В десетката: Какво ни очаква през 13-ата година?

Антон Митов. Снимка: личен архив

Няма значение дали на втория, третия или деветия ден от 13-ата година ще реша да направя своя прогноза за Новата година.

И това се дължи на факта, че в стомаха ми продължават да се блъскат парченца домашна кървавица, скромно поляти с мелнишко вино, а в съзнанието – една неразрешима дилема: следваше ли на новогодишното обръщение на президента да се постави червена точка +16?

Ако – да, то това не само щеше да подчертае, че е адресирано към зрели хора, но и че в него се съдържат пожелания в рамките на приличието. Ако – не, то това автоматично ни караше да се замислим, че нивото на неговите възприятия и съдържанието са – детски.

Миналата година беше високосна и затова тя бе по-лека, някакси. Тази е под номер 13, което автоматично означава, че не е добре. Ще има референдум за АЕЦ „Белене“, предстоят и избори. А правителството и опозицията не са се променили.

Опозицията твърди, че корупцията мирише на гербери, а управляващите отговарят, че мирише „и на партизани, и на партизанщина, и шума“. И сами си определят, че „корупцията все пак трябва да е в някакви граници“. Може би само в рамките на няколко дюни в Несебър.

Нищо не се е променило и силата на разсъжденията са лоши. И политиката се извършва неправилно. И, когато лошото държи грешна посока, от година на година в страната трябва да се получи още по-лошо, нали?

Освен това нашият лидер остарява и чертите на характера и поведението започват все по-често да се променят.

Проблемите започват да стават все по-забележими. Правителството не е в най-добрата си форма. И те, и опозицията започват да се държат зле.
Да не забравяме и факта, че по принцип, колкото по-дълго човек е на власт, толкова повече губи всякакво чувство за реалност, но придобива чувство на непогрешимост, толерантност и други подобни, дори и по отношение на Македония.

През последната година се създадоха ограничителни закони, изменения и разпоредби. Включително и за пушенето в заведения. При тази липса на всякакво разнообразие в живота, поне да бяха оставили утехата да се изпуши една цигара на спокойствие.

Така че, активистите на опозицията правейки прогнози за 2013 година, трябва преди всичко ясно да си изяснят каква по точно ще бъде тя.
Освен това ще ни се наложи съвсем изкъсо да следим цените на горивата. Днешното ни „благополучие“ се дължи изключително на тях. Ако те се вдигнат, нищо няма да ни спаси от катаклизма. Всъщност от катаклизъм няма как да се спасим.

Ще има земетресения и вторични трусове, ще се цепят стени и тръби в домовете на хората или просто ще излизат от строя от старост или лош ремонт. Всяка година ще се запомня с някакви трагедии и няма никаква причина те да бъдат избегнати и през 2013-а.

И поздравявайки с Новата 13-а година, искам да ви кажа, че въпреки всичко годината ще бъде хубава. Такава, каквато е била преди един век 1913 година.

Годината, в която не е имало Световна война, сложил се е краят на Балканската и Междусъюзническата войни, открита е Централната баня в София и е създаден ФК „Славия“.

От сайта Котка с цигулка

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.