Найденов не знае колко земя е раздал. Оправданията на ГЕРБ са унизителни

Калина Андролова. Снимка: архив e-vestnik

Бойко Борисов призова БСП да престанат да бъдат нагли и да отидат в Несебър да видят какво са направили. Става дума за класическа измама с държавен ресурс, в случая земя, която се обезценява многократно, за да бъде придобита от частно лице. В конкретния случай ощетяването на държавата може да се оцени на около поне 3,5 милиона лева.

Правителството на ГЕРБ, ни лук яло, ни лук мирисало, веднага вписа сделката в пасивите на Станишев като някак недостойно разясни, че всичко е започнало още през 2007-а с искане да се извади парцела от горския фонд и прочее подробности. Защо недостойно? Защото какъвто и гаф да стане при правителството на Борисов, той неминуемо се обяснява и оправдава с правителството на Станишев. Но ако се открие втори лъч на метрото например, то това безспорно се тиражира като единствена заслуга само на Борисов. „Аз ви направих метро, за да сте европейци”, и така нататък. Тази евтина папагалщина вече взе доста да ни дотяга. Интересно през следващия си мандат, ако има такъв, кое предишно управление ще обвинява Борисов? Собственото си ли?!

Популизмът на ГЕРБ е доста унизителен за интелекта на българските граждани, повечето от тях все пак са ходили на училище и могат да правят логични заключения. Междувременно главният архитект на Несебър Валентин Димов поясни публично, че миналата година проектните документи за това, което трябва да бъде построено на този терен, който иначе е част от Натура 2000, са върнати за повторно произнасяне в оторизираното министерство и то отново е потвърдило становището си, че върху този терен може да се строи.
Тоест, и продажбата на земята, и разрешението за строеж са се случили при правителството на Борисов. Не само това, но електронният сайт „Бивол” разкрива, че фирмата-купувач на терена „СЛЕ груп” ООД, чиито управители са съдружници с кумеца на Цветан Цветанов, та точно тази фирма има заведено искане от 2011 година за отчуждаване на още три терена гори край Несебър, около 21 декара.

Дето се вика, има още свободен въздух за бетониране по българското Черноморие, така че всяка власт дозастроява к’вото може. Бойко Борисов непрекъснато се учудва защо нападат яростно именно неговото правителство, което строи магистрали и спортни съоръжения, след като предишните правителства толкова били крали, че разсипали България?!

Всъщност, отговорът е прост. Хората очакваха от него той да бъде различен по отношение именно на държавността. Избирателите искат да имат управник, който най-сетне да спре разграбването на тази изтощена, оглозгана до кокал, държава. Избирателите имат огромна нужда от нов вид властник, от управленец от съвсем нов порядък, който да въведе в тази страна ново мислене, нови практики, различни от щетите, които досега биваха нанасяни на нашата страна.

Лесно е да се откажеш от сделката, когато медийния скандал е в ход и да разпоредиш проверки по цялото Черноморие. Предизборен прах в очите на слепите. Но не е лесно да промениш системата, да бъдеш друг държавник. ГЕРБ продължи да действа в досегашния режим, включително като въвежда или като прави опити да въвежда поправки в законите, с които да затрива или раздава бизнеси. Както се изразява депутатът от ГЕРБ Емил Димитров, зам.-председател на парламентараната комисия по земеделието и горите: „България е наша, гората е наша, ще правим каквото си искаме, с вас или без вас!”

Министър Найденов не може да отговори на въпроса колко процедури по отчуждаване на земи от горския фонд е започнало неговото ведомство и в чия полза. Става ясно обаче, че порочните практики съвсем не са прекратени, а си продължават и при правителството на Борисов. Въпросът за броя на процедурите по отчуждаване, на който се затруднява да отговори министър Найденов, не е свързан само с подценяването на държавния ресурс и с далавераджийското обогатяване на определни лица за сметка на държавата.

Въпросът за горския фонд, който се превръща в строителни площадки е свързан директно с качеството на едно от най-важните пера в иначе ограничената икономика на България – туризма. Ние вече успешно постигаме това – да предлагаме железобетон, разгул и алкохолна драматичност за тайфи надрусани чужденци, падащи си по проституция и хазарт.
Понякога срещам из чуждата преса и твърде неприятно описание как туристите по българските курорти се плацикат там, където се изливат фекалните води. Чудна реклама за туристическия ни бизнес.
Въпреки това държавата продължава да отчуждава терени, които да бъдат застроявани.

Не е ли парадоксална способността на българските управници да унищожават бъдещето на тази страна?! Някъде из форумите в интернет пространството прочетох готино предложение: Европа трябва да приеме закон по примера „Магнитский” за защита на гражданите от разбеснели се чиновници…

Коментарът е от предаването „Деконструкция“ по БНР

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.