Ако Чавес не успее да се закълне…

Би Би Си

Уго Чавес се самоиздигна като водач на антиамериканизма в съвременния свят. Снимка: ЕПА/БТА

На 10 януари се очаква президентът на Венецуела Уго Чавес да положи клетва след като изборната победа през октомври му осигури нов шестгодишен мандат. С приближаването на датата обаче се множат съмненията дали държавният глава, който се лекува в Куба след поредната операция от рак, ще може да присъства на церемонията в Националното събрание.

Конституцията на страната не предвижда какво може да стане, ако церемонията не се състои в уреченото време. Политолози, а също и политици – представители на кабинета и на опозицията, предлагат различни сценарии и тълкувания.

Според някои датата за встъпване в длъжност няма начин да се отложи. И при невъзможност Чавес да присъства лично на церемонията ще трябва да бъде обявено, че президентът „временно отсъства“ – така фактическото положение ще бъде признато де юре.
Други смятат, че е време да се разгледа и възможността за „абсолютно отсъствие“ на първото лице в държавата. Съответно ще са необходими нови избори, според конституцията – в срок до 30 дни.

„Абсолютно отсъствие“?

И тъй, някои аналитици и експерти заявяват, че не се ли яви Уго Чавес на клетвената церемония на 10 януари, може да бъде обявено „абсолютно отсъствие“ на държавния глава, което ще означава нови избори. Според тях предишният президентски мандат на Чавес на 10 януари изтича и ако не бъде подновен чрез церемония по встъпване в длъжност, страната ще остане без президент.

За „абсолютно отсъствие“ на държавния лидер се споменава в чл. 223 от конституцията на Венецуела. Някои експерти твърдят, че този член не предвижда неявяване на избрания президент на клетвената церемония. Отсъствието на президента може да бъде признато за абсолютно например поради „постоянна физическа неспособност“ да изпълнява задълженията на държавен глава. Съответното решение трябва да бъде взето от Върховния съд при одобрение от Националното събрание.

Теоретично парламентът може да признае президентския пост за вакантен, но законодателите едва ли са готови за такава стъпка.

Или „временно отсъствие“?

Мнозина, най-вече политици от опозицията, залагат на варианта с „временно отсъствие“ на президента. При това положение е редно да го смени председателят на Националното събрание Диосдадо Кабейо.

Самият Кабейо се позовава на чл. 231 от конституцията, според който, ако президентът по някаква причина не може да се закълне пред Националното събрание, има възможност да встъпи в длъжност, полагайки клетва пред Върховния съд. Както твърди Кабейо, конституцията не определя време, нито място за този вариант на церемонията по встъпване в длъжност.
Някои конституционни експерти обаче поставят под съмнение неговия аргумент, тъй като за церемонията във Върховния съд се говори в същия параграф, който е приложим за 10 януари. Сиреч се подразбира, че клетвата тъй или инак трябва да бъде положена същия ден.

Избори?

Кабейо смята, че опозицията използва датата 10 януари като довод, който би й помогнал да се отърве от Чавес в политически план. Противниците на президента обаче надали имат подобни намерения.

Предсрочните избори за президент фактически ще са проблем за опозицията, изгубила миналата година и президентския, и губернаторския вот.

Луис Висенте Леон, президент на социологическия център Datanalisis, прогнозира наред с други аналитици, че в случай на предсрочни избори ще бъде предпочетен вицепрезидентът Николас Мадуро, посочен за приемник от Чавес.

„Ако изборите се организират в най-близко време, ще са добре дошли за Мадуро. За момента той е отражение (на Чавес)“, писа Леон в микроблога си в Туитър. Освен това опозицията не е излъчила досега официален кандидат-президент. Такъв може да стане Енрике Каприлес, изгубил срещу Чавес изборите през октомври, но преизбран през декември за губернатор на щата Миранда.

Според някои наблюдатели обаче поражението му в президентските избори сериозно застрашава шансовете отново да стане единен опозиционен кандидат.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.