Нов гаф на Плевнелиев. Сигурно пак ще се скара, че не уважаваме институцията

Не му върви с географията на президента Плевнелиев. Още не отшумял гафа със снимката на планината Колорадо като българска забележителност в приветствието му за Нова година, а ето че поздрави проф. Христо Пимпирев като първия българин, стъпил на Южния полюс. Което изобщо не е вярно. Пимпирев е най-малко третия българин там (виж тук подробности). И в посещението му няма никакъв героизъм или постижение. Също така България не е дала една стотинка за пътешествието на Пимпирев дотам, той сам си е намерил спонсори. Но държавата, в лицето на президента, вдига патардия, сякаш тя го е командировала.

На официалния сайт на президента още стои (към 9 януари сутринта) съобщение: „Президентът Росен Плевнелиев изпрати поздравително писмо до проф. Христо Пимпирев, който стана първият българин, развял родния трибагреник на Южния полюс. „Вие ни дадохте още един повод за национално самочувствие и вяра в българския дух”, написа държавният глава в поздравлението си до проф. Пимпирев. Като че ли някакво геройство е извършил. А Пимпирев е пристигнал със самолет и кацнал на полюса при американската база там, както тук идват много туристи.
Още в края на октомври миналата година президентът приветства „амбициозната задача на проф. Пимпирев да стане първия българин, стъпил на Южния полюс. Това ще бъде поредната стъпка в утвърждаването на българския изследователски дух на ледения континент”, заяви тогава държавният глава.
След реакцията в социалните мрежи Софийският университет коригира информацията на сайта си, че Пимпирев е първия българин стъпил на Южния полюс. Но не и президентството, което е изпаднало в еуфория и патриотичен патос.

Президентът Плевнелиев демонстрира високо самочувствие. След гафа с новогодишното приветствие, той размаха пръст чрез свое официално изявление, че коментарите за гаф били неуважение към институцията, че той не се занимавал със снимки и сам си пишел речите.

Не е срамно друг да ти пише речите, ако си президент. Срамно е да не осъзнаеш, че гаф има и да не се извиниш. Или поне да изразиш съжаление. Виновните му съветници и хора от екипа още не са наказани. Нито онези будали от БНТ.

Коментар в интернет обобщава за новия гаф на президентството: „Какъв Южен полюс, какви пет лева! Такава нагла заблуда вече ни идва в повече… Пътуването до станцията не е никакъв проблем, стига да си платиш билета. Голям подвиг, няма що. Остана само да виси въпросът защо никой не разобличава тази инсинуация…“

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.