Защо болестта на Хилари Клинтън тревожи Вашингтон

в. Кориере дела сера

Хилари Клинтън и Барак Обама пред Овалния кабинет. Снимка: Белия дом

Новините, разпространявани от Държавния департамент на САЩ не могат да бъдат по-розови. Хилари беше изписана от болницата. Хилари ще свидетелства пред Конгреса по случая с атентата в Бенгази на 11 септември миналата година, в който загина американският посланик в Либия. Хилари днес се връща на работа.

Но броени дни след бързото изписване на държавния секретар от болницата в Ню Йорк, където беше приета на 30 декември заради съсирек в близост до мозъка, неизвестността около действителното здравословно й състояние се задълбочава.

Първи би тревогата в. „Нешънъл инкуайърър“, таблоидът, обичащ скандалите. „Зад кулисите Хилари е имала силни главоболия, проблеми с паметта и ужасни мигове на изключвания и нейни близки твърдят, че тя има тумор на мозъка, но държи това да се пази в тайна“, написа вестникът.

Държавният департамент ясно и категорично опроверга това писание и го нарече безсмислица. Но това не помогна да се разсеят съмненията на блогърите, на журналистите или на обикновените американци. Мнозина се запитаха как така едва след „сензационната новина“ на таблоида държавният департамент се реши да разкрие на света, че Хилари е била приета заради тромб, който за втори път след онзи през 1998 г. е можело да я изпрати на оня свят.

И ако, както твърдят нейните лекари, Хилари ще се възстанови напълно, как да си обясним снимките на отчаяната й дъщеря Челси, засечена да ридае на излизане от болницата в Ню Йорк, след като беше посетила майка си, която на теория е извън опасност?

Вече седмици наред Хилари е под строг медицински контрол, след като в средата на декември заради обезводняване след чревен вирус тя припадна и си удари главата, при което получи сътресение на мозъка. Единственото сигурно нещо е, че новините за здравето й са доста оскъдни.

„Прекалено много време им отне, за да съобщят подробности на медиите“, възмущава се влиятелният блогър от изданието „Пейдж“ Марк Халпърин. Той обвинява Държавния департамент в покриване на истината. „Хилари е обществена фигура и в качеството й на такава, прозрачността е задължителна“, посочва той.

Или казано с други думи здравето на Хилари е държавен въпрос, където правото на неприкосновен личен живот не може да съществува. Покриването, за което всички намекват, не е „дипломатическата болест“, приписана й от влиятелни консерватори като Джон Болтън, бившия посланик на САЩ в ООН по времето на ерата на Джордж Буш-младши. Според Болтън Хилари се била престорила на болна, за да избегне свидетелстването пред Конгреса за нападението в Бенгази.

Хилари, която винаги е казвала, че е готова да свидетелства, ще предаде поста си на сенатор Джон Кери. Но това ще стане по един малко по-различен сценарий от този от миналия месец, когато оракулът на американските социолози Нейт Силвър говореше за сигурна и неизбежна кандидатурата на Хилари Клинтън за президентските избори през 2016 г., а пък републиканското гуру Нют Гингрич прогнозираше нейната сигурна победа тогава.

„След четири години Хилари ще е на 69 години, тоест ще бъде на същата възраст както Роналд Рейгън, когато стана най-възрастният президент в Белия дом“, написа през декември в. „Вашингтон пост“, според когото, ако Хилари откликне на призивите да се кандидатира за президентския пост, то въпросите за нейното здраве ще стана основна тема. И този път нейният екип ще трябва да намери начин да дава точните и изчерпателни отговори.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.