Лъжите на един лекар и умиращите от рак

Д-р Лъчезар Аврамов. Снимка: личен архив

По повод публикацията „Случаят Гергана или как здравната система убива хора пред очите ни“ – отворено писмо до вестник „24 часа” и всички медии, отразили случая с болната от рак Гергана, която гасне на 29 години, отхвърлена от здравната система, отказваща да й осигури дори кръвопреливане.

Законът за здравето, в чл. 95 гарантира, че при  нелечими заболявания с неблагоприятна прогноза, пациентът има право на палиативни медицински грижи, които се оказват от личния лекар, от лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ, от диспансери и хосписи, при условия определени с наредба на министъра. Законът е приет през 2005 г., но такава наредба не съществува. При изчерпване на възможностите на стандартното лечение, болният трябва да бъде насочен за палиативни грижи по клинична пътека № 297, но болница работеща по нея не съществува. За елементарни, но животоспасяващи действия, като кръвопреливане на терминално болен, възможност не съществува. Възможност за прилагане на алтернативни, но напълно научно доказани методи за лечение, които помагат на милиони болни в нормалните държави, не съществува. Правила за „състрадателно лечение”, което е уредено с европейски регламент през 2004 г. не съществуват.

В България от рак умират над 17 000 души годишно – повечето от тях, с направление за палиативни грижи – направление за адски мъки към небитието!

Тази  чудовищна система работи по утвърден стандарт, наречен „Медицинска онкология” и има администрация, която е задължена да я поддържа, наречена Изпълнителна агенция „Медицински одит”.

В резултат на журналистическо запитване, свързано с Гергана, именно д-р Светлозара Илиева, шеф на агенцията е изказала невъобразим куп лъжи, публикувани във в. 24 часа и тиражирани в много медии:

– ”Не е вярно, че не се знае къде е първоначалният тумор – той е в гастроентестиналния тракт и е рядък” – твърди тя. Само че ние разполагаме с резултата от имунохистохимичното изследване на д-р Факирова, от който е видно, че става въпрос за аденокарцином (който далеч не е рядък) с възможен произход от панкреас, жлъчни пътища и бял дроб, т.е първичното огнище на тумора до момента не може да се установи.

– Майката лъже, че са отказали кръвопреливане в „Пирогов”. Само че ние разполагаме с попълнен талон за прием, преди да откажат.

– „Кръвопреливане не се прави по желание на пациента, а по преценка на онкокомисия”, което по принцип е глупост, но може и да е редакционна грешка. Само че Гергана има направление за кръвопреливане от личния си лекар д-р Иванова и от лекуващия лекар д-р Дамянов.

– „Специалистите са на мнение, че Гери се нуждае само от палиативни грижи. Те не се предлагат в момента. Пише се стандарт, който трябва да е готов през февруари”, т.е. Гергана да почака!

– „Сега болниците могат да държат такива болни не повече от 20 дни”. Кои болници д-р Илиева? Къде живеете? Какво работите?

Запята веднъж, арията на лъжата се пренася и върху лечебното заведение, в което се лекува Гергана.
Д-р Илиева много добре знае, че там не се провежда химиотерапия, която изисква участие на онколог, защото почти всички болни са като Гергана – онколозите са безсилни.
Знае, че там не се извършват незаконни процедури, а само научно доказани и международни признати.
Знае, че в София няма друго лечебно заведение за палиативни грижи за онкоболни.
Знае и за резултатите от лечението – световно известни и публикувани от САЩ – “Journal of Cancer Science and Therapy”, 4.4, 2012 и International Scholarly Research Network, Vol. 2012, през “Journal of Balkan Union of Oncology”, Vol. 14, 2009, до Русия – “Лазерная медицина”, том 16, 2012 г.
Знае, че при 80% от лекуваните над 600 болни се отбелязва ремисия на заболяването и подобрено качество на живота. Дори при случаи, като Гергана. Стига да знае английски и какво означава „ремисия”.

Твърдението на д-р Илиева, че спекулираме с мъката на хората е абсолютно недопустимо и аморално. Особено когато произлиза от лекар, към когото са се обърнали за помощ и той е отказал.

Гергана е твърде млада и затова проблемите й намират широк обществен отзвук. Иначе, това е ежедневието в Медицински център за интегративна медицина. Ние благодарим на журналистите за отзивчивостта, но не можем да не отбележим с горчивина, че Гергана продължава да търси кръв и съдействие от собствената си държава, а единственият отговор на здравните власти е закана да закрият лечебното заведение, в което е намерила последната си надежда.

Вината  не е в болниците, които са отказали лечение на Гергана, защото спазват  правилата. Вината не е и у лекарите, които спазвайки правилата, са изписали родилка с температура и тя е починала от пневмония. Не е и у тези, които са оперирали сливици на 35 годишна жена и тя е умряла от кръвоизлив, защото в медицински център може да се прави операция, но не и кръвопреливане. Проблемът е в архаичната, антихуманна и антиевропейска система на организирана престъпна безотговорност, наречена  „Здравеопазване”. Тя се крепи на конкретни лица. Вгледайте се в тях!

10 януари 2013 г.

––––––
* Проф. Лъчезар Аврамов e доктор на физическите науки, работи в Института по електроника на БАН и е единственият учен от Източна Европа, номиниран за Наградата на Европейския съюз за изключително високи научни постижения – “Excellence in Scientific Research” (така наречения “Научен Оскар”) за изследвания, свързани с диагностика на онкологични заболявания.

Основател е на ново за България научно направление “Биомедицинска фотоника”, характеризирано в световната литература като “революция на интерфейса между наука и технология”.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.