Хейгъл и Бренън – нова политика в сигурността?

Барак Обама номинира бившия сенатор републиканец Чък Хейгъл за министър на отбраната и на съветника му за борбата с тероризма Джон Бренън за директор на ЦРУ.

Американският вестник „Ню Йорк таймс“ коментира, че Обама е избрал двама свои доверени съветници, които може да му помогнат да придаде през втория си мандат нов тон и евентуално нова посока на политиката в областта на сигурността. И двамата кандидати обаче трябва да отговорят на сериозни въпроси, преди да могат да очакват, че ще бъдат утвърдени от Сената, подчертава ежедневникът.

„Окуражени сме от това, което чуваме за предпочитанието на Хейгъл към решаване на иранския проблем чрез преговори, за нежеланието му да отиде на война, за подкрепата му за сигурността на Израел, за (уреждане на израелско-палестинския конфликт на основата на съвместното съществуване на) две държави, за намаляване на ядрените оръжия“, отбелязва „Ню Йорк таймс“ и определя бившия сенатор като разумен и умерен републиканец. В същото време той трябва да отговори на въпроси, свързани например с критиките му срещу хомосексуалистите.

Джон Бренън работеше в близко сътрудничество с Обама през първия му президентския мандат като негов съветник за борбата с тероризма, посочва вестникът. Преди четири години обаче той се отказа от възможността да стане директор на ЦРУ, след като правозащитници го разкритикуваха, че не е успял да спре използването на мъчения при управлението на предишния президент Джордж Буш син.

В друга статия „Ню Йорк таймс“ отчита, че Бренън ще поеме една агенция, която е била променена от повече от 10 години на тайни войни. Въпросът, пред който ще се изправи, ако номинацията му бъде утвърдена от Сената, е дали ЦРУ трябва да остане в центъра на секретните американски паравоенни операции, най-известни от които са въздушните удари с безпилотни самолети, или да възстанови традиционния разузнавателен капацитет, който според ветерани от бранша е атрофирал през годините на преследване на терористи.

Друг американски вестник – „Вашингтон пост“ – пише, че двете номинации говорят за корекции в курса на Пентагона и Централното разузнавателно управление – институции, чиято дейност е била насочена главно към смъртоносни задачи през повече от десетте години на война.

Президентът на САЩ формира екип в областта на националната сигурност, предназначен за епоха на по-малък по мащаб, но траен конфликт, екип, който ще контролира връщането у дома на изтощените американски войници и ще упражнява властта си чрез точно насочено използване на санкции, отбелязва ежедневникът.

Британският вестник „Файненшъл таймс“ посочва, че Обама е съставил новия си екип в областта на сигурността от свои доверени хора, които да наблюдават преследването на терористи, орязването на бюджета за отбрана и свиването на американските военни операции в чужбина.

Президентът на САЩ пренебрегна критиките срещу двете номинации и по-конкретно по адрес на Чък Хейгъл заради позициите му за Иран и Израел. Той е упрекван, че е прекалено мек към Ислямската република и че не подкрепя достатъчно еврейската държава.

Друг британски вестник – „Гардиън“ – пише, че след като президентът на САЩ бе принуден да оттегли номинацията на Сюзан Райс за държавен секретар, сега номинациите на Чък Хейгъл и Джон Бренън подготвят почвата за конфронтация с републиканците. Мнозина съпартийци на Хейгъл са особено недоволни от това, че според тях Хейгъл не подкрепя достатъчно Израел.

Френският вестник „Фигаро“ определя номинацията на бившия сенатор републиканец като смел ход. Докато според експерти утвърждаването на Бренън не би трябвало да създаде проблеми, то срещу Хейгъл има силна опозиция в собствената му партия.
БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.