Израел: Повече никога прекалено слаби манекенки!

в. Уолстрийт джърнъл

Т.нар. „хероинов шик“ изчезва от модните подиуми. Снимка: супермоделс

Новият закон в Израел, забраняващ кльощавите манекенки, отново постави на дневен ред една неудобна тема за модната индустрия, която отдавна е критикувана, че явно рекламира неестествено слабото тяло като стандарт за красота. И отново държавите са разединени в мненията си как да се справят с проблема с прекалено кльощавите модели – със закон или по други начини.

Израелският закон, който влезе в сила на Нова година, забранява модели с индекс на телесната маса (ИТМ – показател, който се изчислява на базата на височината и теглото), по-малък от 18,5, да се появяват в реклами. Според този стандарт за ИТМ манекенка, висока 1,77 м, не може да тежи по-малко от 53,9 кг.

Законът също така изисква изданията да предупреждават, когато публикуват коригирани снимки на модели – мъже и жени, така да изглеждат още по-стройни, отколкото са.

Поддръжниците на закона в Израел се надяват, че той ще насърчи използването на модели с по-здрав вид в местните реклами.

Проблемът с кльощавите модели е емоционална тема за потребителите, откакто моделът Кейт Мос спомогна за налагането на „хероиновия шик“ в началото на 90-те години. Критиките бяха насочени както към здравето на манекенките, така и към нездравия външен вид, налаган като образец за подражание на младите момичета от списанията и модните реклами.

След като няколко манекенки починаха от анорексия през последните години, общественото негодувание принуди властите в редица страни, включително Испания и Италия, да се опитат да регулират теглото на моделите. Модното шоу на Мадрид не позволява участието на жени с ИТМ под 18. Седмицата на модата в Милано не допуска модели с ИТМ под 18,5.

Съветът на американските модни дизайнери, главният представител на модната индустрия в САЩ, предпочете да наблегне на препоръки за здравословни условия на труд. Реагирайки на новината за израелската забрана, Стивън Колб, изпълнителен директор на Съвета, заяви, че не желае да дава оценка на това как другите държави се справят с проблема.

Той подчерта, че Съветът има програма, действаща от шест години, предназначена да осигури здравословна среда за моделите на базата на препоръки от диетолози, специалисти по хранителни разстройства и инструктури по фитнес. „Никога не сме действали насила, предпочитаме да информираме и да образоваме“, обясни той.

Колб заяви, че не се планира лобиране за закон в САЩ, забраняващ модели с тегло или ИТМ под определени стойности. През 2007 г. Съветът предприе здравна инициатива, която наред с всичко друго да определи и дали някои модели са нездраво слаби.

Съветът в партньорство с модната индустрия, медицински експерти и треньори по фитнес сформира комитет, който да предложи препоръки, стимулиращи „здравословен начин на живот и работна среда“.

Препоръките включват информиране на хората от бранша, за да могат да идентифицират първите предупредителни признаци за хранително разстройство, насърчаване на манекенките с хранителни разстройства да потърсят професионална помощ, или иначе няма да могат да дефилират повече, осигуряване на здравословни ястия, закуски и вода зад кулисите по време на ревюта и фотосесии, забрана да се наемат модели под 16 години за ревюта, както и модели под 18 години да работят след полунощ за проби или снимки.

„Смятаме, че това успя да създаде осведоменост“, каза Колб. Той добави, че организацията всяка година изпраща писмо до членовете на бранша, напомняйки им за препоръките.

Според него, откакто са в сила препоръките, американската модна индустрия „е направила големи крачки напред, особено по проблема с възрастта. Рязко намаля броят на малолетните модели, работещи по време на седмицата на модата. Ние вярваме в последователното изпращане на послания, не в размахването на пръст, а в колективните усилия на индустрията за осигуряване на здравословни работни условия“.

Александра Шулман, главен редактор на британския „Вог“, написа през 2009 г. писмо до водещи модни дизайнери с молба да шият мострите си в по-големи размери, така че списанията да могат да наемат по-едри модели, които да ги облекат. Година по-късно тя изрази разочарование, че усилията й не са успели да доведат до промени.

Но усилията за регулиране на теглото на манекенките в Испания и Италия също не постигнаха особени промени, донякъде заради трудностите при определянето на надеждни методи за измерване на теглото и здравословното състояние.

Миуча Прада – една от дизайнерите, смятани за отговорни за движението „хероинов шик“, преди две години започна да използва по-закръглени манекенки. Супермоделът Лара Стоун, която се прочу с това, че облича образци с размер 4 вместо 0, по формите си прилича по-скоро на супермоделите от 80-те. Извивките на Ким Кардашиян са повече в стила на Мерлин Монро, отколкото на Кейт Мос. И манекенките действително изглеждат, макар и мъничко, не толкова кльощави на модните подиуми през последните сезони.

БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.