Полицейска медийна медиация в полза на по-силния

Иво Инджев

Имаше един виц за чужденеца, който искал да си осинови едно от многобройните деца на Асан и въодушевеният продавач, рекламирайки едно от момченцата си, похвалил сина си ентусиазирано: толкова било послешно, че като го напсувал на майка, после изпълнителното дете станало баща на следващите бебета в семейството…

Извинявам се, ако звучи неприлично, но в реалния живот днес се случи нещо подобно: от години говоря и пиша за недосегаемостта на медиите, които никога не попадат в полезрението на правоохранителните органи. Откупват се благодарение на своето послушание и готовност да служат на всеки нов господар. И изведнъж се случи пробив: полиция нахлу днес в една телевизия за обиск!

Малка подробност е фактът, че полицейската атака не е срещу онези, големите телевизии.Тъкмо обратното, голямата телевизия Би Ти Ви и официозната ТВ 7 са в остър конфликт с потърпевшите.

Съответно двете големи (според собствените им претенции) телевизии, по сведения на очевидци, цитирани от Kafene.net, най-случайно първи се оказали със снимачни екипи на мястото на полицейския обиск в ТВ +, която, макар това да не е посочено в търговския регистър, се свързва с кабелния оператор Булсатком, вкопчен от две седмици в открита борба за надмощие по условията на разплащането тъкмо с Би Ти Ви и ТВ 7.

Страна по този спор, както се оказва, излиза полицията.

И забележете отново: тя не нахлува в офисите на другата страна, на големите телевизии, а прави голяма акция в офиса на малката ТВ+. Каква ти тук равнопоставеност в една война, в която е ясно кой поръчва музиката и полицията!

Официозната формулировка на повода за първия по рода си изблик на желание за държавно ровене в мръсното бельо в медийната спалня, напомнящ обаче на разправата на Путин с нелоялни към него бизнесмени в същата област през есента на 2000-та година в Русия (когато на зрелищни акции бяха изпратени командоси да окупират телевизионни студиа), е класика: сигнал за данъчни нарушения.

Ще чакаме да изтече някаква информацийка в Уикилийкс за прегрешенията на местния Асан(ж) при размяната на псувни в конкурентната битка на телевизионния пазар , взети толкова сериозно от „когото трябва” в държавата.

Май трябва да внимавам какво си пожелавам (с моите претенции за намеса в недосегаемите медийни ловни полета), че току виж ме обискирали за проверка на долното бельо по повод на горното!

От блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.