По какво се различава българският мозък от швейцарския

Преди няколко дни в София беше задържан поредният военен, който открил безразборна стрелба. Напил се в жилището си в Младост-3 и започнал да стреля. Жена му и детето му избягали.

За последните години има десетки случаи, в които военни или полицаи стрелят безразборно и много често убиват по някого. Пияно и дрогирано ченге на пъпа на София – на “Патриарх Евтимий” – излизайки от кръчма, гръмна с пистолет и уби ученичка, която била на улицата 50-ина метра по-надолу.

Военен гръмна с пистолета си по автобуса за Варна на магистрала “Хемус” и рани жена в ръката – нещо го изпреварили на платното и той се ядосал.

Случаите са десетки. А може би стотици. В полицейските хроники не влизат всички, освен ако не се разчуе и няма как да не съобщят.

Годен ли е българинът въобще да носи оръжие? Щом военни и полицаи стрелят безразборно…
Пътувах из Швейцария и при един пътен инцидент помогнахме с колегата на пострадалия възрастен швейцарец да си смени гумата. Той се блъсна леко на магистралата с друга кола, по нейна вина. Като отворихме багажника на огромния опел, вътре имаше една швейцарска карабина, подобна на американските М16 и пълнители. Гледахме учудено, а магистралните полицаи, които бяха дошли за 5 минути на мястото на инцидента, въобще не се впечатлиха. Това стана повод да понаучим нещо за швейцарската държава. Всеки швейцарец от 20 до 60 години е войник. Не служи по 2 години, а цял живот. Всяко лято го взимат запас за 2 седмици до месец – зависи от специалността му, възрастта, колко пъти е ходил до момента на военно обучение. И – най-важното – на всеки швейцарец зачисляват по една такава автоматична карабина и той си я държи вкъщи. До следващия запас догодина. Тоест всички швейцарци имат в къщата си автоматична карабина. На една ръка разстояние. С няколко пълнителя.

Представих си за момент – ако раздадат на всички българи от 20 до 60 години по един автомат “Калашников” с по 2-3 пълнителя…
Ще настане веселба – пукотевици по сватби, за празник, по съседа, по крадеца, който ми е обрал черешата, по идиота, който ми е надраскал колата и т. н.

За подобни инциденти в Швейцария не чух. Поне няма масовост. Всичко е някак различно там. Дори кравите им гледат по друг начин. И полицаите изглеждат интелигентно, а не като мутри – както е у нас.
Някак трудно го асимилирах – цял народ въоръжен, а не се самоизбива. А у нас – само военните, ченгетата и мутрите с пищови, ама стрелят като за световно.

А онзи швейцарец не извади от багажника карабината да гръмне “за сплашване” по колата, която го блъсна.
После бяхме на гости на един швейцарец, 20-годишен. Попитахме го къде му е карабината, тоя я свали от един шкаф и се снимахме с нея за спомен на масата. Напихме се, слава Богу, до гърмежи не се стигна. А човекът не си даде сметка,че е сложил карабината в ръцете на българи, употребили алкохол. Трябваше да се замисли, може би…

В Лозана дори видях кротък човечец, който се качи на трамвая с една картечница – отивал на военен сбор, както ми обясниха. И си носи картечницата, която му е зачислена и стои в къщата му. Е, това вече ми дойде много…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.