Вацлав Клаус очаква приемника си след 23 години обич и омраза

Вацлав Клаус. Снимка: еуреферендум – блог

Деветима кандидати – от аристократичен външен министър до композитор с татуировки по цялото тяло – ще се борят през уикенда да наследят Вацлав Клаус като президент на Чехия при първите преки избори в страната за този пост.

Клаус, който е поклонник на свободния пазар и напаст за чиновниците в Брюксел, ще се оттегли на 7 март след 23 години на върха на чешката политика. Малцина обаче вярват, че той ще кара пенсията си на игрището за голф.

Вацлав Клаус е малко като съвременния джаз. Или го обичаш, или го мразиш. Политикът ветеран, служил като финансов министър и министър-председател, преди да наследи основния си враг Вацлав Хавел като президент през 2003 г., разпалва силни страсти.

„Г-н Клаус е човек с две лица“, каза коментаторът от водещия финансов всекидневник „Хосподарске новини“ Петър Хонзейк. „Даже бих казал, че има двама Клаусовци“, заяви той за Би Би Си.

„Първият е човекът, който осъществи икономическата трансформация без сериозните социални проблеми, преживени от други централноевропейски страни. Той научи чехите на капитализъм. Но в края на 90-те години на 20-и век политическата репутация на Клаус започна да се влошава. Той започна да пренебрегва корупцията и подкупите. А ако погледнете президентството му след 2003 г., ще видите толкова много популизъм и еврофобия. В началото на 90-те години на 20-и век силно подкрепях г-н Клаус. Сега съм на обратния полюс. Той не заслужава нищо друго“, каза Хонзейк.

Със сигурност изглежда, че на Клаус му доставя удоволствие да си създава врагове. Повечето журналисти са преживели случки, при които са били подигравани или по-лошо – демонстративно пренебрегвани от него. Историите за неговата надменност са пословични. Веднъж, когато пристигнал за телевизионно интервю в австралийския парламент, той отказал да премине през метален детектор. Това не било подходящ вход за президент. Интервюто било отменено.

Неговите възгледи за околната среда са известни по света. Той е единственият държавен глава, който открито оспорва твърдението на Междуправителствената експертна група по промените в климата (МЕГПК), че глобалното затопляне е причинено от човека. Книгата му „Синя, не Зелена планета“ е преведена на 20 езика. Той не се страхува да говори каквото мисли.

В другата част на града, в офисите на неговата пиар фирма, Томаш Ирса изказа размисли за наследството му. Бившият заместник-председател на чешките „Млади консерватори“ беше доста по-благоразположен, особено когато стана дума за критичните възгледи на президента към Европа. „Вацлав Клаус е един от най-последователните политици в своите възгледи, може би най-последователният, каза Ирса за Би Би Си.

„Когато в началото на 90-те години на 20-и век той открито критикуваше европейската интеграция, някои го окачествяваха като аутсайдер, като някой, който е напълно извън обхвата на европейската дискусия“, заяви той. „Това беше още през 90-те години на 20-и век. Днес мисля, че със същите тези възгледи и при реалността, променяща се по начина, по който се променя, изведнъж той е в преобладаващото течение“, заяви Ирса.

Но даже някои поддръжници на Клаус бяха разгневени на 1 януари, когато той обяви широкообхватна амнистия. Не ставаше въпрос за решението му да освободи около 7000 затворници, излежаващи присъди до една година, или да отмени всички условни присъди, а по-скоро за неговия ход да спре разглеждането на делата, които се влачат от повече от осем години.

С един безпощаден удар беше сложен край на дузина значими дела за корупция – дела, при които става дума за източване на средства, подкупи и измами за милиони долари. Това беше ход, който предизвика широк обществен гняв. Досега около 600 местни съвета свалиха портрета на Клаус в знак на протест. Острата реакция изненада дори президента. Скоро той зае защитна позиция.

„Тази евтина, едностранчива, лъжлива кампания, подета от медиите и политиците срещу амнистията, по същността си е продължение на нещо, с което вече съм добре запознат“, каза президентът Клаус в специално обръщение, излъчено във вторник по време на главните вечерни новини по чешката телевизия. „Не става въпрос за осъдените или за освободените, или за обвинените в източване на средства, или за жертвите на престъпления. Става въпрос за атака лично срещу мен, след като президентството ми е към края си. Това е знак, че моите политически противници се страхуват от бъдещата ми роля в обществения живот“, заяви той.

И така, 56 дни преди Вацлав Клаус да напусне Пражкия замък (има даже уебсайт, отброяващ оставащите дни от президентството на Клаус), се прокарват старите бойни линии. Тези, които мразят Клаус, и тези, които го обичат, се струпват на барикадите, този път във Фейсбук и Туитър.

Никой не знае каква роля ще играе той в бъдеще, освен че ще ръководи изследователски център – Института „Вацлав Клаус“ – в Прага. Може би самият той не знае. Но малцина вярват, че той е готов да се откаже от личната си война – срещу европейската интеграция, срещу природозащитниците, срещу погрешното цитиране.

А след 23 години на политическото бойно поле старият воин има да води още доста битки.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.