Не чакайте мир под чинарите в Грузия

Росбалт

Бидзина Иванишвили. Снимка: от тв екрана

За 2013 г. Ванга предрече на Грузия остра политическа криза, при все че според премиера Бидзина Иванишвили Годината на Змията ще премине в подготовка за чудно хубав живот. Тази година обаче в страната ще има президентски избори, а дотогава президентът Саакашвили може да разпъди правителството и парламента. Затова през „змийската“ година под чинарите едва ли ще цари безветрие.

* * *

Миналата година звездите се показаха благосклонни към Грузия – за пръв път от две десетилетия видяхме там мирна смяна на властта. После обаче дойде ред на т. нар. кохабитация (президентът и кабинетът представляват различни политически сили – б. р.), а местният манталитет не я понесе и грузинското битие, определено от съзнанието, прерасна в дълга серия от разследвания – политически и наказателни. Те ще продължат и тази година.

2013-а обаче е твърде отговорна за Грузия: с двувластие и вече с нова конституция страната минава към частично парламентарно управление. Съответно законът намалява правата на президента, което буди излишък от емоции и в бившата президентска партия, и сред действащата власт в лицето на коалицията „Грузинска мечта“. Междувременно се променят законовите норми за съдебната система.

Саакашвили си тръгва след изборите наесен – конституцията не предвижда трети президентски мандат. Но партията му „Единно национално движение“, която мина в опозиция след октомврийските избори, все така ще се бори за власт и ще излъчи кандидат за висшия пост.

Още не се знае кого точно – в Грузия днес арестуват или привикват на разпити бивши министри и приближени на президента. Затова пък лидерът на управляващата коалиция – милиардерът Иванишвили, посочи вече своя фаворит: той иска за президент известния конституционалист, днес председател на юридическата комисия в парламента, Вахтанг Хмаладзе.

Иванишвили впрочем предупреди, че има време да размисли и да предложи някой друг. Което означава, че в коалицията може да започнат борби за местенце по-близо до „силния човек“.

Саакашвили обаче не вярва премиерът и екипът му да се задържат на власт. Той заплашва да наложи вето ту на един закон, ту на друг – явна спънка за вътрешнополитическия живот. Запитан дали смята да разпусне правителството (а после и парламента), президентът не дава еднозначен отговор. Нищо чудно: грузинските сценарии задминават всякаква логика и прогнози.

Не бива да забравяме и друго: по данни от анкета на американски социолози, в момента „Грузинска мечта“ и лично Иванишвили разполагат с подкрепата на повечето хора в Грузия. Осемдесет на сто от участниците харесват по-специално новия премиер, а само 29 процента симпатизират на Саакашвили.

Помолени да назоват политическата сила с възгледи, най-близки до населението, 63 на сто посочват управляващата коалиция и само 10 процента – партията на Саакашвили. „Мечтателите“, доволни от това, заявяват, че допитването отразява реалните нагласи в грузинското общество и президентът може да насрочи нови избори още за утре. При все че когато предишни анкети не бяха в тяхна полза, „мечтателите“ изразяваха съмнение в данните. С една дума, проучванията на американците не са напълно сигурни и е трудно да схванем същинската нагласа на обществото в Грузия, темпото и вектора на всяка промяна в настроенията.

Тази година хората очакват да получат от новата власт всички благини, обещани от нея предизборно. Например почти двукратно поевтиняване на тока и природния газ. Но се разбра, че през 2013 г. токът ще поевтинее средно с 24,5 на сто само за онези, които го използват пестеливо – до 300 киловатчаса месечно. Сиреч при новия подход грузинците ще плащат с 2,15 цента по-малко, средно 7 цента. Но който си позволява лукса да разходва над 300 киловатчаса месечно, ще плаща тока по старата цена – 11 цента.

Цената на природния газ обаче едва ли ще намалее през 2013 г. През декември Иванишвили замина за Азербайджан, по-специално за да издейства от президента Алиев отстъпка от цените за Грузия. Но му бе отговорено, че Баку и бездруго продава на Тбилиси газ в пъти по-евтино от пазарната цена – по 145 долара за 1000 кубика. Сиреч само с 15 долара по-скъпо, отколкото на собствените си потребители.

Все пак Иванишвили обеща да намали ценовото бреме, макар и „символично“, като „потърси възможности вътре в Грузия“. А газовата тема е крайно актуална за страната, където няма централно парно и мрежа за топла вода, тъй че се налага хората да монтират автономни системи. Чиято поддръжка излиза три-четири пенсии месечно, ако говорим за обикновен тристаен апартамент.

Затова пък тази година е обещано населението да получи минимална медицинска застраховка от държавата – бюджетът ще отпусне за целта 800 милиона лари (490 милиона долара). Засега впрочем не се знае точно какви медицински услуги ще включва пакетът – темата се подминава с мълчание, защото бюджетът вероятно ще плаща само неотложните операции.

Здравеопазването, образованието и развитието на селското стопанство са признати за приоритет на кабинета през 2013 г. Иванишвили обещава например да формира фонд за развитие на аграрния сектор в размер на 620 милиона долара, да отпуска на селото заеми срещу 0 до 3 на сто лихва, да купи за селяните 400 трактора, 200 мотоблока и „да изоре безплатно много големи площи“. Очаква се да бъде осъществена и мащабна програма за напояване. А военните да получат съществено увеличение на заплатите.

Иванишвили смята да поглези грузинците с тези дребни радости, като намали разходите на президента и неговата администрация, на министерствата и Съвета за национална сигурност, който „е харчел твърде много, за да лобира за Саакашвили“. По-точно разходите на Съвета са орязани от 18,5 милиона на 1,15 милиона долара. Освен това новите власти ще понапълнят бюджета, като се откажат „да купуват незнайно какви въоръжения, танкове и самолети“.

Премиерът обаче предупреди, че тази година хората няма да усетят кой знае колко резултата от дейността на новия кабинет, тъй като от гледище на икономическия растеж и инвестиционната активност 2013 г. ще мине в „подготовка“ за тоталното благоденствие. Идната година ще е „по-добра“, увери той, а през 2015 г. „хората ще усетят подобрение, което ще проличи в семействата и в джоба им“. А 2016 г. вече ще е „много добра“. С една дума, след 22 години независимост грузинците отново чуват призиви да чакат като кон на празни ясли.

За външнополитическите движения на Грузия също се готви режим на изчакване. Чакайте, значи, да ни приемат някой ден в НАТО и Евросъюза, да си върнем някой ден (ама със сигурност!) Абхазия и Южна Осетия, а и да станем добри приятели с Русия. Опозицията подозира, че новите грузински власти всъщност са избрали точно последната цел.

Тук обаче нещата стигат до абсурд – във всички действия и изявления на Иванишвили и сие опонентите им виждат гласа и ръката на Москва. В намерението на правителството да преразгледа програмата за строеж на нови ВЕЦ-ове например те съзряха отказ от енергийната независимост на Грузия: целта уж било страната в угода на Москва пак да остане „само с една жица, идваща от Русия“.

По същия начин бе изтълкувано изказване на Иванишвили, пожелал да си изясни нещата около строежа на нова железница от Азербайджан до Турция през грузинска територия – дали ще се намали стокооборотът, осигуряван сега чрез пътните превози и местните пристанища.

Стигна се до обяснения между Иванишвили и Алиев; наложи се грузинският премиер да го убеждава, че железницата, алтернативна на руската Транссибирска жп магистрала, непременно ще бъде построена изцяло. Пак по време на визитата му в Баку стана ясно, че Иванишвили не се противи (в угода на Москва) срещу превоза на горива от Каспийския регион до европейските пазари през грузинска територия. И че Грузия изобщо има цял куп съвместни проекти с Азербайджан.

Същевременно руската тематика и проблематика остава повече от актуална за Грузия. В края на 2012 г. грузинската продукция започна да се връща на руския пазар и това вероятно ще продължи. Иванишвили е доволен от изявленията на Путин за Грузия – „предпазливи и позитивни“. Някои руски чиновници впрочем правят все още „неприятни изказвания“ за Тбилиси, но грузинските власти не реагират и ги посрещат „с търпение“ каза Иванишвили.

Премиерът сякаш убеждава хората в Грузия да не се сърдят много-много на Русия: „Дори ако руското политическо ръководство прояви желание да се откаже от признаването на Абхазия и Южна Осетия, процесът ще е труден, понеже то също има свое население, свой електорат“. Иванишвили впрочем отбеляза, че не разполага с данни Москва да готви отказ от независимостта на отцепническите грузински региони.

С една дума, новата година, вместо да обещава на Грузия безветрие под чинарите, по-скоро я заплашва с политически трусове без икономическо благоденствие и с твърде стабилна външна политика. Колкото до Саакашвили, върху когото хвърлят цялата вина за липсата на демократичен и социално-икономически ренесанс, астролозите му предсказват само най-хубави неща. Годината на Змията ще бъде за него време, изпълнено с ентусиазъм, творческо вдъхновение и – внимание! – година на „успехи и победи“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.