има подобни такси, най-често по 4 лв. месечно. Тоест банката е блокирала суми от всичките сметки на клиентите най-често в размер на 24 до 36 лева.

Новината още не са я научили всички клиенти на Прокредит банк, но във Фейсбук и форуми в интернет вече има остри коментари. Ето какво пише във Фейсбук Victor Lilov:

”Здравейте ПроКредит – начинът по който „въведохте“ „услугата“ „минимално салдо“ не ми хареса. Никак. Нали не мислите, че съм тъпак, който умира от радост да ви дава безлихвен кредит защото сте я закъсали? Смятам да си закрия ВСИЧКИ сметки при вас. С неуважение, не ваш В.Л.“

Повечето клиенти, които коментират са раздразнени и смятат новата измишльотина на банката за форма на безлихвен шестмесечен револвиращ кредит. „И аз искам на тези условия да ми отпускат кредити, а не на 14%, както им беше „най-добрата“ оферта. Да се гръмнат!”, коментира клиент на банката. Банката предлага кредити с лихва и над 15%.

Клиенти на Прокредит банк научиха със закъснение преди време, че тегленето на суми в брой под 400 лева се таксува с 1 лев. Касиерките не съобщаваха на всеки клиент за тази такса, а сумата се удържа от сметката му.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.