Случайно ли от дюните изплуваха имената на Емил Димитров, Плевнелиев, кумеца на Цветанов?

Строителни работници край унищожените дюни в терена.Снимки: от страницата на Тома Белев във Фейсбук

Кой изяде несебърските дюни? След първия случай, за който избухна скандал по Нова година, започнаха да излизат и други.
Сайтът „Биволъ” направи проверка и извади документи, че в този район на Несебър са набъркани интереси на прочутия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, известен като Емо Фаса (виж по-долу за него). Но не е само той, управителите на фирмата със скандалните сделки „СЛЕ Груп” се оказаха съдружници на кумеца на вицепремиера Цветанов, който му е продал два апартамента. По повод разкритието Цветанов заяви пред медиите „Смятате ли, че ще си позволя лукса да се заиграя по този начин?”. На което във форумите в интернет потребители отговаряха „Смятаме, смятаме…”.
Има и още една сделка от 2010 и 2011 г., в която пък изплува името на президента Плевнелиев, който тогава е бил министър…
Ето всичко по ред на разкритията:
Най-напред Тома Белев и сайта „Биволъ” разкриха как се продава държавна земя на брега край Несебър, при това дюни, които по закон са защитени. Медиите вдигнаха много шум, обаче се опитаха да прикрият виновните и пълния размер на скандала. Властта и приближените й телевизии и вестници представиха нещата така, сякаш премиерът и министрите спрели строителство в дюните. И лансираха тезата, че посегателството на тази земя е започнало при предишното правителство. Че то също краде достатъчно природата на България, краде. Но случаят с дюните край Несебър е съвсем в сегашно време. През последните 3 години на това място са извършени и други сделки за изваждане на земя от държавния горски фонд и са подготвени за подпис още няколко. Решенията за това и продажбата са извършвани от сегашния министър на земеделието Найденов, дори когато не е подписвал лично той. За сделката с 29-те декара документите е подписала заместничката му, която в никакъв случай няма да го направи, без разрешение отгоре. И още по-нагоре – дори министърът не може да си позволи да продаде толкова земя там на брега, без знанието на премиера.

Схемата е следната:

изважда се земя от горския фонд на брега на морето. Това става с благословията на няколко инстанции – Агенцията по горите, министерството на околната среда и местните му органи РИОСВ, и накрая с подпис на министъра на земеделието или неговата заместничка, както е в първия разкрит случай.
Земята в случая е в границите на „Натура 2000”. Второ – на тази земя има природни образувания дюни, които по закон са публична държавна собственост, независимо дали са в резерват или не. Те не могат да се продават, освен ако съответните инстанции прикрият факта, че там има дюни. И те точно това са направили.

Илюстрация: Владимир Дойчинов – Ладо

А когато скандалът избухна, местният герберски шеф на РИОСВ (виж го на снимката) първо заяви, че там няма дюни, земята никога не била категоризирана като дюни, който твърдял това, трябвало да го докаже. После същият „еколог” тръгна да прехвърля вината на предишния шеф на районната инспекция, който бил скрил експертизата, че там има дюни.

Министерството на Найденов през ноември вади от горския фонд тази земя и я продава без търг на лица, очевидно неслучайни, за 581 хил. лв. Те я препродават още на другия ден за 7 пъти по-висока цена (4 млн. лв.) на когото трябва. Разликата от 3,4 млн. лева сигурно е разпределена както се полага.
След като избухна този скандал, сайтът „Биволъ”, разкри още няколко подобни сделки на министерството на земеделието и други, които се подготвят.

8,9 декара за „Форт Нокс“ – изплува Плевнелиев

На 19 ноември 2010 г. министерството продава терен в същия район с дюните от 8,9 декара на фирмата „Крим 2002“ за 316 666 лв. или 35 лв на кв/м. Пазарната цена в района е около 240 лв. на кв. м.

Така изглежда още неизровеният терен. Снимки: от страницата на Тома Белев във Фейсбук

Година по-късно, на 20 септември 2011 фирмата „Крим 2002” продава същия терен на инвеститора „Форт Нокс“ ООД за 900 000 лв. или близо три пъти по-скъпо от цената на закупуване от държавата. Но тази цена пак е по-ниска от пазарната, фирмите не са случайни. Разкритието и документите за двете сделки извади от Агенцията по вписванията и кадастъра сайтът „Биволъ” (виж тук подробности за сделката). Но големите медии не цитираха това разкритие, а само тичаха с микрофоните след премиера Борисов и министър Найденов.

Могат да се направят някои изводи – в този случай времето между купуването от държавата и препродажбата на тройна цена е една година. А в последния случай по Нова година, около който избухна скандалът, времето между двете сделки е един ден. И копането с тракторите кипи два дни преди Нова година, по празниците. Очевидно сега бързат, защото няма време, идат избори, ГЕРБ може да падне от власт след 6 месеца.

На терена от 8,9 дка има красива гора с дълготрайни и вечнозелени дървета, които ще се превърнат в общежития от социалистически тип, каквито „Форт Нокс“ вече са настроили на много места по Черноморието, отбелязва „Биовлъ”.
„Форт Нокс“ е българо-украинска строителна фирма. Кой знае защо е взела името на американската военна база Форт Нокс в Кентъки, край която в трезор се пази златото на Федералния резерв на САЩ. По-интересното е, че фирмата по някакъв начин е свързана с бившия регионален министър, а сега президент Росен Плевнелиев. На 29 януари 2010 г. той лично прави първа копка на бизнес центъра „Капитал форт“ на входа на София – бул. „Цариградско шосе“ и хвали проекта. Инвеститор в сградата е „Форт Нокс“, а консултант е „Линднер Иммобилиен Мениджмънт“, оглавявана от Росен Плевнелиев преди да стане министър, отбелязва „Биволъ”. От президенството веднага възразиха в официално съобщение, че не трябва да свързват президента и бившия министър с „Форт Нокс”, това било отдавна, договорните отношения на фирмите са приключили преди той да стане министър. Ами що ходи тогава да им открива обекта и да го хвали?

Още 21 декара за съдружници на кумеца на Цветанов

Сайтът „Биволъ” разкри още една подготвена сделка за два терена с обща площ 21 декара. В нея пак е намесена фирма „СЛЕ Груп“, с която избухна скандалът за 29-те декара. Управителите на тази фирма са съдружници с кумеца на Цветанов. Те са поискали пряко от Министерството на земеделието да отчужди в полза на две техни фирми три терена с общо 21 декара „дървопроизводителни гори“ в Несебър. Как не им е трепнала ръчицата да напишат, че на брега до морето имало дървопроизводителни гори…
Два от терените с площ 14 и 6 декара обаче не са никакви гори, а са върху дюните, в непосредствено съседство с терена от 29 декара, от който тръгна скандалът „Дюнигейт“. И трите имота са държавна собственост.
За два от терените заявлението за отчуждаване от горския фонд е подадено от „СЛЕ Груп“ с управители Лъчезар Богданов и Станимир Стоянов, които са съдружници на кумеца на Цветанов. За един от терените преписката се води в полза на „Лайфстайл Холидей“ ООД, регистрирана в Несебър, в която същите лица са съдружници с по 50%. (виж тук документите и повече подробности)Заявленията за отчуждаване са подадени през 2011 г. и преписката е тръгнала тогава.  „Лайфстайл Холидей“ ООД е регистрирана през май 2010 г., доста време след като Тройната коалиция е паднала от власт. А министър Найденов и премиерът Борисов обвиниха предишното правителство, че то заложило схемата с отчуждаването и продажбите без търг на гори, а те само довършват процедурата.
Възможността да се продават на безценица атрактивни държавни имоти на „правилните фирми“ е разписана в новия Закон за горите приет през 2011 г. от правителството на ГЕРБ в членовете 73, 74, 77 и 79, отбелязва „Биволъ”.

2,5 декара за Емил Димитров, който си построил басейн в държавното

И накрая изскочи името на депутата Емил Димитров. През през 2011 г. той е започнал процедура да купи терен от 2,5 декара, собственост на държавата, в същия район с  дюните. Този терен му е нужен, защото се намира между неговия хотел „Хавай” и друг негов терен от 11 декара, получен със заменка. Още по-нужен му е, защото Димитров вече си е построил на държавната земя басейн към хотела, разкрива „Биволъ”. Всичко се вижда в документите в кадастъра, търговския регистър и преписките от земеделското министерство за смяна на предназначението на държавната земя от горския фонд (виж тук подробности за преписката).

Теренът, който иска депутатът Емил Димитров е очертан с червено. Със синьо са очертани вече придобитите от него терени. Той просто иска да ги свърже, още повече, че е построил незаконно басейн в държавната земя. Илюстрация: Биволъ

Борисов и Найденов лъжат, че предишните били виновни

След като избухна скандалът „Дюнигейт“ управляващите лъгаха публично, че са спрели всички процедури за продажби на държавни гори, започнати от Тройната коалиция. Лъжата продължава и сега, въпреки разкритията, за фирми, близки до хора на ГЕРБ, са започнали същите процедури за терени в района след 2010 г. Сделките още не са финализирани, но процедурата за отчуждаване е в ход и се очаква подпис на министъра. Не е ясно дали Найденов или заместничката му Боянова ще се осмелят да подпишат в разгара на скандала, но както самите те обясниха, новият Закон за горите ги задължава да го направят, пише „Биволъ”.
Сделките са очевиден грабеж на последни остатъци от природа по крайбрежието. От друга страна, преките продажби от министерството без търг и на занижени цени са щета за държавата и от тях мирише на корупция, която опира до властта, реализирала сделките. Те могат и да се квалифицират и като престъпление по член 220 от Наказателния кодекс, по който се наказва за съзнателно сключване на неизгодна сделка, от която се последвали значителни щети, в случая за държавата. Наказанието е от една до шест години лишаване от свобода или от три до десет години при особено тежки случаи. Разбра ли някой сега, защо България си има чисто нов главен прокурор, назначен с партийни протекции?

Не се забелязва натиск и от страна на медии към министър Найденов да разкрие пълен списък на продажби без търг на земя от горския фонд. А някои медии тиражираха разкритията на „Биволъ“ като свои. Би Ти Ви се направи на откривател и подаде четири сигнала до комисията, създадена по случая, за описаните терени – на Емил Димитров, „СЛЕ груп“ и др.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.